O τραγικός θάνατος που βρήκε ένας άστεγος άντρας, 60 ετών, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο μέσα σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Παναγίτσας στον Ταύρο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης της παράστασης συμπαράστασης με τίτλο «Ο Κανένας». Η θεατρική παράσταση που αποτελείται από μικρά θεατρικά κείμενα, ποιήματα, πολιτικά σχόλια και ρεπορτάζ, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Σημείο στην Καλλιθέα.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Διαμαντής τόνισε πως πρόκειται για μια εκδήλωση αλληλεγγύης για έναν άνθρωπο χωρίς όνομα που είχε την τύχη σκουπιδιού και για μία είδηση που πέρασε στα «ψιλά». Ομάδα συγγραφέων, ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση του Νίκου Διαμαντή και του θεάτρου «Σημείο», σχολίασαν με τον δικό τους τρόπο τη βαρβαρότητα του συγκεκριμένου συμβάντος......
«Ουσιαστικά η εκδήλωση αυτή είναι μία κίνηση αλληλεγγύης ορισμένων ανθρώπων που προσπαθούν μέσα από την δουλειά τους να θέσουν κάποια ερωτήματα γύρω από αυτό που συμβαίνει. Θεωρήσαμε ότι αυτό το γεγονός είναι ένα όριο πολιτισμού και με αυτόν τον τρόπο κινητοποιηθήκαμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς δεν είμαστε κατάλληλοι να δίνουμε απαντήσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε ερωτήματα. Δεν θέλουμε να καταγγείλουμε, ούτε να αποκαταστήσουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουν οι φορείς της Πολιτείας. Εμείς είμαστε εδώ ως ευαίσθητοι δέκτες. Μέσα λοιπόν στην οικονομική κρίση του τελευταίου καιρού, αλλά και την κρίση αξιών, θελήσαμε να δηλώσουμε ενεργοί πολίτες και παρόντες», σημείωσε ο σκηνοθέτης.
Σημαντική ήταν και η προσέλευση του κόσμου, με αποτέλεσμα το θέατρο να είναι ασφυκτικά γεμάτο, με θεατές να κάθονται ακόμα και πάνω στη σκηνή. «Ήταν μεγάλη ανταπόκριση του κοινού. Γεγονός που το θεωρώ πολύ ελπιδοφόρο γιατί αποδεικνύει περίτρανα, ότι ο κόσμος διψάει για πραγματικά γεγονότα και για πράγματα που μιλούν απευθείας στην ψυχή του. Αυτό είναι το πιο βασικό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτήν την βραδιά», τόνισε ο σκηνοθέτης.
«Οι άνθρωποι κάποια στιγμή συναντιούνται για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους σε αυτά που συμβαίνουν, διότι φυσικά δεν είναι μόνο η ψήφος ο τρόπος της συμμετοχής στα κοινά. Το θέατρο υπήρξε πάντοτε από την αρχαιότητα των χρόνων ο άμεσος τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων και της μετάδοσης των μηνυμάτων. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε σκοπό την μετάδοση ενός μηνύματος. Επειδή όμως ζούμε σε μία εποχή που τα μηνύματα δεν μεταφέρονται εύκολα και χάνουν τον προσανατολισμό τους, ή επειδή εμείς οι ίδιοι έχουμε τόσο φθαρεί από την κοινωνία και το κοινωνικό ψεύδος- ώστε οποιαδήποτε αλήθεια ευθέως διατυπωμένη, να ακούγεται παραδοξολογία- κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να παρεξηγηθούμε και το νόημα αυτών που πιστεύουμε να μην φθάσει στον αποδέκτη του», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, που συμμετείχε στην εκδήλωση, διαβάζοντας το κείμενο της Μαρίας Λαϊνά, «Εδώ».
Μεταξύ των κειμένων που παρουσιάστηκαν, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, περιλαμβάνονται δέκα καινούργια μικρά θεατρικά έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, τα οποία γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση, καθώς και ποιήματα, πολιτικά σχόλια, δηλώσεις αλληλεγγύης και μικρά θεατρικά μονόπρακτα.
«Στο πλαίσιο της κοινωνικής ανισότητας που βιώνουμε σήμερα δυστυχώς περισσεύουν ακόμα περισσότερο πρόσωπα, όπως ο άστεγος που έψαξε εκείνη την βραδιά λίγη θαλπωρή στον κάδο των σκουπιδιών. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους και για εκείνους που θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στη θέση του, χρειάζεται να εμπεδωθεί η ανάγκη της αλληλεγγύης. Η πολιτική αναγκαιότητά της», σχολιάζει στο κείμενο του με τίτλο «Όχι αισθηματολογία, πολιτική» ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.
Ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος, στο κείμενο που έγραψε ειδικά για την βραδιά αυτή, με το οποίο έδωσε φωνή στον άτυχο αυτόν άνδρα, αναφέρει: «Έχουν αρχίσει να φαίνονται μακριά κάτι φώτα. Τι ευτυχία τώρα, αν ήταν κανείς μέσα στα φώτα θα κινδύνευε να τον πάρουν είδηση οι άλλοι και να τον διώξουν. Ενώ εδώ μέσα είναι σκοτεινά και κανείς δεν πρόκειται να σε καταλάβει. Θα ήταν το χέρι του Θεού που με πήρε από τον κάδο των σκουπιδιών και με τοποθέτησε απαλά εδώ μέσα για να μην καταλάβω τίποτα...».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τα κείμενά τους, ο Βασίλης Βασιλικός, η Ρέα Γαλανάκη, ο Κωστής Γκιμοσούλης, ο Βασίλης Κατσικονούρης, ο Γιάννης Κοντός, η Ενη Κούκουλα, η Μαρία Λαϊνά, ο Γιώργος Μανιώτης, ο Παναγιώτης Μέντης, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Θανάσης Νιάρχος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Κατερίνα Σχινά, ο Γιάννης Χρυσούλης, ο Νίκος Βατόπουλος, ο Νίκος Βλαντής, ο Διονύσης Βυθούλκας, ο Ηλίας Κανέλλης, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, Λίλα Κονομάρα και ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης.
Τα κείμενα διάβασαν οι ηθοποιοί: Έλενα Αρβανίτη, Νίκος Διαμαντής, Γεράσιμος Δεστούνης, Ελένη Ζαραφίδου, Βάσω Ιατροπούλου, Στέφανος Κοσμίδης, Γιώργος Κώνστας, Στέλιος Μάινας, Ιωάννα Μακρή, Ειρήνη Μαργαρίτη, Αυγουστίνος Ρεμούνδος και Χάρης Χιώτης. tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου