Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Δυο χρόνια φυλακή για 25.000 νεκρούς!

Οκτώ άνθρωποι καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση, για το δυστύχημα στο Μποπάλ της Ινδίας - το σοβαρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία - κατά το οποία 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 1984. Είναι οι πρώτες καταδίκες από τότε με τα θύματα να μιλούν για αποφάσεις - "προσβολή".

Το δικαστήριο στο Μποπάλ της Ινδίας καταδίκασε οκτώ Ινδούς - πρώην υπαλλήλους της αμερικανικής εταιρεία Union Carbide- , σε δύο χρόνια φυλάκιση για εγκληματική αμέλεια. Έχουν το δικαίωμα να καταβάλλουν εγγύηση και να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την υποβολή έφεσης.


Οργανώσεις για τη δικαίωση των θυμάτων του Μποπάλ και τα ίδια τα θύματα εξέφρασαν οργή για την απόφαση την οποία χαρακτήρισαν προσβλητική. "Υπάρχει μία αίσθηση προδοσίας, μία μεγάλη οργή. Δεν είναι απλώς ότι η απόφαση ελήφθη πολύ αργά και είναι πολύ ελαφριά, πρόκειται για ένα "χαστούκι" σε όσους ήλπιζαν ότι θα υπήρχε κάποια πραγματική ανακούφιση στη δυστυχία τους" δήλωσε ο Νιτιγιανάντ Τζαγιαραμάν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Καμπάνιας για Δικαιοσύνη στο Μποπάλ.


Σημειώνεται ότι στις 2 και 3 Δεκεμβρίου του 1984, έχασαν τη ζωή τους 25.000 φτωχοί κάτοικοι του Μποπάλ, αφού.....

εκδηλώθηκε διαρροή δηλητηριώδους αερίου από το εργοστάσιο της αμερικανικής Union Carbide. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί - αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα υγείας ή έχει επιδεινωθεί η ζωή τους - λόγω του δυστυχήματος.

Οι εκπρόσωποι των θυμάτων εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την "πρόχειρη" δικαστική αντιμετώπιση της υπόθεσης, για την οποία συγκεντρώθηκαν 3.000 έγραφα και κατέθεσαν 170 μάρτυρες.


Το εργοστάσιο στο Μποπάλ κατασκευάστηκε το 1969 στα όρια της πόλης, για να παράγει ζιζανιοκτόνα για την "πράσινη επανάσταση" της Ινδίας. Σειρά ερευνών κατέδειξαν τις κακές συνθήκες λειτουργίας και επιπέδου ασφαλείας καθώς επίσης και τη φτωχή εκπαίδευση του προσωπικού - όλα αυτά συνέβαλαν στην τραγωδία.


Έτερη δικαστική υπόθεση εκκρεμεί κατά του τότε επικεφαλής της Union Carbide Γουώρεν Άντερσον. Ο Άντερσον μετά το δυστύχημα έφυγε για τις ΗΠΑ και αρνείται να γυρίσει πίσω στην Ινδία για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.        Nooz.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια: