Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΕΑΜ και η ανάγκη για Αλήθεια

Γιορτάζουμε τούτες τις ημέρες τα 69 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, του Μετώπου των απλών ανθρώπων και των πατριωτών που μαζί με την ένοπλη προέκτασή του, τον ΕΛΑΣ, πολέμησαν τον Γερμανό κατακτητή στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Μπορεί στην ίδρυση του ΕΑΜ να πρωτοστάτησε το τότε ΚΚΕ, όμως στις τάξεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου μπήκαν και αγωνίστηκαν διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, και κυρίως οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που η ιδεολογική τους ταυτότητα ξεκίναγε από τους αριστερούς σοσιαλιστές και κομμουνιστές και έφτανε μέχρι τους φιλελεύθερους και τους δημοκράτες αστούς.

Σήμερα τις μνήμες και την επέτειο προσπαθεί να τις μονοπωλήσει το ΚΚΕ, του οποίου η τότε ηγεσία έσυρε τους ΕΑΜίτες και τους ΕΛΑΣίτες, δηλαδή την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, στον όλεθρο της δεξιάς τρομοκρατίας και των εγκλημάτων (με την «Βάρκιζα») και στον εμφύλιο (με τον Δεύτερο Γύρο).....



Χτες στα Προπύλαια με το φερετζέ της ΠΕΑΕΑ, το ΚΚΕ μας είπε ότι οι Κνίτες πρέπει να μελετάνε την ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και να παίρνουν μαθήματα επαναστατικής γνώσης για να μπορεί το ΚΚΕ να απαντήσει τεκμηριωμένα «στην επιχείρηση ξαναγραψίματος της Ιστορίας από την αστική τάξη»....



Είναι όντως γνωστό τι είδους ιστορία γράψανε σειρά συντηρητικών και δεξιών ιστοριογράφων στο διάστημα 1950-1980. Από τη στιγμή, όμως, της ιστορικής επικράτησης του ΠΑΣΟΚ το 1981 και της εκθεμελίωσης του μονοκομματικού δεξιού κράτους, η ιστορική μελέτη και του έπους της Εθνικής Αντίστασης, γράφεται – πέρα από ιδεολογικές προτιμήσεις – στη βάση της ελευθεροφροσύνης και της επιστημονικής προσέγγισης.

Κύριοι του ΚΚΕ, στα πλαίσια αυτής της γνώσης, σας αφιερώνω ένα κείμενο του Ριζοσπάστη που είδε το φως της δημοσιότητας στις 12/6/1945, και το οποίο γράφει:
«Ο σ. Ζαχαριάδης μάς ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε., αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις, αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχοδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).
Ο Βελουχιώτης και ύστερα από τη σύναψη της συμφωνίας της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του. Η δράση αυτή, που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί της έδινε όπλα για να χτυπά το Κ.Κ.Ε., να παραβιάζει τη συμφωνία της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματά της, δεν επιτρέπει πια καμιά καθυστέρηση για την ανοικτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη. Όπως είναι γνωστό, ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στον καιρό της δικτατορίας του Μεταξά είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης του Κ.Κ.Ε.»

Το ερώτημα είναι κατά πόσο στην προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας που θα επιχειρήσουν οι σημερινοί ή οι μελλοντικοί Κνίτες, θα συμπεριλάβουν και αυτό το ντοκουμέντο. Γιατί έτσι θα συμβάλουν σε ένα πιό αληθινό, πιό αριστερό και πιό δημοκρατικό κόμμα, που η πολιτική, κοινωνική και ιστορική αλήθεια να συνταιριάζει με την πραγματικότητα των γεγονότων.

Το απόσπασμα από το Ριζοσπάστη του 1945 και το ερώτημα μου - που βάζω πιό πανω – είναι η δική μου συμμετοχή στην επέτειο και η οφειλόμενη απόδοση τιμής στη μνήμη των ΕΑΜίτων και ΕΛΑΣιτών που αγωνίστηκαν για την Πατρίδα.  
1KLIK-ARISTERA                                                                                                                                                                                                                    Εδώ ένα ενδιαφέρον κείμενο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
το οποίο διάβασα στο blog "Βαθύ Πράσινο"
ΕΑΜ: Η ΑΓΝΟΗΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ               

Δεν υπάρχουν σχόλια: