Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Ακόμη λιγότεροι δήμοι!
ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ
Ο «Καλλικράτης» στη Βουλή! Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολλή «διαβούλευση». Πολλοί διαφωνούν με τον τρόπο με τον οποίον κινήθηκε η κυβέρνηση. Σ’ αυτή εδώ τη στήλη όμως, πολύ νωρίς είχαμε γράψει ότι οι μεγάλες τομές είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από «διαλόγους» και «διαβουλεύσεις», όταν μάλιστα αυτή η διαδικασία εκφυλίστηκε εν τη γενέσει της, με τις προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις να κυριαρχούν. Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, σ’ ένα άρθρο με τον τίτλο «Διάλογος; Ποιος διάλογος;» γράφαμε:
«Κύριε Ραγκούση, δεν υπάρχουν μόνο στα Δωδεκάνησα άνθρωποι που την ώρα που καταθέτουν προτάσεις για τα όρια των δήμων ή των περιφερειών βλέπουν το δικό τους είδωλο στον καθρέφτη και σκέπτονται σε ποιά καρέκλα θα καθίσουν. Δυστυχώς η επανάσταση στη διοικητική δομή της χώρας που επαγγέλλεται η κυβέρνηση Παπανδρέου και εσείς προσωπικά, προσκρούει με δύναμη στις παλαιοκομματικές νοοτροπίες που καλά κρατούν. Θα αφήσετε το «διάλογο» που όσο συνεχίζεται τόσο τραυματίζει και εκθέτει την αυτοδιοίκηση, να ακυρώσει στην πράξη τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε εδώ και δεκαετίες σε αυτόν τον τόπο; Ποιο διάλογο αλήθεια; Αυτόν που προτάσει το λαϊκισμό απευθυνόμενος στο θυμικό, στο συναίσθημα, στον κακώς νοούμενο τοπικισμό, στη μικροπολιτική;
Διαφυλάξτε αυτή την ιστορική ευκαιρία που σας δόθηκε και αξιοποιείστε την στο έπακρο.... Αφήστε τον προσχηματικό διάλογο και προχωρήστε με τόλμη, με την εξουσιοδότηση που σας έδωσε με μια μεγάλη και ισχυρή πλειοψηφία ο ελληνικός λαός στις 4 Οκτωβρίου, στις μεγάλες τομές, ρήξεις, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτή τη φορά μην ρωτήσετε. Ξέρετε εκ των προτέρων τις απαντήσεις. ΤΟΛΜΗΣΤΕ! Πάρτε το ρίσκο, σχεδιάστε το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας και εφαρμόστε τον. Μην κρυφτείτε πίσω από δήθεν δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου, που πριν ξεκινήσουν έχασαν το στόχο, το νόημα και το περιεχόμενό τους. Οι πραγματικά χαρισματικοί πολιτικοί είναι αυτοί που χαράσσουν πολιτικές και ανοίγουν δρόμους, βλέποντας στο μέλλον, ακόμα κι όταν οι άλλοι αδυνατούν να το δουν. Ακόμα κι όταν οι άλλοι αντιδρούν, ταμπουρωμένοι πίσω από ανασφάλειες και κοντόφθαλμες θεωρήσεις. Προχωρήστε τη Διοικητική Μεταρρύθμιση εδώ και τώρα και γράψτε ιστορία. Μην επαναλάβετε τα λάθη και τις κατόπιν πιέσεων εκπτώσεις του Καποδίστρια το 1998. Ο διάλογος δεν είναι πανάκεια. Συχνά μετατρέπεται σε άλλοθι και υπεκφυγή».
Αυτά προ τριμήνου. Τελικά ο «Καλλικράτης είναι στη Βουλή χωρίς υπαναχωρήσεις, χωρίς χατίρια ημετέρων και μάλιστα με μικρότερο αριθμό δήμων από τον αρχικά προβλεφθέντα. Ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν αναμενόμενο, ήλθε για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αλλάξει η απόφαση «κάθε νησί και δήμος», πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν και οικονομικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν από τη σημερινή κυβέρνηση. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως.
Κάποιοι αρνούνταν όλο αυτό το διάστημα να δουν το προφανές. Και για να μην τους αδικούμε συλλήβδην, πράγματι, μεταξύ των διαφωνούντων στον ενιαίο δήμο της Ρόδου να υπάρχουν και εκείνοι που δεν σκέφτονται την καρέκλα τους, αλλά το καλό του τόπου. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι τώρα που «κλείδωσε» ο ένας δήμος, όλοι αυτοί δεν θα είναι υποψήφιοι για τη θέση του δημάρχου, ούτε θα μετάσχουν σε συνδυασμούς. Διότι πως γίνεται να είσαι πολέμιος μιας θεσμικής αλλαγής και ταυτόχρονα να θέλεις να την υπηρετήσεις; Αν παρόλα αυτά είναι κάποιοι εξ αυτών υποψήφιοι, πολύ απλά θα αυτοαναιρεθούν και αυτοακυρωθούν, αποδεικνύοντας ότι τελικά ο στόχος ήταν ένας και μόνος. Ο δημαρχιακός θώκος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου