Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Κακοποίηση γυναικών: Ας σπάσουμε επιτέλους τη σιωπή!

  Της Χριστιάννας Λούπα  «Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη».

Κόφι Άναν, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, έως 70% των γυναικών βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία - ή και τα δύο - από άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους  και στις περισσότερες περιπτώσεις η βία ασκείται από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή κάποιον γνωστό, πρόκειται δηλαδή για ενδοοικογενειακή βία. Μα το χειρότερο είναι ότι τα περισσότερα θύματα διαλέγουν το δρόμο της σιωπηλής υποταγής και της μηδενικής αντίδρασης, συνήθως από φόβο, ντροπή, αλλά και πολύ συχνά λόγω άγνοιας του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αντιδράσουν, καθιστώντας έτσι την κακοποίηση ένα ανομολόγητο έγκλημα....


Στην Ελλάδα ισχύει ο νόμος 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Βαριές οι ευθύνες της Πολιτείας και ως προς τις νομοθετικές ατέλειες και ως προς την έλλειψη υποδομής για την υποστήριξη – ψυχολογική και υλική – των κακοποιημένων γυναικών, που συχνά, ακόμα κι αν κινήσουν νομική διαδικασία, βρίσκονται μπλεγμένες στα ατέλειωτα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των επιτήδειων νομικών ελιγμών.


Κι επειδή οι στατιστικές και οι θεωρίες είναι καλές σε επιστημονικό επίπεδο, ιδού μερικές πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για εκείνες που τις χρειάζονται, προκειμένου να κάνουν την υπέρβαση και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Και ας μην ξεχνάμε: Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ούτε ιδιωτική, ούτε γυναικεία υπόθεση. Είναι υπόθεση που αφορά όλους μας.


Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις υποστεί κακοποίηση:

Πήγαινε όσο το δυνατόν συντομότερα σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα. Μπορείς να υποβάλεις μήνυση. Ζήτησε οπωσδήποτε την καταγραφή του περιστατικού κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων του Α/Τ και ζήτησε αντίγραφο.


Ζήτησε από τον εισαγγελέα να δώσει εντολή στον  αρμόδιο ιατροδικαστή να υποβληθείς σε ιατροδικαστική εξέταση, όσο γίνεται πιο σύντομα.


Αφού μεταβείς στην ιατροδικαστική υπηρεσία και υποβληθείς στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ζήτησε αντίγραφο της ιατροδικαστικής έκθεσης.


Αν έχεις πάει σε νοσοκομείο ζήτησε να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων ως κακοποίηση και κράτησε οπωσδήποτε αντίγραφο.


Εφ’ όσον έχει καταγραφεί το περιστατικό της κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων της Αστυνομίας, μπορείς να μην επιστρέψεις στη συζυγική στέγη και να μετακομίσεις προσωρινά μαζί με τα παιδιά σου (αν υπάρχουν) και να στείλεις στο σύζυγο μια εξώδικη δήλωση, που να ανακοινώνει τη μετοίκισή σου (και των παιδιών σου).


Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε υποστήριξη από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι ή επικοινώνησε με κάποιον φορέα υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, προκειμένου να βρεις ξενώνα φιλοξενίας και προσωρινή εργασία, όπως:


Κέντρα Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών: Αθήνα: 210 5235318 begin_of_the_skype_highlighting              210 5235318      end_of_the_skype_highlighting, 210 5235250 begin_of_the_skype_highlighting              210 5235250      end_of_the_skype_highlighting, Πειραιάς: 210 4112091 begin_of_the_skype_highlighting              210 4112091      end_of_the_skype_highlighting, 210 4129101 begin_of_the_skype_highlighting              210 4129101      end_of_the_skype_highlighting.


Γραμμή ΣΟΣ «Δίπλα σου»: για θύματα οικογενειακής βίας και για θύματα σωματεμπορίας. Γραμμή βοήθειας, 9πμ-9μμ καθημερινά για όλη την Ελλάδα, τηλ. 800.11.88881 χωρίς χρέωση από σταθερό, τηλ. 210 7786800 begin_of_the_skype_highlighting              210 7786800      end_of_the_skype_highlighting για κλήσεις από κινητό.


Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της γυναίκας – Βοήθεια για τη βία μέσα στην οικογένεια: Παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών. 210 3616232 begin_of_the_skype_highlighting              210 3616232      end_of_the_skype_highlighting (18.00 -20.00).        Palmografos.com      

Δεν υπάρχουν σχόλια: