Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπούλησε την Κασσιόπη.

του Σταμάτη Κυριάκη  Με τιμές αγοράς έως 1 εκ. το στρέμμα, το έδωσαν έναντι 47.000 ευρώ !
Πρόκειται για ένα δημόσιο δάσος  490 στρεμμάτων στο βορειοανατολικό άκρο της Κέρκυρας μεγάλης  αξίας. Το Δάσος του «Ερημίτη» στις βορειοανατολικές  ακτές της  Κέρκυρας είναι προστατευόμενη  περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας.Μαζί με την περιοχή του Βουθρωτού της νότιας Αλβανίας αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα και καταφύγιο για...
εκατοντάδες είδη ψαριών , πτηνών και ζώων μερικά από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης.Είναι από τα ελάχιστα σημεία στο νησί μας που δεν έχουν υποστεί ακόμα την βάρβαρη τουριστική  εκμετάλλευση.
Ο πρώην Δήμος Κασσωπαίων έχει δημιουργήσει εκεί ένα δίκτυο μονοπατιών για τους εκατοντάδες περιπατητές που  τον επισκέπτονται κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο. Οι κάτοικοι της περιοχής , οι τοπικές οργανώσεις τους,  οι οργανώσεις των εργαζομένων  τους καθώς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού ενίσχυσαν την δράση τους και τον συντονισμό τους όταν άρχισαν να φαίνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης να πουλήσει την περιοχή.
Στο Δημοτικό συμβούλιο του (ενιαίου)  Δήμου Κερκυραίων δημιουργήθηκε ένταση όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Δήμαρχος μαζί με μερικούς μεγαλοεφοπλιστές πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την προς πώληση περιοχή του Ερημίτη σε χαμηλό ύψος. Δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ήθελε να βγάλει φωτογραφίες από τις παραλίες του νησιού για μια έκθεση του εξωτερικού όπου θα πήγαινε.  Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να δηλώσει την αντίθεση του στην  πώληση της περιοχής. Ακολουθούν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις καθώς και μια μαζική πορεία   διαμαρτυρίας στα μονοπάτια του Ερημίτη με συναυλία σε μια από τις παραλίες του.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Φρανγκεστάιν αποφάσισε να πουλήσει τα 490 στρέμματα του δάσους του «Ερημίτη» για 99 χρόνια (τέσσερις γενεές) σε μια Αμερικάνικη Εταιρία (NCH Capital) αντί του ποσού των 23 εκατομμυρίων ευρώ.
  Η επενδυτική εταιρία NCH Capital με έδρα την Νέα Υόρκη διαχειρίζεται για λογαριασμό άλλων επενδυτών, κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια (funds). Πελάτες της είναι μεγάλες εταιρίες και τράπεζες από όλο τον κόσμο: τόσο από της ΗΠΑ, όσο και από την Ευρώπη και τη Ρωσία.
Τα κτίσματα, αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα και ανέγερση βιλών πολυτελείας, προς τουριστική εκμετάλλευση. Τα ακριβή σχέδια της επένδυσης δεν έχουν γίνει γνωστά, όπως δεν είναι γνωστό ποιος επενδυτής βρίσκεται πίσω από την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων που απέκτησε τον Ερημίτη.
Φήμες κάνουν λόγο για οικογένεια με τραπεζικές και επενδυτικές επιχειρήσεις από τις μεγαλύτερες  στον κόσμο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την NCH βρίσκονται ρωσικά κεφάλαια. Επισήμως, πάντως, ο τελικός επενδυτής ακόμα δεν είναι γνωστός.
Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ  αναφέρει ότι πρόκειται για «την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης» .
Για να γίνει  κατανοητό το μέγεθος του ξεπουλήματος, o επενδυτής θα δαπανήσει συνολικά 23 εκ. ευρώ για την εξαγορά του δικαιώματος για 99 χρόνια, δηλαδή η δαπάνη του ανά έτος ανέρχεται στα 233 χιλιάδες ευρώ και η τιμή ανά στρέμμα 47000 ευρώ τη στιγμή που η τιμή πώλησης ανά στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή έχει φτάσει σχεδόν το 1 εκ. ευρώ!
Η Κυβέρνηση δηλώνει (δια του ΤΑΙΠΕΔ) ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας Ενώ είναι γνωστό ότι η τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει να χτίσει τα ακίνητα στην περιοχή του Ερημίτη θα φέρει δικά της μηχανήματα και προσωπικό.
Η περιοχή  με τις τουριστικές εγκαταστάσεις θα είναι περιφραγμένες και θα εφαρμοσθεί το δόγμα των «ολοκληρωμένων διακοπών» εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα φεύγει ούτε ένα ευρώ στην γύρω περιοχή.
Η Περίπτωση της πώλησης του Ερημίτη είναι από τις πρώτες πωλήσεις της κυβέρνησης δημόσιων εκτάσεων . Στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται εκατοντάδες περιοχές της χώρας προς πώληση.
Ήδη έχει δοθεί για εκμετάλλευση σε Τούρκικη εταιρία  η μαρίνα των Γουβιών στην Κέρκυρα και εκκρεμούν η πώληση του Αεροδρομίου,  του Λιμανιού και όλης της ακτογραμμής που ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν μένουν απέξω μόνο οι βραχώδεις ακτές του νησιού.
Οι εργατικές, τοπικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κέρκυρας δηλώνουν σε πλήθος ανακοινώσεών τους ότι θα δώσουν την μάχη για να κρατήσουν την δημόσια περιουσία και σε αυτήν την μάχη χρειάζεται πανελλαδικός συντονισμός.
Δηλώνουν, απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση και τους υποψήφιους αγοραστές,   ότι τίποτα δεν θεωρούν δεδομένο και καμιά συναλλαγή αυτής της κυβέρνησης  νόμιμη.
Δημοσιεύθηκε στο Πριν, Κυριακή 3/2/2013              ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: