Μετά την μεγάλη ανταπόκριση που γνώρισε από τις χώρες της Μεσογείου η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για την προώθηση πολιτικών και δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, πραγματοποιείται την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, η «Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο», με τη συμμετοχή ηγετών και μελών κυβερνήσεων από τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Η Διάσκεψη «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» , είχε ως αφετηρία το γεγονός ότι η Μεσόγειος αποτελεί μία από τις περιοχές που έχουν αναγνωριστεί από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ως εξαιρετικά ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενώ ταυτόχρονα πολλές από τις επιπτώσεις τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι κοινές στις Μεσογειακές χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την άμεση παρέμβαση, και προτείνει την ομαδική και αλληλέγγυα δράση των κρατών της Μεσογείου για θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.....
Έτσι η «Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» θα αποτελέσει, την εναρκτήρια δράση της Πρωτοβουλίας, με την υπογραφή της Διακήρυξης για τη Συνεργασία των Μεσογειακών Κρατών για την Κλιματική Αλλαγή.
Με την υπογραφή της Διακήρυξης θα συζητηθούν μεταξύ των εταίρων τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα διακρατικά προγράμματα που μπορούν να υλοποιηθούν, προκειμένου η Μεσόγειος να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενεές, αναλλοίωτη και προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στη Διάσκεψη, θα εξετασθούν οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο, η πρόοδος που έως τώρα έχει σημειωθεί στην επίτευξη μίας Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και οι προκλήσεις που η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή διαμορφώνει και πώς αυτές μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για την Πράσινη Ανάπτυξη.
Επιπλέον, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα μιλήσει στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και το Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια (i4cense).
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού υλοποιείται από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα οποία και διοργανώνουν την Διάσκεψη. Χορηγός της Διάσκεψης είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την φιλοξενία των αντιπροσωπειών έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι συμμετοχές
Από τις χώρες που θα συμμετέχουν, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παραστούν οι πρωθυπουργοί της Μάλτας Lawrence Gonzi, της Παλαιστινιακής Αρχής Salam Fayyad και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι υπουργοί Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της Αιγύπτου, Eng Maged George, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Δασών και Υδάτων της Αλβανίας, Fatmir Mediu, Περιβάλλοντος της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης, Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ Nexhati Jakupi, Περιβάλλοντος και Χωροταξικής Ανάπτυξης της Σερβίας Oliver Dulic, Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της Συρίας Kawkab al-Sabah Dayeh, Κλιματικής Αλλαγής της Ισπανίας Teresa Ribera Rodriguez καθώς και ο γενικός διευθυντής Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Τυνησίας κ. Fadhel και ο διευθυντής της κυβερνητικής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή της Σλοβενίας, Jernej Stritih.
Επίσης θα εκπροσωπηθούν με συμμετοχές Οργανισμοί και ΜΚΟ, όπως Αραβικός Σύνδεσμος, Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), Enda Maghreb, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕIB), Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO/ECSDE), Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση-Μεσογειακό Πρόγραμμα (WWF-MP), Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμια Σύμπραξη για το Νερό-Μεσογειακό Σκέλος (GWP-Mediterranean) και Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).
AΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου