Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τις αιγυπτιακές αρχές να διερευνήσουν σοβαρούς ισχυρισμούς για βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων εξαναγκαστικών «τεστ παρθενίας», τα οποία επέβαλε ο στρατός σε διαδηλώτριες που είχαν συλληφθεί στην Πλατεία Ταχίρ νωρίτερα μέσα στο μήνα.
Αφού αξιωματούχοι του στρατού έδιωξαν από την πλατεία τους διαδηλωτές, στις 9 Μαρτίου, τουλάχιστον 18 γυναίκες τέθηκαν υπό στρατιωτική κράτηση. Διαδηλώτριες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ξυλοκοπήθηκαν, υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο χωρίς ρούχα, ενώ τις φωτογράφιζαν άνδρες στρατιώτες, και, στη συνέχεια, υποβλήθηκαν εξαναγκαστικά σε «τεστ παρθενίας» και απειλήθηκαν ότι θα κατηγορηθούν για πορνεία.
Τα «τεστ παρθενίας» αποτελούν μορφή βασανιστηρίου όταν γίνονται εξαναγκαστικά.
«Η υποβολή των γυναικών σε ‘τεστ παρθενίας’ είναι εντελώς απαράδεκτη. Ο σκοπός της πράξης αυτής είναι να εξευτελίζει τις γυναίκες επειδή είναι γυναίκες», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία..... «Όλοι όσοι ασκούν το ιατρικό επάγγελμα πρέπει να αρνούνται να συμμετάσχουν σε αποκαλούμενα ‘τεστ’ τέτοιου είδους.»
Η εικοσάχρονη Salwa Hosseini δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι αφού συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή στο Heikstep, εξαναγκάστηκε, μαζί με άλλες γυναίκες, να βγάλει όλα της τα ρούχα και να υποβληθεί σε έλεγχο από γυναίκα δεσμοφύλακα, σε ένα δωμάτιο με ανοικτές δύο πόρτες και ένα παράθυρο. Κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου, η Salwa Hosseini, δήλωσε ότι οι άνδρες στρατιώτες κοίταζαν μέσα στο δωμάτιο και φωτογράφιζαν τις γυμνές γυναίκες.
Οι γυναίκες υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε «τεστ παρθενίας», σε διαφορετικό δωμάτιο, από έναν άνδρα με λευκό επανωφόρι. Απειλήθηκαν ότι «εκείνες που θα διαπιστωθεί ότι δεν είναι παρθένες» θα κατηγορηθούν για πορνεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, μια γυναίκα που δήλωσε ότι ήταν παρθένα, αλλά της οποίας το τεστ υποτίθεται ότι έδωσε διαφορετικό αποτέλεσμα, ξυλοκοπήθηκε και υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ.
«Οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Αιγύπτου και να διαμαρτύρονται ενάντια στην κυβέρνηση χωρίς να κρατούνται, να βασανίζονται ή να υποβάλλονται σε βαθιά εξευτελιστική μεταχείριση που περιέχει διακρίσεις», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Οι αξιωματούχοι του στρατού προσπάθησαν να ταπεινώσουν ακόμα περισσότερο τις γυναίκες, επιτρέποντας στους άνδρες να παρακολουθούν και να φωτογραφίζουν ό,τι συνέβαινε, με την υπονοούμενη απειλή ότι οι γυναίκες θα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο αν οι φωτογραφίες δημοσιοποιούνταν.»
Η δημοσιογράφος Rasha Azeb επίσης κρατήθηκε στην Πλατεία Ταχίρ και δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι δέθηκε με χειροπέδες, ξυλοκοπήθηκε και δέχτηκε προσβολές.
Μετά τη σύλληψή τους, οι 18 γυναίκες αρχικά μεταφέρθηκαν σε ένα παράρτημα του Μουσείου του Καΐρου, όπου, σύμφωνα με ισχυρισμούς δέθηκαν με χειροπέδες, ξυλοκοπήθηκαν με ξύλα και σωλήνες, υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ στο στήθος και στις γάμπες, και αποκαλούνταν «πόρνες».
Η Rasha Azeb μπορούσε να δει και να ακούσει τις άλλες κρατούμενες να βασανίζονται με ηλεκτροσόκ κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στο μουσείο. Απελευθερώθηκε αρκετές ώρες αργότερα με άλλους τέσσερις άνδρες που ήταν επίσης δημοσιογράφοι, αλλά οι υπόλοιπες 17 γυναίκες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική φυλακή στο Heikstep.
Μαρτυρίες άλλων γυναικών που κρατήθηκαν την ίδια στιγμή, οι οποίες συγκεντρώθηκαν από το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βίας ‘El Nadeem’, συμφωνούν με τις μαρτυρίες της Rasha Azeb κα της Salwa Hosseini για τα ξυλοκοπήματα, τα ηλεκτροσόκ και τα ‘τεστ παρθενίας’.
«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να σταματήσουν την ανείπωτη, εξευτελιστική μεταχείριση των διαδηλωτριών. Οι γυναίκες συμμετείχαν πλήρως στην αλλαγή της Αιγύπτου και δεν πρέπει να τιμωρούνται για την ακτιβιστική τους δράση», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας και στρατού πρέπει με σαφήνεια να ενημερωθούν ότι τα βασανιστήρια και άλλης μορφής κακομεταχείριση, περιλαμβανομένων των ‘τεστ παρθενίας’ δεν γίνονται πλέον ανεκτά και θα διερευνούνται πλήρως. Οι υπεύθυνοι για τέτοιες πράξεις πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης και οι θαρραλέες γυναίκες που έχουν καταδικάσει τέτοιες παραβιάσεις πρέπει να προστατεύονται από αντίποινα.»
Και οι 17 γυναίκες που κρατήθηκαν σε στρατιωτική φυλακή οδηγήθηκαν σε στρατιωτικό δικαστήριο στις 11 Μαρτίου και απελευθερώθηκαν στις 13 Μαρτίου. Αρκετές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή.
Η Salwa Hosseini καταδικάστηκε για ανυπακοή, καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, παρεμπόδιση κυκλοφορίας και οπλοκατοχή.
Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη δίκη πολιτών ενώπιον των στρατιωτικών δικαστηρίων στην Αίγυπτο, που έχουν ιστορικό άδικων δικών και όπου το δικαίωμα στην έφεση είναι περιορισμένο. Διεθνής Αμνηστία
2 σχόλια:
μια καλησπέρα γεμάτη ντροπή...
για το γένος μας....
kαλησπερα Λυχνε....ευχαριστω για την επισκεψη...
Δημοσίευση σχολίου