Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΟΗΕ: Μακρύς ο δρόμος για την προστασία των γυναικών από τη βία στο Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει εδώ και τρία χρόνια και ποινικοποιεί την βία κατά των γυναικών, αλλά υπάρχουν ακόμα κενά στην εφαρμογή της, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Η χρήση του νόμου για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών παραμένει περιορισμένη ....
δείχνοντας πως δεν προστατεύει πλήρως τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν από τη βία, τονίζει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του με τίτλο «Still a Long Way to Go».

Η έκθεση αφιερώνει τις πρώτες της σελίδες στη μαρτυρία της Σαντάτε, που παντρεύτηκε στα 15 της χρόνια και γρήγορα έγινε θύμα του συζύγου και του πεθερού της, οι οποίοι την κακοποιούσαν συστηματικά.

"Η συνεχής κακομεταχείριση με ανάγκασε να καταθέσω αγωγή. Ομως ήταν μάταιο. Ο εισαγγελέας την αγνόησε και μου είπε ότι πρέπει να την αποσύρω, αλλιώς θα με στείλει φυλακή», είχε αποκαλύψει η νέα γυναίκα.

Λίγους μήνες αργότερα η Σαντάτε αυτοπυρπολήθηκε και υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν, το διάστημα 21 Μαρτίου ως 21 Οκτωβρίου 2012 έχουν καταγραφεί 4.010 περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών.

Την περίοδο 21 Μαρτίου 2010 ως τις 21 Μαρτίου 2011 οι αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν 2.299.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει την αύξηση εγκλημάτων τιμής-για υποτιθέμενη απιστία που σπάνια αποδεικνύεται. «Οι αδικαιολόγητες διώξεις γυναικών και κοριτσιών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τη βία συνεχίζονται», αναφέρεται στην έκθεση.

Όμως αν και έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγκλημάτων που καταγγέλλονται, «μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά καταγράφονται επισήμως, ερευνώνται, διώκονται, παραπέμπονται στα δικαστήρια και οι υπεύθυνοι καταδικάζονται», υπογραμμίζεται στην έκθεση.


Πηγή: ΑΜΠΕ       Left.gr  

1 σχόλιο:

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Κι αυτά είναι όσα καταγράφονται μα είναι μικρό ποσοστό όσων συμβαίνουν.
Θλιβερό.