Ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, τόνισε: "Η Ισπανία είναι φερέγγυα, αξιόπιστη και ισχυρή χώρα με διεθνή αναγνώριση". Την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν επισκέπτεται τη Μαδρίτη. Και αυτό, τη στιγμή που η ισπανική εφημερίδα El Economista κάνει λόγο για την προετοιμασία σχεδίου οικονομικής βοήθειας για την Ισπανία, πληροφορία που διέψευσε η ισπανική κυβέρνηση.
Την ίδια ημέρα το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε διάταγμα με τους νέους όρους στην αγορά εργασίας. Προβλέπονται μικρότερες αποζημιώσεις απόλυσης, κίνητρα για συμβόλαια εργασίας επιμόρφωσης και μαθητείας για τους νέους και δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώνουν μέρες και ώρες απασχόλησης, αντί να κάνουν απολύσεις.
Ο Στρος-Καν θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η El Economista, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ προετοιμάζουν σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ισπανία, το οποίο προβλέπει γραμμή πίστωσης 200 έως 250 δισεκατομμυρίων ευρώ......
"Τεχνοκράτες της ΕΕ, του ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο χορήγησης ρευστότητας προς την Ισπανία, μία πιο ήπια φόρμουλα από το σχέδιο διάσωσης που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα", αναφέρει.
Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε την προετοιμασία οποιουδήποτε σχεδίου οικονομικής υποστήριξης. "Σε καμία περίπτωση. Δεν ξέρω πια με ποιόν τρόπο θέλετε να το διαψεύσουμε", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο.
Τα δημοσιεύματα οδήγησαν στη διεύρυνση του spread των ισπανικών ομολόγων, το οποίο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στο ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η απόφαση διαμόρφωσης αυτού του σχεδίου "είναι πιθανόν να ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης και μυστικής σύσκεψης της διεύθυνσης του ΔΝΤ, η οποία συνεκλήθη αποκλειστικά για να συζητηθεί η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας".
Η γραμμή πιστώσεων θα περιλαμβάνει πόρους του ΔΝΤ και πόρους του ταμείου της ΕΕ, που προβλέπει δανειακές εγγυήσεις ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη που βρίσκονται σε αδυναμία να βρουν χρήματα στις αγορές, όπως η Ελλάδα.
Πληροφορίες για προετοιμασία σχεδίου οικονομικής στήριξης της Ισπανίας έχουν δημοσιευθεί από την περασμένη Παρασκευή και στο γερμανικό Τύπο. Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γερμανική και η ισπανική κυβέρνηση είχαν διαψεύσει τις πληροφορίες.
Προειδοποίηση Koμισιόν σε Ισπανία και Πορτογαλία
Τον κώδωνα του κινδύνου σε Ισπανία και Πορτογαλία έκρουσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας ότι θα χρειασθεί να εφαρμόσουν επιπρόσθετες περικοπές δαπανών το 2012, έτσι ώστε να καταφέρουν να εκπληρώσουν τους στόχους περί μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στην έκθεση που ανακοινώθηκε η Κομισιόν εκτιμά ότι οι δεσμεύσεις των δύο χωρών για "γενναίες" περικοπές δαπανών την επόμενη χρονιά εναρμονίζονται στους στόχους για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μέχρι το 2013.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η περίπτωση της Ισπανίας δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με την Ελλάδα. Nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου