Με γνώμονα την ενότητα πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου μετά τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής και λίγο πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στα κυβερνητικά στελέχη πως υπάρχει θέληση για εκπλήρωση των στόχων προκειμένου με το τέλος του Μνημονίου (το 2013) να έχει βγει η χώρα από την κρίση, έπειτα από τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται. «Είμαστε μια κοινοβουλευτική ομάδα που γράφει ιστορία. Η χώρα βγαίνει από το βούρκο. Το 2013 θα κοιτάμε υπερήφανοι πίσω και θα βλέπουμε ότι σώσαμε τη χώρα. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι και θα φθάσουμε στο τέλος ασφαλείς, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός....
Για το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή και ήταν η αιτία να ξεσπάσουν εσωκομματικές κόντρες σημείωσε πως «ουδείς είναι λάτρης της διαδικασίας του επείγοντος, αλλά είμαστε σε πόλεμο».
Ρήξη με το παρελθόν
«Το 2013 θέλω να μπορώ να βλέπω τον πολίτη στα μάτια όταν θα βγούμε από το μνημόνιο μετά από αυτές τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που έχουμε πάρει» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως «δεν θα είχαμε ανάγκη το μνημόνιο αν είχαμε κάνει αυτές τις αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να αποτινάξουμε, βαρύδια και λάθη που έγιναν εδώ και τρεις δεκαετίες από όλους στην χώρα».
«Ο λαός μας εξέλεξε για να αλλάξουμε την χώρα και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε χώρα ευνομίας και ανάπτυξης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Οι προτεραιότητες για το 2011
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, που είναι:
1. Αλλαγές στο κράτος και την δημόσια διοίκηση (νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, κάρτα του πολίτη, νέο ενιαίο μισθολόγιο)
2. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης (νέος αναπτυξιακός νόμος, νέος επενδυτικός νόμος, ηλεκτρονικές προμήθειες, αξιοποίηση αεροδρομίου του Ελληνικού)
3. Κοινωνία συμμετοχής ευνομίας και Δικαιοσύνης (εκλογικός νόμος, διαφάνεια για τα χρήματα των κομμάτων, διαβούλευση για την συνταγματική αναθεώρηση)
4. Κοινωνικό κράτος (καταπολέμηση ανεργίας, ηλεκτρονική συνταγογράφηση)
5. Ισχυρή φωνή της Ελλάδας (επίλυση Κυπριακού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων).
Σύνοδος κορυφής
«Η θεσμοθέτηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης. Θα βοηθά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα στην τόνωση της ανάπτυξης». Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την Παρασκευή, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την επικείμενη θέσπιση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση μιας «ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Ξεκινήσαμε πριν από 14 μήνες, ως νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και, με ταχύτατους ρυθμούς, διαγνώσαμε το μέγεθος της κρίσης, καταθέσαμε προτάσεις, διεκδικήσαμε ευρωπαϊκές πολιτικές, ενώ την ίδια ώρα παλεύαμε για την ανόρθωση της αξιοπιστίας μας και την ισχυροποίηση της ελληνικής φωνής» ανέφερε ο πρωθυπουργός συνοψίζοντας, στην αρχή της ομιλίας του, την ως σήμερα κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα του ευρωμηχανισμού.
«Η Ελλάδα έγινε και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής, κάτι που κατορθώσαμε με σκληρή και συστηματική δουλειά. Ξέραμε ότι η κρίση στη χώρα μας είχε βασικά αίτια και ρίζες σε αντιλήψεις και πρακτικές που χρειάζονταν να αλλάξουν. Και αυτό κάνουμε. Αλλάζουμε την Ελλάδα» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός .
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα στο διάστημα αυτό έπεισε τους εταίρους της πως το δικό της οικονομικό πρόβλημα δεν αφορούσε μόνο την ίδια αλλά αφορούσε και «τη στήριξη και τον συντονισμό των πολιτικών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο πετύχαμε το μηχανισμό στήριξης. Αποτέλεσε και αποτελεί ασπίδα για τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόμαστε για τις αλλαγές αυτές. Δηλαδή, έως ότου σταθούμε στα δικά μας πόδια, χωρίς ``δάνειες`` δυνάμεις, κάτι το οποίο επιδιώκουμε και θέλουμε να γίνει το γρηγορότερο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, και κατέληξε λέγοντας ότι « ο μηχανισμός αυτός, επιτρέπει να κάνουμε απερίσπαστα μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, απαραίτητες αλλαγές, ώστε να βγει η χώρα μας και πάλι ισχυρή από αυτή την κρίση».
«Αυτοί οι μηχανισμοί στήριξης, μας εξασφαλίζουν την απαραίτητη δανειοδότηση, καθώς οι αγορές είναι ακόμη επιφυλακτικές και, λόγω γενικότερης κρίσης, φοβικές» σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι «η οδυνηρή για μας εμπειρία της κρίσης, θεωρώ ότι γίνεται ευκαιρία. Όχι μόνο για την Ελλάδα, δηλαδή για να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας και να βγει η φωνή και η χώρα μας ενισχυμένη, αλλά είναι και μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στη συνέχεια ειδικότερα στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «με την απόφασή μας, εξασφαλίζουμε και τη διαθεσιμότητα επαρκούς χρηματοοικονομικής σταθερότητας και χρηματοδότησης για τον υπάρχοντα, αλλά και μελλοντικό μηχανισμό».Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι στα τελικά συμπεράσματά τους οι «27» χαιρετίζουν «την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», ενώ ταυτόχρονα καλούν τα άλλα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις δικές τους οικονομικές ανισορροπίες.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της έκδοσης των ευρωομολόγων, ο Γ Παπανδρέου, επεσήμανε πως πρόκειται για μία «ελληνική πρόταση, που έχει αναπαραχθεί και υιοθετηθεί και από άλλους» και δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι επί του θέματος «ο διάλογος άνοιξε στην κοινωνία, στα Κοινοβούλια, στα Μέσα Ενημέρωσης, σε όλη την Ευρώπη. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα έρχεται να προστεθεί στα πολύ θετικά αποτελέσματα που ήδη πετύχαμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα αποτελεί μια πρόκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού των μελών και θεσμών αυτής της Ένωσης».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός συνόψισε τα συμπεράσματά του από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών λέγοντας: «Σε αυτή την κρίσιμη για την ΕΕ καμπή, λάβαμε σημαντικές αποφάσεις που, πριν από μήνες, φάνταζαν απλησίαστες. Το οικοδόμημα που λέγεται ``Ευρωπαϊκή Ένωση`` δεν σταματά. Συνεχίζεται. Και η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρωτοπορία».
Λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων δεν υποβλήθηκαν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου