Τη μάχη της ενημέρωσης φαίνεται να κερδίζουν τα blogs, καθώς ο κόσμος φαίνεται πως αρχίζει να τα εμπιστεύεται περισσότερο τα blogs από τα παραδοσιακά ΜΜΕ για την καθημερινή του ενημέρωση, τα οποία μάλιστα θεωρεί και πιο αξιόπιστα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Interview.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα blogs είναι το πιο αξιόπιστο μέσο, το 27% οι εφημερίδες και το 18% θεωρεί ότι κανένα μέσο δεν είναι αξιόπιστο. Μάλιστα εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μόλις το 5% απαντά υπέρ της αξιοπιστίας του ραδιοφώνου, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η επίδοση της τηλεόρασης με μόνο 1%.
Όσον αφορά αποκλειστικά τα blogs το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί την ενημέρωση που λαμβάνει από αυτά πολύ-αρκετά αξιόπιστη ενώ μόλις το 22% λίγο-καθόλου αξιόπιστη. Μεγαλύτερη «ζημιά», προκαλεί η ύπαρξη και η λειτουργία των blogs σύμφωνα με την έρευνα, στις εφημερίδες, αφού το 50% θεωρεί πως υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, το 25% η τηλεόραση, το 5% το ραδιόφωνο και το 19% λέει ότι σε κανέναν δεν προκαλούν ζημιά.
Ωστόσο στην ερώτηση εάν τα blogs με ενημερωτικό περιεχόμενο θα πρέπει να υπόκεινται στους κώδικες δεοντολογίας της συμβατικής δημοσιογραφίας, όπως το να υπάρχει η υπογραφή του συντάκτη κάτω από τα ρεπορτάζ και τα κείμενα, το 55% τάσσεται υπέρ, ενώ τα blogs «κερδίζουν τη μάχη» και στο ζήτημα της αμεσότητας στην πληροφόρηση, καθώς το 74% των ερωτηθέντων τους δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» και το 77% τα επισκέπτεται καθημερινά.
Η σταδιακή ανάδειξη των blogs φαίνεται και από το γεγονός ότι το 69% δηλώνει πώς το τελευταίο χρονικό διάστημα κερδίζουν περισσότερο από το χρόνο τους για ενημερωτικούς λόγους, το 27% τον ίδιο χρόνο και μόνο το 4% λιγότερο. Πάντως, σε συντριπτικό ποσοστό- 79%- οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα Blogs είναι ευκαιρία για τη συμβατική δημοσιογραφία και μόνο το 15% ότι είναι απειλή.
Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο των μετρήσεων του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών Northern Greece Business Index 500 και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.
Η έρευνα διεξήχθη το Μάρτιο του 2010 μέσω διαδικτύου με δομημένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο ενώ το δείγμα είναι 514 άτομα πανελλαδικά.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου