Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Εφυγε ο Αλέκος Σοφιανίδης

Πενθεί ο ελληνικός αθλητισμός. Μετά από πολύχρονη μάχη με ανίατη νόσο, έφυγε από τη ζωή στα 73 του χρόνια ο Αλέκος Σοφιανίδης.
Ο εκλιπόν αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου και έναν από τους αξιότερους εκπροσώπους του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.Ο Σοφιανίδης ήταν μία μοναδική περίπτωση αθλητή. Αν και Ελληνας, αγωνίστηκε επί χρόνια και έγραψε ιστορία στην Μπεσίκτας, ενώ αγωνίστηκε και στην Εθνική Τουρκίας. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως αγωνίστηκε τόσο στο τμήμα ποδοσφαίρου, όσο και στο τμήμα μπάσκετ. Σε ένα παιχνίδι της μπασκετικής Μπεσίκτας μάλιστα, αποχώρησε από την ομάδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα.

Η καριέρα του στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μη συνδεθεί με την ΑΕΚ τη φανέλα της οποίας φόρεσε κατά τη δεκαετία του ’50. Μετά το φινάλε της ποδοσφαιρικής του καριέρας, έμεινε κοντά στην Ενωση και αρκετές φορές ανέλαβε καθήκοντα πρώτου προπονητή. Βέβαια, η προπονητική του σταδιοδρομία συνδέθηκε άρρηκτα με την Εθνική ομάδα. Επί χρόνια συνεργάτης του Αλκέτα Παναγούλια, αλλά και πρώτος προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο τέλος της δεκαετίας του ’80.

Δεν υπάρχουν σχόλια: