Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Σταμάτησε η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

Καμία ένδειξη παρουσίας διαρροής πετρελαίου, στο επίπεδο της πηγής που προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, δεν έχει διαπιστώσει η ΒΡ από την Παρασκευή από την στιγμή που ολοκληρώθηκε και η τελευταία προσπάθεια της βρετανικής εταιρείας να περιορίσει την οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή.
"Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει διαρροή πετρελαίου ή αερίου" από την κατεστραμμένη πηγή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του ομίλου Κεντ Γουέλς.
Το ισχυρό κύμα, που διέσπειρε καθημερινά εκατομμύρια λίτρα υγρών τοξικών στον Ατλαντικό ωκεανό, σταμάτησε προκειμένου να γίνει μια δοκιμή και να μετρηθούν τα επίπεδα πίεσης στην αντίσταση της πηγής.
Η απορροή που είναι υπεύθυνη για την μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών αρχικά περιορίστηκε και κατόπιν σταμάτησε τελείως όταν οι βαλβίδες ενός νέου ειδικού "καπακιού" έκλεισαν, σχεδόν τρεις μήνες ύστερα από την βύθιση της εξέδρας της BP Deepwater Horizon.
Η πιθανότητα.....
το εγκλωβισμένο στην πηγή πετρέλαιο να καταλήξει να δημιουργήσει ρήγματα και να διασκορπιστεί και πάλι στον ωκεανό, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ομάδων που βρίσκονται επί τόπου.
Η BP προσπαθεί λοιπόν να βεβαιωθεί, με συνεχείς μετρήσεις της πίεσης, για την απουσία διαρροής στην πλαισίωση της εγκατάστασης που κατεβαίνει σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στον βυθό του ωκεανού.
Από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ενθουσιάζονται διότι υπάρχει πολύ ακόμη δουλειά να γίνει.
Προς το παρόν οι μηχανικοί της ΒΡ και η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζουν τα δεδομένα κάθε έξι ώρες. Και στην περίπτωση που το εγχείρημα αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία παραμένει ακόμη άγνωστο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.
Η ΒΡ πρότεινε η συγκεκριμένη εξέδρα άντλησης πετρελαίου να παραμείνει εφ' εξής κλειστή με τα σκάφη συλλογής της πετρεαλιοκηλίδας σε κατάσταση αναμονής.             enet.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια: