Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ο Έβο Μοράλες πέρασε νόμο κατά της βίας προς τις γυναίκες

Πηγή: Telesur

Μια σημαντική είδηση που πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω της κηδείας και των αφιερωμάτων για τον Ούγκο Τσάβες. Το προηγούμενο Σάββατο ο Έβο Μοράλες παρουσίασε στο διαμέρισμα του Ποτοσί τον Ολοκληρωμένο Νόμο (Ley integral) για τη Βία κατά των Γυναικών. Ο νόμος συντάχθηκε με τη συνεισφορά οργανώσεων που υπερασπίζονται την ισότητα των φύλων....
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Μπέτι Τεχάρα, ο νέος νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 30 χρόνια - χωρίς δυνατότητα μείωσης της ποινής - για "γυνοκτονία" (feminicidio), όπως ορίζεται ο φόνος γυναίκας λόγω μίσους ή περιφρόνησης της φύσης της. Προβλέπεται επίσης μέχρι 8 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία "εν βρασμώ ψυχής", σε περιπτώσεις που αφαιρείται η ζωή συγγενούς, συζύγου ή συμβίου που δεν συνιστά "γυνοκτονία".

Στόχος του νομοθετήματος είναι να θεμελιώσει μηχανισμούς, μέτρα και ολοκληρωμένες πολιτικές πρόληψης, φροντίδας, προστασίας και επανένταξης των γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, καθώς και δίωξης των δραστών. Για την εφαρμογή του νέου νόμου, η κυβέρνηση της Βολιβίας θα συστήσει δημόσια δικαστήρια κατά της βίας προς τις γυναίκες, εισαγγελίες και ειδική μονάδα εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών στο αστυνομικό σώμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και το Υφυπουργείο Ισότητας Ευκαιριών, 9 στις 10 Βολιβιανές είναι θύματα κάποιου τύπου βίας. Επιπλέον, το Κέντρο Ενημέρωσης και Ανάπτυξης της Γυναίκας (CIDEM), από το 2009 έως σήμερα κατέγραψε 403 "γυνοκτονίες", 21 από τους οποίες μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2013, και άλλους 218 φόνους γυναικών για άλλες αιτίες.
Η δημοσίευση του Νόμου ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, ώστε να συμπέσει με τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας του ταξιδιού του προέδρου Μοράλες στη Βενεζουέλα για την κηδεία του Ούγκο Τσάβες.        Prensa Rebelde 

Δεν υπάρχουν σχόλια: