Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Κάθε Τετάρτη του Μαΐου η αγγλόφωνη τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας μας συστήνει σε ένα ντοκιμαντέρ που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλο τον Μάιο θα προβληματιστούμε και θα συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες του κόσμου, τα θέματα της οικονομικής εκμετάλλευσης, της παιδικής εργασίας και της κλειτοριδεκτομής, στην Πανεπιστημιακή Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιπποκράτους 15, Αθήνα). Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Τετάρτη, 5 Μαΐου, 20:00: «Στα Σύνορα του Κόσμου», Μάικλ Γουίντερμποτομ

Μεγάλη Βρετανία, 2002, 90'

Το έργο καταγράφει την ιστορία δύο αφγανών εφήβων . Ξεκινά με την απόδρασή τους από ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Πακιστάν και συνεχίζεται στο δρόμο των λαθρεμπόρων γνωστό ως " δρόμο του μεταξιού. "

Τετάρτη , 12 Μαΐου, 20:00: «Ο εφιάλτης του Δαρβίνου», Χιούμπερτ Σόπερ     Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ .....

που, μέσα από το εμπόριο της πέρκας της λίμνης Βικτόρια, μας μιλά για την οικολογία, την εκμετάλλευση της Αφρικής και την πολιτική.

Τετάρτη , 19 Μαΐου, 20:00: «Los Herederos», Εουτζένιο Πολγκόφσκι

Στο Μεξικό , τα παιδιά των χωρικών ξεκινούν να ργάζονται σε πολύ τρυφερή ηλικία. Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης μέσα σε άθλιες κοινωνικές συνθήκες.

Τετάρτη , 29 Μαΐου, 20:00: «Μουλαντέ», Οσμάν Σαμπένε

Η Κολέ Γκάλο Άρντο, ζει σ’ ένα χωριό της δυτικής Αφρικής. Οι συγχωριανοί την τιμούν , αλλά την φοβούνται για την ανεξαρτησία και τον δυναμισμό της. Όταν τέσσερα μικρά κορίτσια ζητήσουν την προστασία από την παραδοσιακή τελετή της κλειτοριδεκτομής, η Κολέ θα τους προσφέρει το «Μουλαντέ», δηλαδή το παραδοσιακό δικαίωμα της ασυλίας.

Όλες οι ταινίες, εκτός από τα «Σύνορα του Κόσμου» , όπου θα υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι, θα προβληθούν στα αγγλικά. Μετά από κάθε ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση με προσκεκλημένους που ειδικεύονται στα συγκεκριμένα θέματα, επίσης στα αγγλικά. Θα προσφερθεί αναψυκτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: