Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ενεκρίθη το πακέτο των 110 δισ....


Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν οριστικά, αργά το βράδυ της Παρασκευής,  την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να "ενισχύσουν" τη δημοσιονομική πειθαρχια, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.Οι εταίροι της Ελλάδας στους κόλπους της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ εντος  του 2010. Η καταβολή θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες καθώς στις 19 Μαϊου ληγει το ομόλογο των 9 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό από τα 110, δηλαδή 30 δισ ευρώ θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνεδριάζει την Κυριακή. Οι αρχηγοί κρατών  της ευρωζώνης  κατέληξαν επίσης σε συμφωνία "προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας". Ο υφιστάμενος μηχανισμός κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικός υπό την απειλή της κρίσης.
Προβλέπεται η δημιουργία  ενός Ταμείο υποστήριξης των χωρών που απειλούνται. Το Ταμείο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
 Δηλώσεις Παπανδρέου

"Οι Έλληνες έχουν υποστεί την οδύνη της οικονομικής κρίσης τους τελευταίους μήνες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το δρόμο της Ελλάδας φέρνοντάς την σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης" δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός
Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η υπερψήφιση των μέτρων που συνοδεύουν τη στήριξη του μηχανισμού, δείχνουν την πρόθεση εκ μέρους της χώρας και την βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει μπροστά. Αναφέρθηκε επίσης στους κλυδωνισμούς που υφίστανται οι αγορές λέγοντας ότι "σήμερα η Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τη θέλησή της να ισχυροποιήσει το νόμισμά και την οικονομία της. Μπορεί και θα το κάνει".......                                                                                                                          O Νότος κατά των κερδοσκόπων

"Τις απαράδεκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις" οι οποίες προκάλεσαν αυτήν την εβδομάδα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατήγγειλε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα. "Δημιουργήθηκαν ανησυχητικές καταστάσεις" εξαιτίας πληροφοριών "που στερούνταν οποιασδήποτε βάσης, που μας έκαναν κακό και επηρέασαν αρνητικά την οικονομία. Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες", δήλωσε.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόταν σε κινδυνολογικές φήμες που κυκλοφόρησαν την Τρίτη προκαλώντας πτώση του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης κατά 5,41%. "Η Ισπανία δεν θα δεχθεί να παίζουν με το κύρος της και να θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική αγορά της με συμπεριφορές που είναι αντικοινωνικές και πρέπει να τιμωρούνται", πρόσθεσε.

Παράλληλα, λίγο πριν τη Σύνοδο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες εξέφρασε την ανησυχία του. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για την ένταση στις αγορές και τις ανησυχίες που εκφράζονται για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Πορτογαλία, μετά την ελληνική δημοσιονομική κρίση ο Σόκρατες δήλωσε: "Είμαι ανήσυχος για την Ευρώπη και για το ευρώ, όπως όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί". Ο ίδιος έστειλε μήνυμα κατά των κερδοσκόπων λέγοντας ότι η κυβέρνησή του "θα αγωνιστεί για την οικονομική ανάκαμψη".
Νοοz.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: