Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Να κλείσει επιτέλους το Γκουαντάναμο!

Έντεκα χρόνια συμπληρώθηκαν απ’ όταν το Γκουαντάναμο, η ναυτική βάση που παράνομα μέχρι σήμερα διατηρούν οι ΗΠΑ σε Κουβανικό έδαφος, μετατράπηκε σε φυλακή που κρατούντο εκατοντάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν από τους Αμερικάνους στο πλαίσιο του δήθεν "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" που έχει εξαπολύσει από τότε η κυβέρνηση....


Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει εδώ και καιρό, ο πρόεδρος Ομπάμα, παρά την υπόσχεση που είχε δώσει στην προηγούμενη ακόμα προεκλογική του εκστρατεία, δεν λέει να κλείσει το "αμερικανικό Νταχάου".

Δεκάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν για την 11η επέτειο λειτουργίας του Γκουαντάναμο και πολλοί από αυτούς διαδήλωσαν φορώντας πορτοκαλί στολές παριστάνοντας τους φυλακισμένους.
Απαίτησαν από τον Ομπάμα να τηρήσει την υπόσχεσή του και να κλείσει το κέντρο κράτησης και είτε να απελευθερώσει τους κρατούμενους είτε να τους δώσει την ευκαιρία για μια δίκαιη δίκη. (Φωτογραφίες από τη διαδήλωση βλ. παρακάτω).

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αμερικής αλλά και στο Λονδίνο.
Ένας από τους ομιλητές της διαδήλωσης ήταν ο ερευνητής, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και συγγραφέας του βιβλίου "The Guantanamo Files", Andy Worthington. 
Υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεσή του να κλείσει τη διαβόητη μονάδα και χαρακτήρισε την αποτυχία του αυτή σαν να είναι Δικτατορία. Είπε ότι 86 από τους κρατούμενους που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή τους είχε δοθεί «άδεια απόλυσης», αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να "κρατούνται επ' αόριστον". Πρόκειται για μια επαίσχυντη πράξη που κυριολεκτικά κρατάει τους ανθρώπους αυτούς σε μια νομική, ηθική και δεοντολογική μαύρη τρύπα, με άλλα λόγια.
Ο Worthington είπε ότι όλο αυτό είναι μια "φρικτή αδικία" και κάλεσε τον αμερικανικό λαό να ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο για να κάνει το καθήκον του και να διατηρήσει τον κανόνα δικαίου και όχι να κάνει χειρότερα πράγματα από μια δικτατορία και να ρίχνει τους ανθρώπους σε ένα μπουντρούμι και στη συνέχεια να πετάει μακριά το κλειδί.                                    










andyworthington.co.uk, Witness Against Torture
 Sierra Maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια: