του Φώτη Μπίμπαση
Υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και τον Γιάννη Μπουτάρη
Η δημιουργία παιδικών χαρών δίνει καινούρια ανάσα στις παιδικές ψυχές κι ευκαιρία για περισσότερα γέλια. Οι γονείς με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το παιδί, να συμμετέχουν δημιουργικά μέσα από ποικίλα παιχνίδια που το ικανοποιούν και να δεθούν περισσότερο μαζί του αξιοποιώντας πιο ουσιαστικά τον πολύτιμo χρόνο τους. Επιπλέον, το ίδιο το παιδί έχει την ευκαιρία να ζυμωθεί με συνομηλίκους του, να ανταλλάσσει καθημερινές απόψεις κι εμπειρίες κι έτσι να κοινωνικοποιείται και να εντάσσεται σταδιακά κι ομαλά στην κοινωνία των ενηλίκων. .......Άλλωστε το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το πρώτο περιβάλλον του ανθρώπινου είδους κι εκεί το παιδί νιώθει ασφάλεια, άνεση κι επιπλέον του δίνεται η ευκαιρία να το εξερευνήσει και να ανακαλύψει καινούρια αντικείμενα & να γνωρίσει τη χρήση και τις ιδιότητές τους.
Τα πεζοδρόμια θα πρέπει να μην κρύβουν κινδύνους τόσο για τους βλέποντες, όσο & πολύ περισσότερο για τους τυφλούς. Έτσι, λοιπόν δίνουμε βαρύτητα στις σωστές κατασκευές ή ανακατασκευές τους. Πάνω στα πεζοδρόμια είναι κατασκευασμένοι οι λεγόμενοι οδηγοί τυφλών, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι για να βαδίζουν πάνω τους οι τυφλοί με ασφάλεια και θα πρέπει να μένουν άδειοι από παρκαρισμένα μηχανάκια, αυτοκίνητα ως προς ένδειξη σεβασμού στους τυφλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να αποτελούν πληθυσμιακή μειονότητα στην πόλη μας, παρόλα αυτά δεν αποτελούν μειονότητα απέναντι στα δικαιώματα, τα όνειρα, την αξιοπρέπεια και τις ευκαιρίες που μας δίνει η ίδια η ζωή. Το ίδιο συμβαίνει με τις ράμπες, καθώς επίσης & τις διαβάσεις, που έχουν καταληφθεί από λογής μεταφορικά μέσα & δεν επιτρέπουν σε κινητικά ανάπηρους, εγκύους κι ηλικιωμένους εκτός από τυφλούς να κυκλοφορούν αξιοπρεπώς. Η δημιουργία parking και τα σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής μπορούν να δώσουν λύση. Λέμε ναι στους προσπελάσιμους χώρους κι όχι στον ατομικισμό κι ωχαδερφισμό.
Οι τυφλοί θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς ακόμα κι όταν αποφασίζουν να απολαύσουν μια βόλτα στην παραλία μας χωρίς συνοδό. Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί δυσάρεστα γεγονότα με τυφλούς συμπολίτες μας που έχουν πέσει στη θάλασσα κι άλλοτε έχουν τραυματιστεί κι άλλοτε έχουν χάσει τη ζωή τους. Σκληρή δεν είναι η περιγραφή. Σκληρή είναι η θανάσιμη αναλγησία ιθυνόντων.
Το γεγονός ότι θα πρέπει να δίνονται κατά το μέτρο του δυνατού δεύτερες ευκαιρίες (εργασίας κυρίως) σε άτομα που δεν έχουν διαχειριστεί σωστά το χρόνο και τις ευκαιρίες στη ζωή τους, όπως αποφυλακισμένοι, έγκυες, άστεγοι, συμπολίτες μας που προσπαθούν να ξεφύγουν από κάθε είδους ουσίες και συνήθειες μας τιμά τόσο ατομικά, όσο κι ομαδικά.
Περισσότερα ποδηλατοδρόμια προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερη κίνηση στους δρόμους κι άγχος, αποστροφή της καθιστικής ζωής κι επιστροφή στη φύση.
Η εγκατάσταση ηχητικών φαναριών στους ήδη υπάρχοντες φωτεινούς σηματοδότες διευκολύνει την κυκλοφορία των τυφλών.
Το πράσινο θα πρέπει να δεσπόζει στην καθημερινότητά μας. Είναι η πηγή της ύπαρξής μας. Το οξυγόνο μας. Χρειαζόμαστε μια πόλη ελεύθερη από ρύπους και νικήτρια στην ασχήμια που αντικρίζουμε καθημερινά.
Τέλος, η προστασία των αδέσποτων ζώων, αλλά κι η αξιοπρεπής επιβίωσή τους σε κατάλληλους χώρους από καταρτισμένο προσωπικό αποτελεί χρέος μας. tvxs.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου