Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Με δύναµη από τη Ραµάλα .Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης Palestine Youth Orchestra

Χάιντν, Γκέρσουιν, αλλά και αραβική µουσική φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πενήντα νεαροί παλαιστίνιοι µουσικοί που «ξεχειλίζουν από ενέργεια και αισιοδοξία»
ΟΟντάι Αλ - Χατάµπ είναι ένας εικοσάχρονος Παλαιστίνιος, που βραβεύτηκε στον Εθνικό ∆ιαγωνισµό Μουσικής τηςΙερουσαλήµ, πριν από λίγους µήνες. Γεννηµένος σε στρατόπεδο προσφύγων στη Χεβρώνα –το Αλ-Φαουάρ– , ζει στη Ραµάλα όπου σπουδάζει κλασικό(µε την Τζούλια Καταρίνα) αλλά και αραβικό τραγούδι. Μπορούν λοιπόν οινέοιτης Παλαιστίνης, µέσα στο κλίµα στο οποίο ζουν, να ασχολούνται µετηµουσική; Μπορούν και µε το παραπάνω, όπως δείχνει η έλευση στην Αθήνα τής Ορχήστρας Νέων Παλαιστίνης προκειµένου να δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η συναυλία θα δοθεί την Κυριακή, παραµονή της Παγκόσµιας Ηµέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό. Ο Οντάι θα τραγουδήσει παλαιστινιακά τραγούδια, το πρόγραµµα ωστόσο είναι µεικτό: Χάιντν, Γκέρσουιν, αραβική πρωτοπορία και αραβική παράδοση, από µιαορχήστρα πενήντα µελών µε µέσο όρο ηλικίας τα 18 χρόνια, και µε µικρότερο έναν δωδεκάχρονο βιολονίστα, επίσης βραβευµένο, τον Μουσταφά Σαάντ...

«∆εν µπορείτε να φανταστείτε πόσο αισιόδοξοι είναι και τι ενέργεια έχουν», λέει, αντιδιαστέλλοντας το κλίµα αυτό µε την ελληνική δυσθυµία των ηµερών, ο σολίστ στο κόρνο Βαγγέλης Βαβιλουσάκης, που µαζί µε τρεις άλλους Ελληνες πήγε στην Ιορδανία το καλοκαίρι και ενσωµατώθηκε στην ορχήστρα. «Ενας φίλος που έκανα εκεί, ο Ραµαντάν, µου έλεγε ότι έχει χάσει µέλη της οικογένειάς του, αλλά διατηρεί την αισιοδοξία του. Βρήκε µάλιστα µια γυναίκα που πεινούσε και ήταν στον δρόµο, και την έφερε να ζήσει σπίτι του, µε την οικογένειά του. Ενώ κάναµε πρόβες επί έξι ή οκτώ ώρες, το βράδυ συνεχίζαµε όλοι µαζί, Αραβες, Ελληνες, Αγγλοι, πιάναµε έναν ρυθµό και παίζαµε. Ο ρυθµός δεν έχει γλώσσα», λέει. Η Ορχήστρα ΝέωνΠαλαιστίνης ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια µε µουσικούς από την Παλαιστίνη και την παλαιστινιακή διασπορά. Ο σκοπός της είναιτόσο βαθιά πολιτιστικός, που καταλήγει πολιτικός. «Σήµερα ορχήστρα, αύριο κράτος», είπε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της συναυλίας, ο Σουχάιλ Χούρι, διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Εντουαρντ Σαΐντ που ίδρυσε την ορχήστρα.

«Ενα κράτος δεν οικοδοµείται µόνο από πέτρες αλλά και από πολιτισµό, µια ορχήστρα είναι ένας πυλώνας στο χτίσιµο ενός κράτους», δηλώνει και µιλάει για «νεανική παλαιστινιακή ενέργεια»που έρχεται στην Αθήνα.

Αυτή την ενέργεια προσπαθείνα τιθασεύσει η Βρετανή ΣονΕντουαρτς, µαέστρος µε συνεργασίες σε µεγάλεςδιεθνείς ορχήστρες όπως η Φιλαρµονική του Λονδίνου, η Βασιλική Φιλαρµονική, η Βασιλική Εθνική Ορχήστρα τηςΣκωτίας και οι φιλαρµονικές πολλών βορειοαµερικανικών πόλεων όπως το Λος Αντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Κλίβελαντ, η Φιλαδέλφεια.           
«Είναι πρόκληση η ενέργειά τους»

«Βρέθηκα τυχαία στην Παλαιστίνη το 2006 και... έµεινα», εξηγεί η βρετανή µαέστρος Σον Εντουαρτς. «Αυτά τα παιδιά έχουν περάσει πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Ακόµη και το να βρουν να πιάσουν ένα όργανο ήταν δύσκολο. Αλλά έχουν πάθος για τη µουσική. Είναι µια πρόκληση για µένα να καταφέρω να αξιοποιήσω την απίστευτη ενέργειά τους και να τα κάνω να παίξουν µαζί». Η ορχήστρα έχει και χορηγό, την εταιρεία Consolidated Contractors Company. «Είµαστε περήφανοι που µία από τις πρώτες συναυλίες αυτού του µεγέθους για την ορχήστρα, δίνεται στην Ελλάδα της οποίας η φιλοξενία ήταν πάντα θερµότατη για τον λαό µας», είπε από τη µεριά του ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Σαµίρ Αµπού Γκαζάλες.
     
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου · 8:30 μ.μ. - 10:30 μ.μ.    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών          

Του Μανώλη Πιµπλή       TA NEA    

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: