Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΚΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Υγείας : Κάλεσμα στην Πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης 6/2

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 11.00 ΣΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση «πιστή»  στην έως τώρα πολιτική διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης, που έχει ακολουθήσει, βάζει άλλο ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή. Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθείται από το Υπουργείο Υγείας και βάζει λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, έρχεται να στερήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και να οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδες ιατρούς....
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ΕΟΠΥΥ γίνεται αποκλειστικά αγοραστής και όχι πάροχος υπηρεσιών υγείας. Αυτό σημαίνει ότι σταματάει να παρέχει πρωτοβάθμια υγεία σε ασθενείς που έως τώρα μπορούσαν να εξεταστούν από εξειδικευμένους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους και να κάνουν μια σειρά από εξετάσεις εντελώς δωρεάν, μέσα από τις 350 μονάδες του πανελλαδικά και τους 9000 εργαζόμενούς του. Το κενό στις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας υγείας που θα δημιουργηθεί από το κλείσιμο των μονάδων υγείας θα καλυφθεί κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένα τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα, που θα αποκτήσουν την μερίδα του λέοντος στην αγορά αυτή και θα μισθώνουν ιατρούς με τους χειρότερους εργασιακούς όρους.
Την ίδια ώρα μέσα από αυτές τις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ-Ιδιωτών δεν διασφαλίζεται από πουθενά η δωρεάν κάλυψη  για τον ασφαλισμένο. Στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία όχι μόνο δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τα 3.500.000 ανασφάλιστους που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αλλά τίθεται ζήτημα μερικής ασφαλιστικής κάλυψης για τους εργαζόμενους που έχουν ασφάλεια. Ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή θα καλύπτει ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών μέσω αυτών των συμβάσεων,  για οτιδήποτε παραπάνω είτε θα πληρώνει ο ασφαλισμένος απ΄ ευθείας από την τσέπη του είτε θα μπορεί να αγοράσει μια ιδιωτική ασφάλιση για να αποκτήσει πλήρη κάλυψη (ιδιωτικές κάρτες υγείας).
Το υπουργείο υγείας ακολουθώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για το  κεφάλαιο στην Ελλάδα τόσο μέσα από τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας υγείας όσο και μέσα από τις ιδιωτικές ασφάλειες. Εντός αυτού του νέου πλαισίου που διαμορφώνεται ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του λαού δεν θα έχει πρόσβαση στην υγεία. Ακόμα περισσότεροι νέοι ιατροί  θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν ή να δουλέψουν με δυσμενείς όρους για τους μεγάλους ιδιώτες στον χώρο της υγείας.
Οι γιατροί που απασχολούνταν έως τώρα στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο ιδιωτικό ιατρείο και την πλήρη ένταξη τους στο Ε.Σ.Υ., χωρίς όμως τίποτα να διασφαλίζει την πρόσληψή τους αν κλείσουν τα ιατρεία τους και επιλέξουν το Ε.Σ.Υ.. Αυτό που τους προτείνεται είναι μία περίοδος 8 μηνών στην οποία θα εργάζονται αρχικά μέχρι να τεθούν σε κρίση από ειδικές επιτροπές του υπουργείου που θα αποφασίσουν εάν τελικά θα προσληφθούν μόνιμα σε έναν νέο οργανισμό (Π.Ε.Δ.Υ) του οποίου ο αριθμός των οργανικών θέσεων δεν προβλέπεται πουθενά!
Παρα τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Υπουργείου Υγείας, που προσπαθεί να μας πείσει πως τα κενά που θα δημιουργηθούν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη από το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ θα αναπληρωθούν από τα Κέντρα Υγείας, η πραγματικότητα άλλα δείχνει. Στα τέλη του 2013 το υπουργείο ανέθεσε στην task force της τρόικας για την υγεία μία έκθεση για τον σχεδιασμό πρωτοβάθμιου δικτύου υγείας στην χώρα μας έναντι αδρής αμοιβής (4,5 εκ. ευρώ). Η έκθεση αυτή καταλήγει πως η σωστή αναλογία είναι ένα Kέντρο Yγείας ανά 200.000 κατοίκους. Για παράδειγμα στο νησί της Κέρκυρας, που αριθμεί κάτω από 200.000 κατοίκους και διαθέτει σήμερα ένα Νοσοκομείο και τρία Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της τρόικας αντιστοιχεί ένα μόνο Κέντρο Υγείας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συρρικνώνει το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , πλήττει την επαγγελματική προοπτική των νέων ιατρών και τα εργασιακά δικαιώματα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Καταστρέφει την δημόσια δωρεάν υγεία.
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ δίνουν μια μεγάλη μάχη συλλογικά εδώ και εβδομάδες με μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες . Είναι ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια του υγειονομικού, το δικαίωμα στην εργασία και την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.
Πανυγειονομικός και παλλαϊκός ξεσηκωμός τώρα για την ανατροπή της επίθεσης από  κυβέρνηση- ΕΕ- ΔΝΤ, για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, για μια ζωή χωρίς μνημόνια Ευρώ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • AMEΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Ν/ΣΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: