Αμερικανοί γιατροί υπέβαλαν, για πρώτη φορά στα χρονικά, έναν ασθενή σε θεραπεία με ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής, που είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία βιοτεχνολογίας Geron Corporation, που διεξάγει τις έρευνες. Βασική επιδίωξη των επιστημόνων είναι να σταθμιστεί η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των κυττάρων, που προέρχονται από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, σε άτομα που έχουν μείνει παράλυτα μετά από τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό. «Η έναρξη της κλινικής δοκιμής GRNOPC1 είναι ένα σημαντικό βήμα για τις θεραπείες ανθρώπων που θα βασίζονται στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Δρ. Τόμας Οκάρμα. Ο πρώτος ασθενής επελέγη από το «Σέφερντ», ένα κέντρο αποκατάστασης και έρευνας των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου, στην Ατλάντα της Τζόρτζια......
«Όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε αυτό το ερευνητικό έργο το 1999 πολλοί προέβλεπαν ότι θα περνούσαν πολλές δεκαετίες προτού εγκριθούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους», υπενθύμισε ο Δρ. Οκάρμα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» στη Geron να προχωρήσει σε τέτοιες δοκιμές τον Ιανουάριο του 2009.
Ο τελικός στόχος της δοκιμής GRNOPC1 είναι να εγχυθούν σε παράλυτους εθελοντές κύτταρα, που θα προέρχονται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, με την ελπίδα ότι θα αναγεννηθούν τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα και, τελικά, θα μπορέσουν οι ασθενείς να ανακτήσουν τη δυνατότητα κίνησης και αίσθησης. Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή θα πρέπει να έχουν τραυματιστεί πρόσφατα και να υποβληθούν στην GRNOPC1 μέσα σε διάστημα μικρότερο των 14 ημερών.
ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Geron PR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου