Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίζοντας στο Καράκας

Των Ιάσονα Πιπίνη, Αναστασίας Καραπατσιά
Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει η “Μπολιβαριανή Επανάσταση” του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα; Μια πρώτη απάντηση θα δώσουν οι πολίτες της λατινοαμερικάνικης χώρας του πετρελαίου σε λίγες μέρες, στις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Μπορεί ο πρόεδρος της χώρας να υποστηρίζει στις δημόσιες ομιλίες του ότι περιμένει μια ακόμη “σαρωτική” νίκη επί των πολιτικών του αντιπάλων, οι δημοσκοπήσεις όμως δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Εξάλλου, οι πολίτες, κυρίως την πρωτεύουσα Καράκας, έχουν πολλούς λόγους να γυρίσουν την πλάτη στον Ούγο Τσάβες μετά από δώδεκα χρόνια στην εξουσία. Ο βασικότερος λόγος; Η εγκληματικότητα που δεν μπόρεσε να περιορίσει. Το Καράκας είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών ανάλογα με τον πληθυσμό, σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βαγδάτη! Μόνο για το 2010 εκτιμάται ότι οι δολοφονίες σε όλη την χώρα θα ξεπεράσουν τις 15 χιλιάδες. Δηλαδή 41 δολοφονίες την ημέρα! Από το 1998 που άρχισε να κυβερνάει ο Τσάβες στη Βενεζουέλα, έχουν καταγραφεί συνολικά 123.091 δολοφονίες. Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν σοκ.....

Πως είναι να ψηφίζει κάποιος στην πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου; Όταν βρεθήκαμε στο Καράκας πριν από τέσσερις μήνες, στις προκριματικές εκλογές του σοσιαλιστικού κόμματος του Τσάβες, παρ ότι δεν κινδυνεύσαμε, νιώσαμε αυτό που οι Λατινοαμερικάνοι αποκαλούν inseguridad diaria, δηλαδή “καθημερινή ανασφάλεια”. “Ένας φίλος μου περπατούσε σε αυτόν τον δρόμο αμέριμνος, όταν ξαφνικά δέχθηκε δυο σφαίρες στο κεφάλι. Τον σκότωσαν εν ψυχρώ για να του πάρουν μόλις 20 δολάρια” μας έλεγε η Μαρία Πεδρέρο, οδηγός ταξί. Και η αστυνομία;.. Ρωτήσαμε εμείς. “Μα οι αστυνομικοί είναι αυτοί που τους καλύπτουν. Ζουν στις ίδιες γειτονιές με τις συμμορίες και συνεργάζονται μαζί τους. Έχουμε την πιο διεφθαρμένη αστυνομία”...

Στο Καράκας είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας και να μιλήσουμε μαζί του. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και μας είπε: “Να το θυμάστε, ο σοσιαλισμός και η επανάσταση ήρθαν στη Βενεζουέλα για να μείνουν”. Μάλιστα, απευθυνόμενος σε Βενεζολάνους δημοσιογράφους έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας για να δικαιολογήσει την δική του πολιτική. “Για ρωτήστε αυτούς τους Έλληνες δημοσιογράφους που βρίσκονται σήμερα εδώ να σας πουν πως απολύουν στην Ελλάδα τον κόσμο από την δουλειά τους. Πως κόβουν τους μισθούς. Εμείς εδώ στη Βενεζουέλα αυξάνουμε τους μισθούς. Η ελληνική κρίση είναι μέρος της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη”...

Στις εκλογές που γίνονται αυτόν τον μήνα, οι πολίτες ψηφίζουν μόνο για να εκλέξουν βουλευτές. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο. Τότε ο Ούγο Τσάβες θα παίξει το τελευταίο του χαρτί για να παραμείνει στην εξουσία. Οι φετινές εκλογές όμως θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες. Μάλιστα η αντιπολίτευση ενώνει τις δυνάμεις της για να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερα από 20 κόμματα και εθνικές πολιτικές οργανώσεις και περίπου 10 περιφερειακές που ανήκουν και στην Αριστερά και στην Δεξιά, αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους και δημιουργούν μια πολιτική συμμαχία που έχει έναν και μοναδικό στόχο. Να διώξουν τον Ούγο Τσάβες από την εξουσία.

“Πιστεύω σε έναν δημοκρατικό σοσιαλισμό που βοηθάει τον φτωχό και τους παραγωγικούς τομείς. Αλλά το σύστημα που έχει επιβάλλει ο Τσάβες είναι ένας κρατικός καπιταλισμός όπου η κυβέρνηση ελέγχει τα πάντα, πουλάει από αυτοκίνητα μέχρι arepas, (τηγανίτες από καλαμπόκι)” μας λέει ο Μάρκο, δημόσιος υπάλληλος στο Καράκας. Οι πολίτες στη Βενεζουέλα είναι βαθιά διχασμένοι. Υπάρχουν οι chavistas, οι οπαδοί του Τσάβες δηλαδή, και οι antichavistas, οι αντίπαλοι του, που τρέφουν μίσος μεταξύ τους.

Οι οπαδοί του Τσάβες εκφράζουν τη λατρεία τους προς το πρόσωπο του. “Ο Τσάβες μας δίνει επιδόματα. Έχουμε την φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο, που κοστίζει μόλις 70 λεπτά του μπολίβαρ το λίτρο (δηλαδή 7 λεπτά του ευρω) και για πρώτη φορά έχουμε αληθινή Δημοκρατία” μας λέει ο Φερνάνδο υπάλληλος σε εταιρεία, ο οποίος έχει το προνόμιο ως μέλος του κόμματος του Τσάβες να αγοράζει φθηνά προϊόντα σε κρατικά σούπερ μάρκετ. Οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι μπορεί ο Τσάβες να μην έχει λύσει το πρόβλημα της εγκληματικότητας, έχει δώσει όμως χρήματα στους φτωχούς πληθυσμούς που στιβάζονται στις παραγκουπόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Χρήματα που προέρχονται από το πετρέλαιο και που για πρώτη φορά -όπως λένε- διατίθενται για ενίσχυση των φτωχών.

Ποιος θα ωφεληθεί από μια ενδεχόμενη ήττα του Ούγο Τσάβες στις εκλογες; “Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής” απαντούν οι οπαδοί του, που το 2002 είχαν στηρίξει το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα θα καθορίσει εν πολλοίς και τον ιδεολογικό - πολιτικό χάρτη στη Λατινική Αμερική την οποία δεν άγγιξε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Μια περιοχή όπου πολλές χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια επενδύουν δισεκατομμύρια ευρω. Μια ενδεχόμενη ήττα του Τσάβες θα αποδυναμώσει τις πολιτικές συμμαχίες που έχουν συνάψει με τη Βενεζουέλα οι αριστεροί πρόεδροι, σε Κούβα, Βολιβία, Παραγουάη, Βραζιλία, Εκουαδόρ και Νικαράγουα.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, όταν μιλήσαμε μαζί του τον περασμένο Μάϊο, μας είπε ότι θέλει πολύ να επισκεφθεί την Ελλάδα αλλά περιμένει πρόσκληση από την ελληνική κυβέρνηση. Από ότι μάθαμε, η πρόσκληση εστάλη τελικά τον περασμένο Ιούλιο. Ο Ούγο Τσάβες την παρέλαβε αλλά όπως μας λένε πηγές του Βενεζολάνου Προέδρου, “τώρα δεν είναι καιρός για ταξίδια στην Ελλάδα”..


*Ο Ιάσων Πιπίνης και η Αναστασία Καραπατσιά είναι δημοσιογράφοι                             PROTAGON     

Δεν υπάρχουν σχόλια: