Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Η Ελληνική κρίση και η Αλβανική οικονομία

Η φιλοκυβερνητική αλβανική εφημερίδα Κόχα Γιον φιλοξενεί άρθρο του οικονομικού αναλυτή Βιγκάν Ιντρίζι με τίτλο «Η ελληνική κρίση και η αλβανική οικονομία».
Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας ότι η Αλβανία το 2009 εμφάνισε ανάπτυξη 3,3% και ότι ανεξάρτητα από την επίδραση της παγκόσμιας κρίσης στην αλβανική οικονομία, η επίδοσή της ήταν παρόλα αυτά καλή το 2009, καθώς ήταν μια από τις λίγες οικονομίες που απέφυγε την ύφεση. Στη συνέχεια ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι το 2010 η μερική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ωφέλιμη και για την Αλβανία, αλλά οι γενικές συνθήκες θα εξακολουθήσουν να συνιστούν μια πρόκληση.
Για κακή της τύχη, σχολιάζει ο αρθρογράφος, η Αλβανία είναι μια από τις πιο εκτεθειμένες χώρες στην οικονομική κρίση της Ελλάδας. Ένα σημαντικό μέρος της κοινότητας των Αλβανών πολιτών......
του εξωτερικού εργάζεται στην Ελλάδα (περί τις 650.000-800.000) και η μείωση στον όγκο της εργασίας και στους μισθούς θα έχει αρνητική επίδραση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στην Αλβανία από την Ελλάδα.
Αυτό θα επιτείνει τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την αύξηση της εσωτερικής ανεργίας και την επιδείνωση των πιστωτικών όρων. Η ελληνική οικονομική κρίση θα επηρεάσει επίσης αρνητικά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, και το εμπόριο μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.
Τα πρόσφατα προβλήματα στην Ελλάδα, τέλος, πάντα σύμφωνα με τον Ιντρίζι, θα έχουν αρνητική επίδραση και στη χρηματοδότηση της αλβανικής κυβέρνησης: το ομόλογο το οποίο θα απέφερε 300-400 εκατ. ευρώ στην αλβανική κυβέρνηση τώρα έχει πολλές πιθανότητες να εκδοθεί με επιτόκιο υψηλότερο από 7,5%.                                tvxs.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια: