Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οι εκβιαστές χτυπάνε πάντα πολλές φορές.

  Του Στ.Κουλογλου                                             Έτσι συμβαίνει πάντα στις υποθέσεις εκβιασμών: αν υποκύψεις μια φορά, οι εκβιαστές θα επιστρέψουν με νέες απαιτήσεις.  Μερικά 24ωρα μετά το κάψιμο της Αθήνας και την ανοιχτή πολιτική και κοινωνική κρίση, εξελίξεις για τις οποίες είχαν βάλει το χεράκι τους επιβάλλοντας ένα απεχθές μνημόνιο Νο2, οι Μερκοζί ζητούν τώρα κάτι αυθεντικά αποικιοκρατικό: να δεσμευτεί και η επόμενη κυβέρνηση ότι θα ξεπληρώσει τα δανεικά, τόσο αποφασιστικά όσο και η σημερινή. Και να δεσμευθούν, από τώρα μάλιστα, και τα κόμματα που είναι κατά του μνημονίου!!                Είχαν προηγηθεί, μέσα σε τρεις μέρες, και άλλοι εκβιασμοί: υποτίθεται ότι το χθεσινό euro group δεν πραγματοποιήθηκε και όλη η συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα ήταν στον αέρα, επειδή, όπως εξήγησε προχθές Τρίτη ο πολύς Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ελλάδα «δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις».....
δεν είχε διευκρινίσει δηλαδή από που θα βρει τα 325 εκατ. που περίσσευαν για να κλείσει η τρύπα της νέας λιτότητας και επίσης δεν είχαν δεσμευθεί εγγράφως οι αρχηγοί  των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η Αθήνα έσπευσε χθες να ικανοποιήσει και αυτές τις(έτσι το λένε τώρα) προϋποθέσεις.«ΟΙ αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση έστειλαν τις επιστολές, .. νομοθετήσαμε όλες τις δύσκολες διατάξεις για την αγορά εργασίας…το μεγάλο κονδύλι των 325 εκατομμυρίων ευρώ έχει οριστικοποιηθεί», δήλωσε σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας ο κ. Βενιζέλος αργά χθες το βράδυ,μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε αντί για το euro group. Όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία, συμπλήρωσε « γιατί είναι μια αξιόπιστη απάντηση σε ολους εκείνους που στην Ευρώπη αμφισβητούν την ικανότητά μας  κλπ κλπ».
Να όμως που οι «εταίροι» δεν έμειναν ευχαριστημένοι από την «αξιόπιστη απάντηση» του κ. Βενιζέλου και στη τηλεδιάσκεψη το έριξαν στο πολιτικό κουβεντολόι.  Συζήτησαν για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι δεν σχηματίζεται κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν επανέλθει στην κυβερνητική πολυκατοικία ο ΛΑΟΣ,  και αναρωτήθηκαν τι θα γίνει αν υπάρξει ακυβερνησία ή, ακόμη χειρότερα, αν η τύχη ενός επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού εξαρτηθεί από κάποιο κόμμα που ψήφισε κατά του μνημονίου.
Τι ζητούν λοιπόν τώρα, προκειμένου να εγκριθεί την Δευτέρα η νέα δανειακή συμφωνία και το PSI; Να δεσμευθούν και τα κόμματα που είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ αλλά κατά του μνημονίου, ότι δεν θα αμφισβητήσουν την δανειακή σύμβαση και τις δεσμεύσεις που κουβαλάει μαζί του το PSI. O κ. Βενιζέλος δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής. Αφού διευκρίνισε ότι  «ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων(πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-ΣΣ) κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων », συνόψισε: «Και καλά αυτοί που ευθαρσώς λένε “χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή”. Αυτοί που λένε “Ευρώπη αλλά χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποχρεώσεις” δεν έχουν το επίπεδο ευθύνης που αρμόζει στις περιστάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα από σήμερα έως και την οριστική απόφαση της ∆ευτέρας. »

Τώρα είναι τόσο αλαζόνες και εκτός πραγματικότητας για να σκέπτονται σοβαρά ότι θα υποκύψουν στο εκβιασμό ο Τσίπρας ή ο Κουβέλης, ότι θα υπογραφεί σύμφωνο ειρήνης  από τους κοινωνικούς εταίρους ή μήπως η κυρία Διαμαντοπούλου ήξερε κάτι όταν δήλωνε χθες ότι «οι εκλογές θα είναι έγκλημα; ». Μήπως δηλαδή επιδιώκουν στο τέλος, ζητώντας στην αρχή περισσότερα, να μην γίνουν εκλογές; To μόνο που μοιάζει βέβαιο είναι ότι δημιουργούν το κλίμα για να μην εκταμιευθεί το σύνολο του δανείου των 130 δις, αλλά να δίνεται με δόσεις, ανάλογα με την συμπεριφορά της Αθήνας.

Η τακτική των Μερκοζί να αθετούν εκείνοι τις συμφωνίες που συνάπτοναι είναι εξοργιστική, αλλά θέλει ψυχραιμία, γιατί σε διεθνές επίπεδο, σημειώνονται εξελίξεις ευνοϊκές για την Ελλάδα. Πρώτον, το ελληνικό θέμα γίνεται πλέον θέμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Πέρα από τους λαούς της Ευρώπης, που αρχίζουν να διαμαρτύρονται για την κακομεταχείριση της Ελλάδας επειδή καταλαβαίνουν ότι έρχεται η σειρά τους, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ τα έριξε χθες χοντρά στην Α.Μέρκελ και την τρόικα, τους οποίους χαρακτήρισε «αρπακτικές ακρίδες ». Αν η Ελλάδα σκάσει στα χέρια του Σαρκοζί, δεν θα ξαναδεί το Μέγαρο των Ηλύσιων ούτε με κιάλια. Αν ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλει να αυτοκτονήσει, τότε οι Μερκοζί μπλοφάρουν και δεν σκέπτονται σοβαρά να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, τουλάχιστον τώρα.

Δεύτερον και ίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν και χάνουν την υπομονή τους με την Γερμανία, επειδή φοβούνται ότι θα πληγούν από την συνεχιζόμενη κρίση της ευρωζώνης.  Σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο στους χθεσινούς New York Times, που είχε τίτλο “Η Ευρώπη εναντίον του  κόσμου”, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Ε. Τρούμαν συνιστούσε οι ΗΠΑ να θέσουν όρους προκειμένου να συμμετέχουν μέσω του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση πακέτων διάσωσης στην Ευρώπη. Και οι οροι αυτοί είναι αναπτυξιακοί.

Ανάμεσα στους όρους, πριν ο Ομπάμα βάλει το χέρι στη τσέπη, να κατεβάσει η ΕΚΤ τα επιτόκια και να χαλαρώσουν τους προϋπολογισμούς λιτότητας για τα επόμενα 2 χρόνια, οι χώρες της ευρωζώνης που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους: «H Αυστρία,η Φιλανδία, η Γαλλία, η Σλοβενία και, προπάντων, η  Γερμανία». Ειδ άλλως λεφτά γιοκ. Να που μπορούν να εκβιάζουν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.,
Στο ευρωκοινοβούλιο φωνάζουν ότι επιβάλλεται γερμανική δικτατορία στην Ελλάδα, ο γερμανικός τύπος μιλάει για λαιμητόμο και η Die Zeit, μια από τις σοβαρότερες γερμανικές εφημερίδες, κατακεραύνωνε χθες την γερμανική κυβέρνηση επειδή το κλίμα που δημιουργείται σε όλη την νότια Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, υπονομεύει και την Γερμανία και την Ευρώπη:«Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας. Πρέπει να διαγράψουμε τα χρέη της και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης, αντί να επιμένουμε σε ένα ατέλειωτο κύκλο βοήθειας και μέτρων λιτότητας».
Εστω και την τελευταία στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει όχι σε νέους εκβιασμούς και να ζητήσει να εφαρμοστεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, που προέβλεπε ένα σχέδιο Μάρσαλ. Αλλωστε, αυτή τη φορά δεν είναι στο χέρι της να δώσει για λύτρα, ούτε τον Κουβέλη, ούτε τον Τσίπρα.                   TVXS  

Δεν υπάρχουν σχόλια: