Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις συριακές αρχές το τελευταίο διήμερο, καθώς το κίνημα της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος εξακολουθεί με αμείωτη ένταση, τονίζει η συριακή Εθνική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ONDH), χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως μια «απέραντη φυλακή».
«Οι μαζικές συλλήψεις, στις οποίες επιδίδονται οι συριακές αρχές, συνεχίζονται στις επαρχίες ιδίως στην Ντεράα, σε αυτήν της Δαμασκού και στο Ιντλέμπ (βορειοδυτικά)», τονίζει στο ανακοινωθέν της η συριακή ΜΚΟ, υπογραμμίζοντας πως «υπήρξε μία αδικαιολόγητη ένταση των συλλήψεων στις πόλεις. Οι αρχές συλλαμβάνουν όλους εκείνους που επιθυμούν να διαδηλώσουν, κατά προτίμηση τους συγγραφείς, τους διανοούμενους και τους γνωστούς προμάχους διεκδικήσεων υπέρ των μεταρρυθμίσεων»...
Κατά την ίδια οργάνωση, ο αριθμός των συλληφθέντων κατά το τελευταίο διήμερο ξεπερνά τους 1.000. «Πάνω από χίλια άτομα έχουν συλληφθεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Ζαμπαντάνι», 47 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού, υποστηρίζει με τη σειρά της η συριακή Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ΜΚΟ, που υποστηρίζει πως διαθέτει ονομαστικό κατάλογο με 68 συλληφθέντες, «καταγγέλλει έντονα το γεγονός της μεταμόρφωσης της Συρίας σε μία απέραντη φυλακή».
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτήν την άδικη εκστρατεία που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις ασφαλείας κι οι μυστικές υπηρεσίες, καθώς και οι οπαδοί του καθεστώτος, κατά φιλειρηνικών πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν την άποψή τους και αξιώνουν ελευθερία, δικαιοσύνη και καταπολέμηση της διαφθοράς», τονίζει η Επιτροπή στο ανακοινωθέν της.
Από σήμερα, οι αντικαθεστωτικοί έχουν καλέσει σε επ’ αόριστον καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλες τις πόλεις της χώρας, καθώς κλιμακώνονται οι μαζικές συλλήψεις στην προσπάθεια να κατασταλεί το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με έναν από τους επικεφαλής των Σύρων διαδηλωτών συριακές δυνάμεις και ένοπλοι που είναι πιστοί στον πρόεδρο αλ Άσαντ αναπτύχθηκαν την Τρίτη σε περιοχές του κέντρου της πόλης Μπανιάς, η οποία είναι υπό τον έλεγχο διαδηλωτών επί εβδομάδες. Ο ίδιος σημείωσε ότι ένοπλοι άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά που αναπτύχθηκαν στο δρόμο της αγοράς άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους ανάλογα με το επώνυμο, το οποίο βλέπουν στις ταυτότητές τους.
«Έχουν στόχο τους σουνίτες. Λυπάμαι που το λέω αλλά η προπαγάνδα που διαδίδει ο Άσαντ ότι οι αλαουίτες δεν θα επιβιώσουν αν ανατραπεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στους αλαουίτες γείτονές μας, μολονότι οι διαδηλώσεις γίνονται για την ελευθερία και την ενότητα, ασχέτως πεποιθήσεων», σημείωσε. Ο Άσαντ, όπως και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού και της ασφάλειας είναι αλαουίτες και οι αρχές έχουν περιγράψει την Μπανιάς, η οποία κατοικείται κυρίως από σουνίτες, ως «επίκεντρο της τρομοκρατίας των Σαλαφιστών».
Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Μπανιάς, στη βορειοδυτική Συρία, ζητώντας να αρθεί η πολιορκία της πόλης, αλλά και της Ντερά, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής.
Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ζήτησε σήμερα από τις συριακές αρχές να άρουν άμεσα τους περιορισμούς στην πρόσβαση στα θύματα της βίας στην πολιορκημένη πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία. «Η βία προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων και φοβόμαστε ότι αν η κατάσταση χειροτερεύσει θα υπάρχουν ακόμη περισσότεροι νεκροί», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Μάριαν Γκέισερ, υπεύθυνη της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό.
Οι γιατροί και τα μέλη του συριακού Ερυθρού Σταυρού χρειάζεται να έχουν «άμεσα πρόσβαση στους τραυματίες», υπογράμμισε επίσης ο Χισάμ Χάσαν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. «Μέχρι σήμερα είχαμε μια περιορισμένη πρόσβαση σε ορισμένες ζώνες, όμως σήμερα χρειαζόμαστε ευρύτερη πρόσβαση, ιδιαίτερα στο νότο και ειδικά στη Ντεράα», προσέθεσε.
Η Ντεράα πολιορκείται εδώ και μία εβδομάδα από τον συριακό στρατό. Ο συριακός στρατός εισέβαλε με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων στην πόλη αυτή για να καταστείλει το κίνημα αμφισβήτησης που είχε αρχίσει στις 15 Μαρτίου. Συνολικά 607 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, εκ των οποίων οι 451 στη Ντεράα και τα γύρω χωριά, από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Insan.
«Μια κυβέρνηση που σκοτώνει πολίτες της» που διαδηλώνουν «χάνει τη νομιμότητά της», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και σημείωσε ότι η Γαλλία θέλει η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις και στον Σύρο πρόεδρο.
Σημειώνεται ότι οι πρεσβευτές στην ΕΕ των 27 χωρών μελών της ανέθεσαν την Παρασκευή στους ειδικούς τους να εξετάσουν το θέμα των κυρώσεων αυτών. Χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε κρίνει ότι η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ είναι κάτι το αναπόφευκτο αν επιμείνει στην καταστολή των διαδηλώσεων. tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου