Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Fidel Alejandro Castro Ruz - a living legend (Αφιέρωμα)

Πριν από 2 ημέρες στις 19 Απριλίου οι τίτλοι τέλους έπεσαν για την πολιτική ζωή του τελευταίου ίσως επαναστάτη του πλανήτη. Ο Φιντέλ Κάστρο αποχώρησε από το Κομουνιστικό Κόμμα της Κούβας, μεταβίβασε τις αρμοδιότητες στον αδερφό του Ραούλ και ξεκίνησαν οι μεταρρυθμίσεις με άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, μειώσεις των θέσεων εργασίας στο δημόσιο, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων, μορφές αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις, ακόμα και δικαίωμα στην αγοραπωλησία ακινήτων. ...Όλα δείχνουν ότι σύντομα η Κούβα δεν θα είναι πια αυτή που ξέρουμε......



8 Ιανουαρίου 1959, ο Φιντέλ μπαίνει στην Αβάνα. Ο κόσμος τον επευφημεί


Ο Φιντέλ Κάστρο σημάδεψε όχι μια αλλά πολλές γενιές ανθρώπων, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Μαζί με τον στενό του φίλο και πολιτικό του σύντροφο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 60 και για πολλές δεκαετίες ενέπνευσαν ανθρώπους και χαλύβδωσαν την ελπίδα στα επαναστατικά κινήματα της εποχής. Ακόμη και όταν ο κομμουνισμός έπεφτε στη Σοβιετική Ένωση και το τείχος του Βερολίνου, έσπαγε σε κομματάκια για να πωληθεί, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Κούβα, ο Φιντέλ κρατούσε ψηλά τη σημαία της επανάστασης.



Φιντέλ και Τσε, λίγο μετά τη νικηφόρο μάχη στη Σάντα Κλάρα


Γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου του 1926 και το πλήρες του όνομα είναι Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρούς. Μέχρι χθές ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης πάνω στον πλανήτη. Κυβέρνησε από το 1959 μέχρι και το 2011 με ελάχιστα μικρά διαλείμματα λόγω προβλημάτων υγείας.

Μαθήτευσε σε λύκειο Ιησουιτών μέχρι το 1945 και την ίδια χρονιά μπήκε στη Νομική σχολή του πανεπιστημίου της Αβάνας. Το 1950 παίρνει το πτυχίο του στο Αστικό Δίκαιο, ενώ δυο χρόνια πριν έχει παντρευτεί την Μίρτα ντιάζ Μπαλαρτ. Το 1953 με το πραξικόπημα του Μπατίστα ο Φιντέλ συλλαμβάνεται και μαζί με τον αδερφό του Ραούλ εξορίζονται στη νήσο των Πεύκων στον Ειρηνικό για...15 χρόνια
Δυο χρόνια αργότερα όμως, το 1955 ο Μπατίστα μοιράζει γενική αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους και ο Κάστρο επιστρέφει στη Κούβα για να φύγει αμέσως μετά για το Μεξικό και να οργανώσει από εκεί το κίνημα ανατροπής του δικτάτορα.


Ο Μπατίστα έφυγε και ο Φιντέλ συνομιλεί με τον Τσε λίγο πριν το διάγγελμα του στο πλήθος της Αβάνα


Στο Μεξικό θα συναντήσει τον άνθρωπο που θα σημαδέψει τη ζωή του. Τον Αργεντινό Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Οι δυο τους θα αποτελέσουν για δεκάδες χρόνια τους ζωντανούς θρύλους όλων των αριστερών κινημάτων και θα εμπνεύσουν γενιές και γενιές στις δύσκολες δεκαετίες του 60 του 70 και του 80.
2 Δεκεμβρίου 1956 Ο Κάστρο με ελάχιστους άνδρες μαζί με τον Τσε επιστρέφουν στη Κούβα κρυφά με το γιοτ “Γκράνμα”. Ξεκινά η ένοπλη επανάσταση κατά του καθεστώτος Μπατίστα. Το 1958 πέφτει η Σάντα Κλάρα, ο Γκεβάρα αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή και Νο 2 μετά τον Φιντέλ. Την 1η Γενάρη του 1959 ο Μπατίστα εγκαταλείπει την Κούβα και μια εβδομάδα αργότερα στις 8, ο Φιντέλ μπαίνει νικηφόρα στην Αβάνα. Η επανάσταση έχει ολοκληρωθεί. Τον επόμενο χρόνο ο Κάστρο εθνικοποιεί 166 αμερικάνικες εταιρίες που εδρεύουν στην Κούβα και ουσιαστικά αρχίζει η περίοδος έντασης με τις ΗΠΑ.


Με τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Νικήτα Κρουτσώφ. Η κρίση των πυραύλων έφερε την ανθρωπότητα στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου


Μια περίοδος που θα φτάσει στα όρια της ένοπλης σύρραξης αρκετές φορές με αποκορύφωμα τον “κόλπο των Χοίρων” και την “κρίση των πυραύλων”. Οι ΗΠΑ δεν θα αισθάνονται ποτέ πια ασφαλείς. Έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία για τις απόπειρες που οργάνωσε η CIA κατά της ζωής του Φιντέλ Κάστρο. Κάποιες έμειναν στα χαρτιά κάποιες έλαβαν τα όρια του παραμυθιού. Υπήρχε φήμη ότι είχαν ποτίσει με δηλητήριο ακόμη και τα φύλλα καπνού που φτιάχνονταν τα πούρα που κάπνιζε ο Φιντέλ.


Διαβάζει εφημερίδα και χαμογελάει. Άλλος ένας τίτλος που κάνε λόγο για τη δολοφονία του


Αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του Τρίτου Κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με αφρικανικές όσο και με ασιατικές χώρες. Το 1975 έστειλε στρατεύματα στην Αγκόλα στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας και το 1978 στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής της Σομαλίας. Το γεγονός αυτό, καθώς και η βοήθεια που πρόσφερε στους Σαντινίστας της Νικαράγουας το 1979, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1991 η ανατροπή των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαναν την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάστηκε να κάνει ορισμένα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της κουβανικής οικονομίας.
Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972. Συνέγραψε πολιτικά έργα, τα νεότερα από τα οποία είναι Οκτωβριανή Επανάσταση και η Επανάσταση της Κούβας (1978), Φιντέλ (1987).


Λίγο πρίν την αποτυχημένη απόβαση στον κόλπο των Χοίρων, η CIA είχε ξεκινήσει μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε κινηματογράφους και εμπορικά της Αβάνας για να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς.
Εδώ ο Φιντέλ στα χαλάσματα του ΛΑ ΕΠΟΚΑ




 Με συντρόφους του περιμένοντας την απόβαση των αντικαθεστωτικών στον κόλπο των χοίρων


Σαν απλός στρατιώτης φύλαγε και σκοπιά


Αβάνα 1960, λίγο πρίν μιλήσει στον λαό


Μπορεί η CIA  να σχεδίαζε τη δολοφονία τοθυ ποτίζοντας τα φύλλα καπνού των πούρων του με δηλητήριο, εκείνος όμως συνέχιζε να απολαμβάνει τα partagas και αργότερα τα Cohibas του


Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη Μαραντόνα, του δείχνει το τατουάζ που έκανε στο πόδι του για εκείνον. Στον ώμο ο Μαραντόνα έχει τατουάζ τον Τσε


Hasta la Victoria siempre, η επανάσταση συνεχίζεται. Μια από τις τελευταίες φωτό του Κάστρο πριν αποχωρήσει                                
OnAlert.gr        

Δεν υπάρχουν σχόλια: