Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Μέτωπο: Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του

Γιώργος Ρούσης   Μετά την απόφαση της ΙΙης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εύλογη και αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται η θετική καταρχήν ανταπόκριση όλων των αγωνιστών της αριστεράς, οι οποίοι όπως αναφέρεται στην Απόφαση προσανατολίζονται στη ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, όλων των δυνάμεων με κομμουνιστική αναφορά, των δυνάμεων που θέτουν αποφασιστικά το ζήτημα της πάλης κατά του ευρώ και της ΕΕ, όπως το Σχέδιο Β’ – Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και των οργανώσεων της επαναστατικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, όπως η ΚΟΑ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη, καθώς και όποιων άλλων  ομάδων κινούνται στον ίδιο χώρο, και μπορούν να συσπειρωθούν στη βάση του προτεινόμενου μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος, το οποίο αποτυπώνεται στα εξής κομβικά σημεία:...


- Την μονομερή κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

-Την  άρνηση πληρωμής – διαγραφή του χρέους.

-Το διώξιμο της τρόικας και κάθε κηδεμόνα.

-Την  έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ αλλά και από το ΝΑΤΟ.

-Την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση.

-Τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία.

-Την πάλη για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία του εργαζόμενου λαού και την απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου.

-Την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων και της  πάλης για την επιβίωση και της βελτίωση της θέσης τους ενάντια στη δικτατορία των μνημονίων, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας.

-Την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική.


Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε μια αγωνιστική κλιμάκωση, της  αντισυνδιαχειριστικής λογικής και στην λογική ότι δεν  υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στα πλαίσια του ευρώ, της ΕΕ και του συστήματος, και στην  ανάγκη  επαναστατικών  αλλαγών  και διεκδίκησης μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής.

Επειδή, ωστόσο, και οι καλύτερες πολιτικές αποφάσεις, μικρή αξία έχουν, αν δεν υλοποιούνται, θα ήταν καλό να υπάρξει άμεση και δημόσια έκφραση της θετικής ανταπόκρισης από τις άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην πολιτική απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με σκοπό  τη συγκρότηση του  πολιτικού Μετώπου στην παραπάνω βάση, και την από κοινού προώθηση των δράσεων που απαιτούνται για την οικοδόμηση του μετώπου και την υλοποίηση  του προγράμματός του .

Και μόνον οι θετικές  αντιδράσεις του κόσμου της ριζοσπαστικής αριστεράς στη συγκρότηση αυτού του Μετώπου, και αντίστροφα, η άμεσα ή έμμεσα, εκφρασμένη βαθειά  ανησυχία της αριστεράς του συστήματος και της κατ’ όνομα επαναστατικής, σεχταριστικής  αριστεράς, που προκάλεσε αυτή η απόφαση, αποτελούν  την καλύτερη απόδειξη της  αναγκαιότητας άμεσης πραγμάτωσης της.

Ας σταθούμε όλοι μας στο ύψος των  περιστάσεων, δίχως άλλη χρονοτριβή και μη προβάλλοντας  προσχηματικές  δυσκολίες. Άλλωστε να είμαστε βέβαιοι  ότι αυτή μας η στάση  θα αποτελέσει κομβικό παράγοντα και για το πώς θα  κρίνει τον καθένα μας, με τον νου και την καρδιά του ο ίδιος ο κόσμος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, στον οποίο πριν απ’ όλους απευθυνόμαστε.

Διότι  οι καιροί απαιτούν να μην συνεχίζεις  «Αύριο», [να] λες ,
και μέσα σ’ αυτήν την μικρή αναβολή [να] παραμονεύει ολόκληρο
το πελώριο ποτέ», που σημαίνει και ποτέ στην επανάσταση και στο σοσιαλισμό, την επίτευξη των οποίων  διευκολύνει αυτό το Μέτωπο.            

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Γιώργος Ρούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: