Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Οι εκλογές στην Κούβα σε φωτογραφίες. Το παρόν έδωσε και ο Φιντέλ

Οι Κουβανοί την Κυριακή, παρά τη βροχή, πήγαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους για τις επαρχιακές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας και μέλη του Κοινοβουλίου.

Από τις εφτά το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες μέχρι τις πέντε το απόγευμα, σε καταγραφή που έγινε, ο αριθμός των ατόμων που ψήφισαν μέχρι εκείνη την ώρα ήταν 7.642.943....


Ο Thomas Amaran Diaz, γραμματέας της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (NEC), ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών χθες αργά το βράδυ, είπε ότι το συνολικό ποσό των ψηφοφόρων ήταν 8.868.597 άτομα, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 86,17% του πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένοι στα εκλογικά μητρώα.

Λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα, χειροκροτήματα και επευφημίες από το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασαν σε εκλογικό κέντρο της Αβάνας, όταν το παρόν έδωσε ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, που ψήφισε για πρώτη φορά από τότε που αρρώστησε και παραιτήθηκε από την εξουσία το 2006.

Παρά τα χρόνια του αλλά και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ο Φιντέλ Κάστρο, πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, περπατώντας ήρεμος και χαλαρός, με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο και το καλό χιούμορ που τον χαρακτηρίζει, και αφού έριξε την ψήφο του στην κάλπη, ζήτησε να μιλήσει στον τύπο.

Με μια καταπληκτική μνήμη, ο Φιντέλ έκανε λόγο για την κουβανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, την εθνική και διεθνή πολιτική, για την ιστορία της Λατινικής Αμερικής από το παρελθόν μέχρι σήμερα, για τις προκλήσεις με τις οποίες η Κούβα έρχεται αντιμέτωπη σήμερα, για τον ρόλο του Τύπου, για την ανάγκη πρόληψης από πολέμους, και μίλησε ακόμη για τη γεωργία και πώς μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη απόδοση σε αυτόν τον τομέα.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με τις τρέχουσες αλλαγές στην Κούβα, είπε ότι: "Η μεγαλύτερη αλλαγή από όλα ήταν η ίδια η επανάσταση. Φυσικά, τίποτα δεν είναι τέλειο, πολλά πράγματα που γνωρίζουμε σήμερα δεν τα γνωρίζαμε τότε. Πρέπει να εργαστούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να ενημερώσουμε το κουβανικό σοσιαλιστικό μοντέλο, να εκσυγχρονιστούμε, αλλά χωρίς να κάνουμε λάθη".

Η τρέχουσα κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση που πλήττει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι πόλεμοι, παραδέχθηκε πως είναι πολλά από τα προβλήματα στα οποία αφιερώνει πολύ χρόνο για μελέτη και προβληματισμό.

"Είμαι πεπεισμένος ότι όλο και περισσότερο, όπως δείχνει η ιστορία, από εγωισμό, φιλοδοξίες και από άγρια ένστικτα ​​ανδρών οι πόλεμοι είναι αναπόφευκτοι", είπε.

"Πολλές φορές ήμασταν έτοιμοι να συμμετέχουμε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, όπως συνέβη με την κρίση τον Οκτώβριο, όταν ήταν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εναντίον μας, όπως όταν αγωνιστήκαμε στη Βόρεια Αφρική. Αλλά οι πόλεμοι είναι πολύ διαφορετικοί όταν γίνονται για μια δίκαιη αιτία, για την ελευθερία και την αλληλεγγύη, και γίναμε πρόθυμοι να αναλάβουμε τους κινδύνους αυτούς".

Ερωτηθείς σχετικά με το στενό φίλο του, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση στην Κούβα, είπε: "Είναι πολύ καλύτερα, ανακτά σιγά σιγά πλήρως την υγεία του. Ήταν μια έντονη μάχη, αλλά έχει βελτιωθεί. Πρέπει να αναρρώσει τελείως. Ο Τσάβες είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα του αλλά και για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική".

Τέλος, όταν δημοσιογράφος ζήτησε από τον Φιντέλ να κάνει μια δήλωση για τον κουβανικό λαό, ο Φιντέλ τον κοίταξε κατάματα και του απάντησε: "Πρόκειται για έναν πολύ γενναίο λαό. Αντέχει τόσα χρόνια το εμπάργκο. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε επανάσταση, χωρίς αυτούς δεν θα συνεχίσει να υπάρχει"     
                 περισσότερα και βίντεο εδω:   Sierra Maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια: