Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Βρετανική "συγγνώμη" για τη "Ματωμένη Κυριακή"

Ευθύνες στο βρετανικό στρατό για τη σφαγή του Ντέρι, γνωστή ως "Ματωμένη Κυριακή" στη Β. Ιρλανδία το 1972 ρίχνει έκθεση που είχε διαταχθεί το 1998 από τον Τόνι Μπλερ και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν σήμερα. "Συγγνώμη" ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον.

Τα αιματηρά περιστατικά, διαδραματίστηκαν στις 30 Ιανουαρίου του 1972, όταν βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε διαδήλωση για τα πολιτικά δικαιώματα και σκότωσαν 13 άτομα επί τόπου- μεταξύ αυτών και επτά έφηβοι-.


Ακόμη 14 τραυματίστηκαν, από τους οποίους ένας αργότερα έχασε τη ζωή του.  Αρχικά οι αρχές είχαν ισχυριστεί ότι οι πυροβολισμοί ήταν απάντηση σε πυρά από τον IRA και ότι μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονταν ένοπλοι. Επίσης κατά την πρώτη έρευνα, την χρονιά των γεγονότων, είχε διατυπωθεί η άποψη επισήμως ότι οι νεκροί ήταν τρομοκράτες.


Σύμφωνα ωστόσο με την έκθεση (Saville Report) που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο στρατός άνοιξε πρώτος πυρ κατά των διαδηλωτών. Επίσης αποδεικνύεται ότι οι νεκροί ήταν άοπλοι και ότι οι στρατιώτες έχασαν τον έλεγχο και πυροβόλησαν χωρίς προειδοποίηση κατά διαδηλωτών και περαστικών.


Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον δήλωσε "βαθύτατα λυπημένος" και ότι τα ευρήματα της έρευνας προκαλούν σοκ. Με ζητωκραυγές υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του Ντέρι, της περιοχής όπου έγινε η σφαγή την ομιλία Κάμερον.


Η έκθεση των 5.000 σελίδων που στοίχισε 285 εκ. δολάρια, είχε διαταχθεί από τον Τόνι Μπλερ, μετά από έντονη πίεση εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων.


Δικαίωμένοι δηλώνουν οι συγγενείς των θυμάτων, καθώς όπως λένε η έκθεση καθάρισε το όνομα των οικείων τους. Ο Λίαμ Ρέι, μιλώντας εκ μέρους της οικογένειάς του, δήλωσε ότι ο αδελφός του έγινε στόχος ενώ δεν απειλούσε κανέναν και μάλιστα πυροβολήθηκε πισώπλατα. "Ενώ βρισκόταν στο έδαφος, ανίσχυρος και ξεψυχώντας, τον πυροβόλησαν και πάλι. Η έκθεση διατυπώνει καθαρά ότι δεν υπήρχε λόγος για όλα αυτά". "Τώρα ο κόσμος ξέρει την αλήθεια, ότι ο Τζιμ δολοφονήθηκε και ότι ήταν αθώος".     
Nooz.gr      

2 σχόλια:

WCF είπε...

Μια συγνώμη αρκεί για τόσους νεκρούς ; καλησπέρα....

OSTRIA είπε...

kαι μετα τοσα χρονια..η γνωστη Αγγλικη υποκρισια...