Η διεκδίκηση της αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο μοιάζει ανέκδοτο, όταν, 25 χρόνια μετά την ίδρυσή του, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν επαρκείς και αξιοπρεπείς κτιριακές εγκαταστάσεις για τη στέγασή του. Πώς να τεκμηριώσεις τη διεκδίκηση νέων πανεπιστημιακών σχολών, όταν δεν υπάρχει κτιριακή υποδομή ούτε καν για τα υφιστάμενα τμήματα;
Ομοίως, σε ανέκδοτο εξελίσσεται και κάθε συζήτηση περί στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, όταν εν τοις πράγμασιν η «στήριξη» αυτή εξαντλείται σε δημοσιοσχετίστικου και επικοινωνιακού τύπου επαφές. Όταν κάθε σοβαρή πρωτοβουλία συνθλίβεται κάτω από προσωπικές πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα....
Αναλόγου περιεχομένου και η περίφημη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, η οποία περιγράφεται από τους εκπροσώπους του ιδρύματος ως «καθόλου κακή» σε σύγκριση με άλλα νησιά όπου είναι χειρότερη, αλλά προφανώς δεν είναι ικανοποιητική, παρά τις προσπάθειες.
Όταν στις τοπικές αδυναμίες και δυσχέρειες έρχεται να προστεθεί η περικοπή χρηματοδότησης από το κράτος, λόγω κρίσης, το αποτέλεσμα είναι δραματικό για ένα νησιωτικό Πανεπιστήμιο που είναι δομημένο με τη μορφή του δικτύου. Καλείται να λειτουργήσει με όλο και χειρότερους όρους, ενώ αυξάνονται τα επιχειρήματα όσων αμφισβητούν το ακαδημαϊκό του έργο.
Αγκάθι το στεγαστικό
Η τελευταία έκθεση αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του ιδρύματος, αναφέρεται στην κτιριακή υποδομή ως «στρατηγικό πρόβλημα» του Πανεπιστημίου.
Η λήξη τον προσεχή Φεβρουάριο της σύμβασης με ξενοδοχείο της πόλης, για τη στέγαση λειτουργιών του Πανεπιστημίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού τα τελευταία χρόνια, φοιτητές και καθηγητές μοιάζουν με περιοδεύοντα θίασο που αναζητά στέγη.
Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την ενοικίαση ακινήτου απέβη δύο φορές άγονος, ενέτεινε την ανησυχία και οδήγησε τις πρυτανικές αρχές σε έναν ακόμη κύκλο επισκέψεων στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες, όπου άκουσαν για πολλοστή φορά λόγια… συμπάθειας και στήριξης στο έργο του Πανεπιστημίου και μαζί τις γνωστές υποσχέσεις περί της εργώδους προσπάθειας εξεύρεσης λύσης. Προσπάθειες οι οποίες εξαντλούνται χρόνια τώρα σε συσκέψεις για το κτιριακό, χωρίς να καταλήγουν πουθενά. Πότε, στον Καλαμώνα, πότε στο Φυτώριο, πότε στα παράπλευρα κτίρια του ΠΙΚΠΑ, πότε στη Μεσαιωνική Πόλη, προτάσεις επί προτάσεων και ατέλειωτες ώρες συζητήσεων, για το απόλυτο μηδέν. Το Πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια στεγάζεται σε … ξενοδοχεία και όσο συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, ίσως καταλήξει σε … τροχόσπιτα. Μπορεί να ακούγεται σαν ένα ακόμη ανέκδοτο αλλά δεν είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε περίοδο δραστικών περικοπών στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναγκάζεται λόγω έλλειψης κτιριακής υποδομής να δαπανά σε ενοίκια το 50% με 60% της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνει. Τα τροχόσπιτα, κατά συνέπεια, θα ήτο μια κάποια λύσις!
Υποχρηματοδότηση
Των επαφών με τον δήμαρχο Ρόδου Χατζή Χατζηευθυμίου, τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά και το νομάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρι Τσάρτα και των αντιπρυτάνεων κκ Γιάννη Κάλλα, Νίκου Σουλακέλλη και Αγγελικής Δημητρακοπούλου, όπου παρουσίασαν τη δυσκολία των συνθηκών κάτω από τις οποίες το πανεπιστημιακό ίδρυμα προσπαθεί να επιτελέσει το έργο και την αποστολή του.
Όπως τόνισε ο κ Νίκος Σουλακέλλης αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, όταν το 50% με 60% των πόρων του Πανεπιστημίου δαπανάται σε ενοίκια, είναι φανερό ότι το ποσό αυτό χάνεται σε βάρος της ακαδημαϊκότητας και έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης φοιτητικής μέριμνας.
Τι σημαίνει αυτό; Υπολογίζεται πως ποσοστό 10% των φοιτητών, που είχαν εισαχθεί σε τμήματα της Ρόδου δεν έρχονται στο νησί για να σπουδάσουν, γιατί δεν υπάρχουν δωρεάν φοιτητικοί ξενώνες και οι οικογένειες τους λόγω της κρίσης δεν μπορούν να καλύψουν και τα έξοδα στέγασής τους. Οι επιπτώσεις της περιορισμένης χρηματοδότησης, δεν περιορίζονται ασφαλώς στην απουσία ξενώνα, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της φοιτητικής μέριμνας.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα των τμημάτων Μεσογειακών Σπουδών και Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε κατάληψη διεκδικώντας την ανατροπή του νόμου της υπουργού Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου, την κατάργηση του Μνημονίου. Ζητούν ακόμη την αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση αντί των περικοπών και διερωτώνται για ποιο λόγο θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να ενοικιάζει ιδιωτικούς χώρους σε τόσο χαλεπούς καιρούς και δεν βρίσκονται δημόσια κτίρια για να παραχωρηθούν δωρεάν, μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης.
Όλα δείχνουν ότι φοιτητές και πρυτανικές αρχές θα περιμένουν για πολύ ακόμη απαντήσεις και λύσεις, όσο οι αρμόδιοι θα συσκέπτονται….
Αξιολόγηση
Λόγω των δυσμενών όρων υπό τους οποίους λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις του, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκτούν πρόσθετη αξία. Για το Ακαδημαϊκό έτος 2008 – 2009, η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το κατέταξε στην 6η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων (13.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές στα 17 Τμήματα και τα 28 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών). Βάσει της έκθεσης αξιολόγησης του πανεπιστημίου από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι μοναδικό Ίδρυμα, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική του εξακτίνωση. Η αξιολόγηση του ερευνητικού έργου που συντελείται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναγνώρισε την ποιότητα της έρευνας ως ένα από σημεία υπεροχής του, με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη χρηματοδότησης και υποδομής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου