Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ο τραγικός θάνατος ενός «λαθραίου»

Του Γιώργου Αγγελόπουλου
Πριν πεθάνει, ο 18χρονος Χοακίν Λούνα φόρεσε το καλύτερο κοστούμι του, λευκό πουκάμισο και μαύρη λεπτή γραβάτα, τα ρούχα που φορούσε την Κυριακή για να πάει στην εκκλησία. «Εβαλε τα καλά του για να πάει στον Θεό», είπε ο αδελφός του. Μετά κλείστηκε στο μπάνιο και αυτοπυροβολήθηκε. Αφησε πίσω του ένα σημείωμα όπου εξηγούσε πως έβαλε τέλος στη ζωή του επειδή ήταν απελπισμένος, επειδή αισθανόταν έναν τοίχο να μπλοκάρει το μέλλον του. Εναν τοίχο που έχουν μπροστά τους όσοι βρίσκονται χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ.
Ωστόσο ο Χοακίν ζούσε στο Μίσιον του Τέξας από έξι μηνών. Οι γονείς του, ο ίδιος και τα πέντε αδέλφια του πέρασαν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ από τη μικρή μεθοριακή πόλη του Μεξικού όπου κατοικούσαν. Από τότε πέρασαν 18 χρόνια και ο Χοακίν τελείωνε το λύκειο με άριστα. «Ηταν από τους πιο έξυπνους μαθητές. ...
Είχε πάθος για τα μαθηματικά και τη μηχανική, είχε φτιάξει ένα δικό του πρόγραμμα για να σχεδιάζει σπίτια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή», αφηγήθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Κάρλος Μεντόσα. Ηθελε να γίνει μηχανικός, να προσφέρει στη μητέρα του μια καλύτερη ζωή. Είχε όλα τα προσόντα για να τα καταφέρει, όχι όμως και τα χαρτιά για να θεωρείται νόμιμος στις ΗΠΑ.

Καθώς ο Χοακίν μεγάλωνε, αγχόταν όλο και περισσότερο από το γεγονός ότι, χωρίς αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, δεν θα έβρισκε ποτέ μια καλή δουλειά, ακόμη κι αν έκανε καλές σπουδές. Μιλούσε συχνά γι' αυτό με.....τα αδέλφια του, παρακολουθούσε στενά τις πολιτικές εξελίξεις και διάβαζε στις εφημερίδες για τους σκληρούς νόμους κατά των μεταναστών που υιοθετούνταν στην Αλαμπάμα και την Αριζόνα. Στήριζε τις ελπίδες του στην DREAM Act, έναν νόμο που θα προσέφερε καθεστώς μόνιμου κατοίκου σε «λαθραίους» μετανάστες οι οποίοι θα σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο, όπως ο ίδιος. Και όταν ο νόμος καταψηφίστηκε πέρυσι στη Γερουσία, το πήρε κατάκαρδα. «Επαθε κατάθλιψη, δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει», λέει ο αδελφός του.

Την περασμένη Παρασκευή, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο Χοακίν τηλεφώνησε στον αδελφό του από το σπίτι της μητέρας τους, του ευχήθηκε μια καλή ζωή και του ξαναμίλησε για τον μεγάλο τοίχο που ένιωθε μπροστά του. Ο Μεντόσα έτρεξε αμέσως στο σπίτι της μητέρας του, όμως πρόφτασε μόνο να ακούσει τον κρότο του πυροβολισμού. Το σημείωμα του αυτόχειρα εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας. Οι ντετέκτιβ είπαν στην οικογένεια πως γράφει ότι αυτοκτονεί επειδή δεν έχει νομικό καθεστώς στη χώρα και επειδή δεν πέρασε η DREAM Act. Και ο Μεντόσα προσπαθεί να βρει κάποιο νόημα: «Ολοι έχουν μια αποστολή στη ζωή και πιστεύω πως αυτή ήταν η δική του - να κάνει γνωστό στους ανθρώπους τι συμβαίνει στην Αμερική».
tanea.gr

1 σχόλιο:

ήλι είπε...

τραγικό που ο κόσμος μας αφήνει τους τοίχους αυτούς να υπάρχουν, μπροστά σε ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες, τύχης ίσως, να μπορούσαν να προσφέρουν πολλά..

καλό βράδυ :)