Μέχρι το 2015 ο Αη Στράτης αναμένεται να μεταμορφωθεί στο πρώτο μη διασυνδεδεμένο νησί της Ευρώπης. Το έργο χρηματοδοτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με 8,9 εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή προγράμματος μετατροπής του σε «πράσινο» νησί. Αυτό σημαίνει ότι απώτερος σκοπός είναι να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή από τον ήλιο και τον άνεμο. Τη γνώμη του για το έργο εκράζει στο tvxs.gr, o Βύρων Μανικάκης, τέως κοινοτικός σύμβουλος του νησιού.
Στις 14 Μαρτίου το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε προς το Δήμου Αγίου Ευστρατίου την πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει:....
1.Έργα Ανανεώσιμων Πηγών και αποθήκευσης ενέργειας: Εγκατάσταση στο νησί ανεμογεννητριών ισχύος 500 κιλοβάτ και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 κιλοβάτ, σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται σε συσσωρευτές, και σε μορφή υδρογόνου.
2.Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας σε δημόσια κτήρια.
3.Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας βασισμένες σε φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού, οι οποίες δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ.
4.Έργα πράσινων μεταφορών (ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού. Θα εγκατασταθεί στο νησί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ενέργεια προερχόμενη από φωτοβολταϊκά, καθώς και σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο ο οποίος θα είναι και ο πρώτος αντίστοιχος σταθμός που υλοποιείται στην Ελλάδα.
5.Λοιπές πράσινες παρεμβάσεις, όπως υδροπονικά θερμοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.
Αρχικά, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα συμμετέχουν κατά 85% ενώ σε δεύτερο στάδιο ο στόχος είναι μέσα από μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας να παράγουν το 100% την ενέργειας που χρειάζεται το νησί. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ευελπιστεί ότι «με την ολοκλήρωση του έργου, ο Φορέας Διαχείρισης θα είναι οικονομικά βιώσιμος, με ίδιους πόρους που θα προέρχονται κυρίως από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ο Βύρων Μανικάκης, κοινοτικός σύμβουλος στον Άγιο Ευστράτιο μέχρι τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και μηχανικός τηλεπικοινωνίας, δήλωσε στο tvxs.gr ότι θεωρεί δύσκολη την κάλυψη 100% των ενεργειακών αναγκών του νησιού και ότι κάτι τέτοιο θα χρειστεί πολλά χρόνια. Επίσης, εξέφρασε την διαφωνία του ως προς την επιλογή του χώρου εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. «Θα μπορούσε να μην είναι στο κέντρο του νησιού, ώστε να μην ενοχλεί ιδιαίτερα και να τοποθετηθεί στο πλάι, εκεί που βρίσκονται οι κεραίες τηλεφωνίας», ανέφερε.
Τον απασχολεί επίσης το θέμα της αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας: «Η αποθήκευση είναι πανάκριβη. Αργότερα, αν δεν έχουμε τα χρήματα, οι μπαταρίες (αποθήκευσης παραγόμενης ενέργειας, δηλαδή ρεύματος) κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξουν και είναι τεράστιο το κόστος». Εξάλλου, «θα πρέπει να αποθηκεύεται ενέργεια διότι εμείς δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε όλη, έχουμε κατανάλωση 200 κιλοβάτ», προσθέτει. Όπως ο ίδιος προτείνει, «θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια και μετά την περάτωση του έργου ώστε να υπάρχουν έσοδα για να μπορέσει να συντηρηθεί».
Όσον αφορά στους κατοίκους, ο κ. Μανικάκης μας πληροφορεί ότι βλέπουν το έργο θετικά «από την πλευρά των εσόδων που μπορεί να υπάρξουν, θα έρχεται κόσμος να επισκέπτεται το νησί». Επιπλέον, τόνισε πως «θα καθιερωθούμε ως ‘πράσινο’ νησί, έχουμε σκέψεις ώστε να προσελκύσουμε το καλοκαίρι ακόμα και φοιτητές που κάνουν πρακτική στον κλάδο της ενέργειας. Έτσι θα έχουμε μια ήπια ανάπτυξη τουρισμού και αυτό θα ευνοήσει και τα έσοδα των κατοίκων». tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου