Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Καταδικάζει ο ΟΗΕ τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Απόφαση με την οποία καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, πρακτική που αφορά 140 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο υιοθέτησε -για πρώτη φορά- η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Η πρακτική αυτή, ανάμεσά τους και η κλειτοριδεκτομή, είναι παράνομη σε περίπου 20 αφρικανικές χώρες, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες...
και τον Καναδά, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα καταδικασθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο από τα όργανα του ΟΗΕ.
Περισσότερες από 110 χώρες, ανάμεσά τους 50 χώρες της Αφρικής, υποστήριξαν το κείμενο της απόφασης που καλεί τις χώρες-μέλη να συμπληρώσουν με εκπαιδευτικά και ενημερωτικά μέτρα πρόληψης τις ισχύουσες κατασταλτικές ρυθμίσεις.
«Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να θέσουμε τέλος στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε διάστημα μίας γενιάς. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι περισσότερο κοντά από ποτέ» δήλωσε ο Ιταλός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τσέζαρε Ραγκαλίνι, ένας από τους κύριους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πολύ ισχυρό εργαλείο» για την υπέρβαση των επιφυλάξεων των χωρών στην απαγόρευση της πρακτικής αυτής.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων πλήττει 100 έως 140 εκατομμύρια κοριτσιών και γυναικών στον κόσμο.
Η πρακτική αυτή έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες εξαιτίας της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος.
Ο ακρωτηριασμός αφορά τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα και εφαρμόζεται για πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους.                  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )   Από παλαιότερη συγκέντρωση γυναικών στη Σομαλία που διαμαρτύρονταν ενάντια στην πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων          in.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια: