Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Τα "θαύματα" δίνουν κουράγιο στους διασώστες

Σε πείσμα της διάχυτης απαισιοδοξίας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7,2 Ρίχτερ στην Τουρκία, τα "θαύματα" δίνουν κουράγιο στα σωστικά συνεργεία να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους τρεις ημέρες μετά τον σεισμό.

Η ανάσυρση από τα ερείπια ενός κοριτσιού δύο εβδομάδων, της μητέρας και της γιαγιάς του, ενός 10χρονου παιδιού και ενός 18χρονου φοιτητή - ο οποίος βρέθηκε ζωντανός μετά από 61 ώρες -, ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα και αναπτέρωσαν τις ελπίδες για ανεύρεση και άλλων επιζώντων.

Παράλληλα, όμως, ο απολογισμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 459, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.352....

Οι μετασεισμοί στην πόλη Βαν, στην νοτιοανατολική Τουρκία, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ένας από αυτούς μάλιστα - μεγέθους 5,4 Ρίχτερ - ευθύνεται για την αναταραχή που προκλήθηκε στη φυλακή της πόλης, καθώς οι τρόφιμοι τρομοκρατήθηκαν και ζητούσαν να απομακρυνθούν από το χώρο.

Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά και άρχισαν οι συμπλοκές με τους φρουρούς, καθώς οι Αρχές δεν τους επέτρεπαν να βγουν έξω. Οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν τη φυλακή, ενώ εξοργισμένοι συγγενείς των τροφίμων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, προσπαθώντας να μάθουν εάν οι δικοί τους ήταν καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εν λόγω φυλακή δραπέτευσαν την Κυριακή περίπου 200 κρατούμενοι.

Όπως έγινε γνωστό, 2.256 κτίρια κατέρρευσαν στην πληγείσα από τον σεισμό ζώνη, κυρίως στις πόλεις Έρτζις και Βαν, στις οποίες η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Υπό το βάρος της καταστροφής αλλά και των επικρίσεων για ολιγωρία, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από 30 χώρες - ανάμεσά τους και το Ισραήλ.

Αρχικά, είχε ευχαριστήσει την προθυμία των χωρών αυτών να βοηθήσουν, ωστόσο είχε επισημάνει ότι η Άγκυρά μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση.

Τελικά, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε να στείλουν σκηνές, κοντέινερ και προκατασκευασμένα σπίτια.

Το Ισραήλ, οι σχέσεις του οποίου με την Τουρκία είχαν "παγώσει" τον τελευταίο καιρό, δήλωσε ότι στέλνει άμεσα αεροσκάφος με εφόδια, ενώ η Ιαπωνία θα δωρίσει 400.000 δολάρια οικονομική βοήθεια, ενώ θα στείλει άμεσα και σκηνές.          Nooz.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: