Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Στη Στοά Βιβλίου «Η Ρόδος του 20ου αιώνα»



ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ

Αύριο Παρασκευή στη Στοά Βιβλίου στην Αθήνα, στις 7.30μμ, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των Νίκου Νικολάου, επιτ. Προέδρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και Αντώνη Αγγελή, Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου, "Η Ρόδος του εικοστού αιώνα", έκδοση του βιβλιοπωλείου "Το Δέντρο". Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς , ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Κουβέλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η Πέρσα Φώκιαλη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η ημερομηνία παρουσίασης του βιβλίου, μια μέρα πριν την επέτειο της 8ης Μαΐου 1945, δεν επελέγη τυχαία. Στις 8 Μαΐου του 1945, ο αρχηγός των γερμανικών δυνάμεων κατοχής υπογράφει στη Σύμη το Πρωτόκολλο της χωρίς όρους παράδοσης των Δωδεκανήσων στις Βρετανικές Συμμαχικές Δυνάμεις και στον Διοικητή του Ιερού Λόχου Χριστόδουλο Τσιγάντε. Είναι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ημέρα πριν, στις 7 Μαΐου 1945 οι Γερμανοί υπογράφουν την παράδοσή τους στο αρχηγείο του Αϊζενχάουερ , στην πόλη Ρεμς.

Αναφορά στο βιβλίο «Η Ρόδος του εικοστού αιώνα, έκανε πρόσφατα η εφημερίδα «Το ποντίκι»:

Ακόμα μια σοβαρή εκδοτική προσπάθεια που μας έρχεται από την επαρχία..........

Αυτή τη φορά από τη Ρόδο, ένα νησί στο οποίο περισσεύει η ομορφιά. Οι συγγραφείς του τόμου επιχειρούν την ιστορική αποτίμηση του 20ού αιώνα στο νησί. Πρόκειται για μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της πολύτιμης και σπάνιας ταυτότητας του τόπου, μέσα από την εμπειρία του περασμένου αιώνα. Στον επιμελημένο αυτόν τόμο γίνεται ένας συνολικός απολογισμός, ο οποίος είναι απαραίτητος για το παρόν και το μέλλον του φωτεινού και πλούσιου αυτού τόπου. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της ιστορίας του νησιού από το 408 π.Χ., που χρονολογείται η ίδρυση της πόλης της Ρόδου, έως και τα τέλη του 19ου αιώνα. Η ιστορία του νησιού στον περασμένο αιώνα έχει δυο βασικές περιόδους. Η πρώτη περιλαμβάνει την παρουσία των Ιταλών στο νησί και η δεύτερη συνδέεται φυσικά με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Μέσα από ένα απίστευτα πλούσιο στην ποικιλομορφία του αρχειακό και φωτογραφικό υλικό ξαναζωντανεύει το παρελθόν του τόπου, η πολιτική, κοινωνική, οικονομική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του. Η περίοδος της Ιταλοκρατίας παρουσιάζεται μέσα από τον αγώνα αλλά και την αγωνία αυτού του τόπου να κρατήσει την εθνική του ταυτότητα, να υπερασπιστεί τις δικές του αξίες, να αναδείξει το δικό του πρόσωπο και κυρίως να αντισταθεί στην ιδεολογικοπολιτική και κοινωνική καταπίεση των κατακτητών. Εκτός των άλλων, ο τόμος αυτός αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική αντοχή του νησιού, που ύστερα από επτά ολόκληρους αιώνες ξένης κατοχής δεν απώλεσε την ταυτότητά του, δεν αρνήθηκε την καταγωγή του, δεν έπαψε να ονειρεύεται τη γαλανόλευκη ελευθερία του. Πρόκειται για ένα έργο-ντοκουμέντο, συγκροτημένο, επαρκές, αντικειμενικό, που καταγράφει έναν αιώνα ζωής ενός σπάνιου τόπου, ενός ονείρου που πλέει στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: