Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

  ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ        Το σενάριο γνωστό. Οι άνθρωποι της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, κουρελιάζουν το Σύνταγμα, αποδεικνύουν πόσο ευαίσθητη είναι η δημοκρατία (τους) και πού την έχουν γραμμένη. Το «ευρώ πάση θυσία» αντικατέστησε στα χείλη τους όλα τα ψευτοδημοκρατικά συνθήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα κανείς δε θέλει εκλογές. Κι όταν λέμε «κανείς», εννοούμε κανένα από τα κόμματα που βρίσκονται στο κοινοβούλιο. Αν γίνουν εκλογές, ο Σαμαράς θα είναι το μεγαλύτερο θύμα. Οι δελφίνοι θα μετατραπούν σε καρχαρίες κα....
ι δίχως αμφιβολία θα τον κατασπαράξουν. Την επόμενη ημέρα των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία θα πάρει το δρόμο του ΠΑΣΟΚ. Θα μικρύνει ώσπου να αποσυντεθεί.
Το ΠΑΣΟΚ – όσο έμεινε από το όλον- δε θέλει εκλογές διότι επιβιώνει όσο βρίσκεται στο κοινοβούλιο. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος νέων εκλογών, θα είναι η ιατροδικαστική έκθεση του θανάτου του. Θα έχει ψοφήσει ελλείψει μελών. Αυτή είναι η μοίρα των προσωποπαγών κομμάτων, αν και ομολογώ ότι το ΠΑΣΟΚ άργησε να εξαφανιστεί. Ίσως αυτό να έγινε επειδή όλοι περίμεναν τη νεκρανάσταση του Ανδρέα μέσω του γιου του. Τώρα πλέον αυτό το κομματικό έκτρωμα θα βρει το δρόμο του για το οστεοφυλάκιο της Ιστορίας.
Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα πολιτικό μόρφωμα το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύψει τις μωροφιλοδοξίες του Κουβέλη και το νοσηρά καταπιεσμένο ΕΓΩ του Ψαριανού που επιτέλους ήθελε να γίνει κάποιος. Μαζί τους απέκτησαν πολιτική υπόσταση και κάποιοι άγνωστοι τύποι που έπαιζαν ρόλο στελέχους δίχως αρμοδιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί ξέρουν ότι αν γίνουν εκλογές θα πάνε σπίτια τους και το πανηγύρι θα τελειώσει εδώ. Γι’ αυτό και η ΔΗΜΑΡ δε θα ψηφίσει «όχι», αλλά «παρών», ενώ την επόμενη ημέρα θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, δηλαδή ουσιαστικά τον «εφαρμοστικό νόμο» των μέτρων που θα καταψηφίσει. Η γελοιότητά τους δεν έχει όρια. Η ΔΗΜΑΡ ουσιαστικά ψηφίζει τα μέτρα επειδή οι βουλευτές της γνωρίζουν ότι αυτοί που στηρίζουν δοσίλογους έχουν πολύ μικρότερη ημερομηνία λήξης από τους ίδιους τους δοσίλογους. Άλλωστε χωρίς δοσίλογους, ποιος ο λόγος ύπαρξης των καμαριέρων τους;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύω ότι θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Δεν έχει προλάβει ακόμη να τακτοποιήσει όλο εκείνο το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που μετανάστευσε στη ροζ σημαία. Βλέποντας μια πιθανή εκλογή νίκη και την υποχρέωση δημιουργίας κυβέρνησης, οι παλιοί του ΣΥΡΙΖΑ δε θα ανεχτούν να χάσουν θέσεις και προνόμια από τους νεοφερμένους. Οι νεοφερμένοι όμως είναι παλιοί στο κουρμπέτι και ξέρουν να διαπραγματευτούν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τούς χρωστά πολλά για τα νέα του αυξημένα ποσοστά. Δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ περισσεύουν κάτι συνιστώσες με τις οποίες πρέπει να ξεμπερδεύει κατά τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Είναι λογικό ότι θα υπάρξουν εντάσεις, «μετασεισμοί», καταγγελίες, αποκαλύψεις. Όλα αυτά θα πρέπει να τελειώσουν για τα καλά πριν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να απολαύσει την εκλογική του νίκη. Αν αυτή έρθει νωρίτερα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μπλέξει άσχημα. Τρίτον, αν περάσουν τα νέα μέτρα η εξαθλίωση θα γιγαντωθεί και οι ψηφοφόροι που θα προστρέξουν στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ακόμη περισσότεροι, δίνοντάς του ελπίδες για σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης, κάτι που δεν το καταφέρνουν τα σημερινά ποσοστά του όπως εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις.
Η Χρυσή Αυγή βλέπει ότι η βία που ασκεί, αλλά και η φτώχεια, της ανεβάζουν διαρκώς τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Η συνεργασία με την Αστυνομία πηγαίνει πολύ καλά, μετανάστες αρκετοί υπάρχουν για να γίνουν θύματα και αρκετοί φανταστικοί εχθροί έχουν δημιουργηθεί με τις ευλογίες των μνημονιακών ώστε το κυνήγι των μαγισσών να έχει υλικό. Η συντηρικοποίηση της κοινωνίας ενισχύει τη Χρυσή Αυγή ακόμη και σε χωριά που δεν έχουν δει στη ζωή τους μετανάστη, ομοφυλόφιλο ή άθεο. Η Χρυσή Αυγή κατάφερε να αποκαλύψει σε πολλούς τα πλέον κρυφά και σιχαμερά ένστικτα που έκρυβαν μέσα τους, ενώ ταυτόχρονα τους έκανε υπερήφανους γι’ αυτά. Η Χρυσή Αυγή είναι ίσως η κομματική συμμορία που θέλει περισσότερο απ’ όλους να ψηφιστούν τα νέα μέτρα γρήγορα και να εφαρμοστούν άμεσα ώστε με τη βοήθεια των τρομαγμένων και αμόρφωτων να παγιωθεί στην τρίτη θέση.
Το ΚΚΕ φοβάται τις εκλογές διότι δεν αντέχει τη σκέψη να μείνει έξω από τη Βουλή το «κόμμα του λαού». Ο ρόλος και ο λόγος ύπαρξής του θα έχει αυτόματα τελειώσει. Η καθυστέρηση στην αλλαγή ηγεσίας δείχνει πεντακάθαρα ότι το ΚΚΕ αναζητά νέο Γραμματέα με όρους μάρκετινγκ. Τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής δε λένε κάτι σε κανέναν. Όσο το ΚΚΕ κλειδαμπαρώνεται στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του απλώς παίζει άμυνα. Δυστυχώς ή ευτυχώς το τσουνάμι των αλλαγών επιτίθεται με τέτοια σφοδρότητα που φαίνεται πως τα χαρακώματα θα πλημμυρίσουν και οι αμυνόμενοι θα ζήσουν τον εφιάλτη της ολοκληρωτικής καταστροφής.
Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είναι μία περίπτωση που δε σηκώνει σχολιασμό. Μια συγκυριακή δημιουργία που διέψευσε πολύ γρήγορα τις όποιες προσδοκίες είχε δημιουργήσει στο κοινό της. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ήρθαν για να μείνουν. Φαινόταν από την αρχή. Ήταν για τις δύο Κυριακές των εκλογών μια κάποια λύση για όσους τρόμαζαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήθελαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν ήταν και τόσο ακροδεξιοί ώστε να πάνε στη Χρυσή Αυγή. Αν και θαυμάζω ειλικρινά το πάθος των εναπομεινάντων υποστηρικτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πιστεύω ότι ξέρουν πως αν αύριο γινόταν εκλογές θα γνώριζαν τον καταποντισμό.
Εν κατακλείδι, τα μέτρα θα ψηφιστούν χωρίς κανένα θρίλερ. Θα ψηφιστούν όπως ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα. Θα ψηφιστούν όχι μόνο επειδή τα απαιτεί η Τρόικα, αλλά επειδή δε συμφέρει σε κανένα κόμμα να μην ψηφιστούν και να πάμε πάλι σε εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να ψιλοφοβηθούν οι πολίτες, αν και πλέον φοβούνται όλο και λιγότεροι. Οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί τη μοίρα τους, τη φτώχεια τους και την απώλεια της αξιοπρέπειάς τους. Η κόκκινη γραμμή έχει μπει από την άλλη πλευρά. Από τους απέναντι. Από τη δική μας πλευρά, το μόνο που μπήκε ήταν μια λευκή σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: