Μία μελέτη που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα βλέπουμε τα φυτά στο εξής πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Οι επιστήμονες εντόπισαν το "νευρικό σύστημα" των φυτών και ανακάλυψαν ότι αυτά όχι μόνο "σκέπτονται" πάνω στα ερεθίσματα αλλά και τα θυμούνται όταν αυτά εκλείπουν.
Οι μελετητές "σκάναραν" τα φύλα των φυτών με τον τρόπο που "σκανάρεται" ο ανθρώπινος εγκέφαλος ώστε να εντοπίζονται τα μέρη που ενεργοποιούνται. Αυτό που βρήκαν είναι ότι τα φυτά "μαζεύουν" πληροφορίες που περιέχονται στο φως, τις επεξεργάζονται και αντιδρούν ανάλογα. Οι πληροφορίες μεταβιβάζονται από φύλο σε φύλο με ειδικά κύτταρα, όπως ακριβώς τα νευρικά κύτταρα των ανθρώπων μεταβιβάζουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο.....
Η ομάδα των ερευνητών "έβαλε" με φως συγκεκριμένου χρώματος φυτά επί μία ώρα και στη συνέχεια τα μόλυνε με κάποιο βακτήριο. Τα φυτά επεξεργάστηκαν την πληροφορία και πρόλαβαν να αναπτύξουν "αντιστάσεις" στο βακτήριο. Αντίθετα, εκείνα τα οποία δεν είχαν λάβει την προειδοποίηση του φωτός μολύνθηκαν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα φυτά κάνουν αυτή τη διαδικασία στο περιβάλλον, όπου το διαφορετικό φως ανά εποχή τα προειδοποιεί για ασθένειες που σχετίζονται με αυτή και προσαρμόζουν το "ανοσοποιητικό" τους ανάλογα.
Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα φυτά επεξεργάζονται επίσης ερεθίσματα που προκύπτουν από το φως, ακόμη και όταν το φως εκλείπει δηλαδή στο σκοτάδι. Αυτό σημαίνει ότι "θυμούνται" το ερέθισμα όταν αυτό δεν είναι πλέον εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου