Του Στέλιου Κούλογλου Ενα από τα πιο εξοργιστικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών ήταν η υποκρισία και ο κυνισμός των ισχυρών εμπόρων όπλων της Ευρώπης, δηλαδή του κ Σαρκοζί και της κυρίας Μέρκελ. Την ώρα δηλαδή που η Γαλλία και η Γερμανία πίεζαν αφόρητα την Ελλάδα να κόψει τον 14ο μισθό στους υπαλλήλους της, ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να τους υποσχεθεί ότι θα αγοράσει και νέα όπλα. Από την περικοπή του 14 μισθού, το ελληνικό δημόσιο ταμείο εξοικονόμησε περίπου 1.8 δις ευρώ τον χρόνο. Τα όπλα που θα πρέπει να αγοράσει κοστίζουν τουλάχιστον το διπλάσιο.
Η υπόθεση ήταν τόσο κραυγαλέα, ώστε προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ καθώς και συνεχή δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο (περιέργως, ο ελληνικός ήταν πολύ πιο ντροπαλός). Σε μια ανάλυση του πρακτορείου Reuters υπό τον τίτλο Broke? Buy a few warships, France tells Greece («Χρεωκόπησες; Αγόρασε μερικά πολεμικά πλοία, λέει η Ελλάδα στην Γαλλία») γινόταν γνωστό ότι η Γαλλία προσπαθεί να πουλήσει στην Ελλάδα έξι φρεγάτες, 15 ελικόπτερα και έως 40 πολεμικά αεροσκάφη. Η Γερμανία από την πλευρά της πίεζε την Αθήνα για την εξόφληση του υποβρυχίου Παπανικολής. Οσοι γνωρίζουν την υπόθεση το αποκαλούν «Κουτσονικολή» γιατί γέρνει από την μία πλευρά....
Στο χορό μπήκαν ακόμη και γερμανικές εφημερίδες, όπως η Süddeutsche Zeitung που έγραφε: «Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν είναι τόσο γενναιόδωρη στην αγορά εξοπλιστικού υλικού όσο η Ελλάδα. Και, όμως, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. που μπορεί να σηκώσει λιγότερο εύκολα το βάρος των εξοπλισμών αυτών. Περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της χώρας διατίθεται για εξοπλιστικά προγράμματα, άλλα κράτη της Ε.Ε. δεν διαθέτουν περισσότερο από το ποσοστό του 1,5%. Η Αθήνα αγοράζει το 31% του συνολικού εξοπλιστικού της υλικού από γερμανικές εταιρίες που είναι πρόθυμες να παραδώσουν στην χρεωκοπημένη Ελλάδα ακόμη περισσότερο».....
Σε ένα άρθρο που είχε τίτλο «Γερμανία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πολεμικού υλικού» η Frankfurter Allgemeine Zeitung μιλούσε για την αυστηρή κριτική που άσκησαν κόμματα της αντιπολίτευσης (Πράσινοι και Αριστερά) στην κυνική πολιτική εμπορίου όπλων της κυβέρνησης Μέρκελ: «Είναι αδιανόητο να πλουτίζουμε εμείς, εξοπλίζοντας δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για να πολεμούν το ένα το άλλο», δήλωνε ο Πρόεδρος των Πρασίνων Özdemir. Με την εξαίρεση μιας επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για τον γαλλογερμανικό κυνισμό ήταν πολύ ηπιότερες. ..
Αλλες εφημερίδες, όπως η γαλλική Monde, παρέθεταν έκπληκτες τα δεδομένα: οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι οι υψηλότερες της Ε.Ε., ενώ κατέχουν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των νατοϊκών χωρών, μετά τις ΗΠΑ, που στο κάτω κάτω έχουν από βάσεις μέχρι διαστημόπλοια και διεξάγουν διάφορους πολέμους ανά τον πλανήτη. Για το 2008 η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εισαγωγέων εξοπλισμών στον κόσμο μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, την Ινδία και βεβαίως την Τουρκία.
Στην Τουρκία οι φωνές πολλαπλασιάστηκαν. «Δεν έχουμε σώβρακο και στο Αιγαίο απογειώνουμε αεροσκάφη, οι πτήσεις των οποίων στοιχίζουν 10.000 ευρώ την ώρα», έγραφε ο γνωστός δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand. Ο Erdal Şafak ,διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Sabah αποκάλυπτε ότι στις αρχές Μαρτίου ο Ερντογάν δέχθηκε μια ομάδα Ελλήνων και Ελληνοκύπριων δημοσιογράφων και, μέσω αυτών, έκανε μια έκκληση:«Εάν αρχίσεις την κούρσα των εξοπλισμών οι οικονομικές συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες. ..Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η Ελλάδα. Ελάτε να πραγματοποιήσουμε μείωση των στρατιωτικών δαπανών ». « Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία χρειάζονται νέα τανκς, πυραύλους, υποβρύχια ή μαχητικά αεροπλάνα διαλαλεί σε όλους τους τόνους ο Egemen Bagis, υπουργός και ειδικός διαπραγματευτής της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση. Η Τουρκία θα ακολουθούσε την Ελλάδα σε μία απόφαση για άμεση μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς. »
Για τους δικούς της λόγους, η σημερινή τουρκική κυβέρνηση θέλει την βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα καθώς και την μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Η Αγκυρα φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης που δεν καταναλώνεται σε τοπικές διενέξεις με τους γείτονες της και ο Ερντογάν θέλει να περιορίσει ακόμη περισσσότερο τους στρατιωτικούς και το “βαθύ κράτος” που τρέφονται από τις δαπάνες και τις στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Από την Λισαβώνα ως την Τουρκία, η οικονομική και κοινωνική κρίση της Ελλάδας φοβίζει τις κυβερνήσεις, στρέφοντας την τουρκική κυβέρνηση σε μια πιο ορθολογική διαχείρηση των δημοσίων δαπανών: η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί ένα καζάνι που βράζει που χρειάζεται βούτυρο αντί για κανόνια.
Η ελληνική πλευρά πρέπει να συμβάλλει στην ήττα του στρατιωτικό-κεμαλικού κατεστημένου ενώ δεν δικαιούται πλέον να σπαταλήσει ούτε ευρώ σε μίζες και αγορές όπλων. Στα ύπουλα, χορηγημένα από τους εμπόρους όπλων, άρθρα που είδαν τελευταία το φως στον ελληνικό τύπο για την δήθεν στρατιωτική υπεροπλία της Τουρκίας στο Αιγαίο υπάρχει απάντηση: η καλύτερα άμυνα κάθε χώρας είναι ο ίδιος ο λαός της. Και όσο λιγότερο εξαθλιωμένος θα είναι, αν μειώθουν οι στρατιωτικές δαπάνες, τόσο το καλύτερο.
Σε μια ακόμη επίδειξη εθνικιστικής παραφροσύνης, η πολυκατοικία της δεξιάς, από τον κ. Καρατζαφέρη ως τον κ. Σαμαρά που επανήλθε στις ακροδεξιές του θέσεις ζήτησαν από την ματαίωση της επίσκεψης μέχρι το πάγωμα κάθε διαλόγου με την Τουρκία. Το επιχείρημα είναι ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ η σημερινή θέση της χώρας επιβάλλει ακριβώς το αντίθετο: να επιλύσει τις διαφορές της με τους γείτονες για να κοιτάξει τα του οίκου της.
Οι πολίτες φαίνονται να πιστεύουν ακριβώς το ίδιο , όπως δείχνουν οι συντριπτικές απαντήσεις στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Vprc για το Tvxs. Στην οικονομική της πολιτική, η σημερινή κυβέρνηση δεν διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική μιας συντηρητικής, νεοφιλελευθερης κυβέρνησης. Βελτιώνοντας τις σχέσεις με την Τουρκια και βάζοντας τέλος στην τρέλλα των εξοπλισμών, έχει μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ότι υπάρχουν και διαφορές. tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου