Μορφή παίρνει σταδιακά το ευρωπαϊκό σχέδιο για το ελληνικό χρέος. Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις η «επαναγορά του χρέους» μοιάζει να είναι το πρόγραμμα που προκρίνεται. Παράλληλα, προωθείται και το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, μία «έμμεση αναδιάρθρωση χρέους», όσο κι αν η κυβέρνηση με δηλώσεις αρνείται να χρησιμοποιεί τον όρο.
Το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αλλά και ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλείται διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, «υπάρχουν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι τα μέλη της ΕΕ ....προετοιμάζονται για ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις εξαιτίας του συνεχώς περιοριζόμενου πεδίου δράσεων που προσφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση», σημειώνοντας πως αρκετοί ήταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που υπαινίχθηκαν ότι εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αυτό που εξετάζεται, και φαίνεται να απασχολεί έντονα τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, είναι με ποιο τρόπο θα λειτουργεί στο μέλλον ο «Μηχανισμός Στήριξης» των υπερχρεωμένων χωρών, αν δηλαδή θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών ή αν ο μηχανισμός θα δανειοδοτεί υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, ώστε οι ίδιες να «επαναγοράσουν» ομόλογα που έχουν εκδώσει.
«Η Αθήνα πάντοτε αρνείτο ότι ήταν απαραίτητη η αναδιάρθρωση αλλά τώρα φαίνεται για πρώτη φορά ανοιχτή σε μια τέτοια λύση», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το πρακτορείο Dow Jones, το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, αναφέρει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 50 ή 60 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», η επαναγορά ομολόγων αποτελεί μόλις ένα μέρος από το «κούρεμα του χρέους» που προωθούν οι ευρωπαίοι για την Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι με την επαναγορά ομολόγων η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει έως και 13 δις. Το σχέδιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση χρέους είναι στο πρότυπο του «Brady Plan» το οποίο εφαρμόστηκε στο Μεξικό και σε άλλες λατινικές χώρες, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει και την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους για όσους κατέχουν μέρος μεγαλύτερο από 100 δις ευρώ, ενώ επιμηκύνεται και ο χρόνος αποπληρωμής για το δάνειο των 110 δις ευρώ της τρόικας ακόμα και στα 30 χρόνια.
Άλλωστε, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, υπήρξε πρόταση από το επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Axel Weber, για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν δίνονται σε Ελλάδα και Ιρλανδία έως στα τριάντα χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε αυστριακή εφημερίδα, δήλωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων, ανάλογη με αυτή της Ιρλανδίας. tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου