Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ «Είμαι ανοιχτός σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά»

Ο Πρωθυπουργός μιλάει για τον Αντ. Σαμαρά, τον Κ. Καραμανλή και τις προοπτικές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης       Ανοιχτός σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά, παρά την έντονη κριτική που δέχεται, εξακολουθεί να δηλώνει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο «Βήμα», ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι

διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Αντ. Σαμαρά. Τον κατηγορεί όμως ταυτόχρονα ότι καλύπτει τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ για τον προκάτοχό του σημειώνει ότι η πολιτική του οδήγησε τη χώρα στη μεγαλύτερη
κρίση της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Ο κ. Παπανδρέου δεν δέχεται ότι ο ΛΑΟΣ φλερτάρει με το ΠαΣοΚ, υποστηρίζοντας ότι απλώς αναγνωρίζει την πραγματικότητα, ενώ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα επισημαίνει

ότι έχει ξεκινήσει μια προσεκτική προετοιμασία για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και εκφράζει την πεποίθησή του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ......
- Είστε ικανοποιημένος από
τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ποια η σχέση σας με τον κ. Σαμαρά;
«Δεν μου αρέσει στην πολιτική να ανάγονται οι πολιτικές διαφωνίες σε προσωπικές διαφορές. Η προσωπική μου σχέση με τον κ. Σαμαρά είναι άριστη, και αναγνωρίζω ότι έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο. Ο ελληνικός λαός όμως περιμένει από την πολιτική ηγεσία της χώρας, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης, μια ειλικρινή και σε βάθος αναθεώρηση της στάσης του πολιτικού συστήματος έναντι όλων των στρεβλών πρακτικών και φαινομένων που μας οδήγησαν εδώ.

Μια κοινή προσπάθεια να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Εμείς κάνουμε καθημερινή πράξη ριζικές τομές σε σχέση με το παρελθόν. Φοβάμαι ότι η ΝΔ διατυπώνει έναν αόριστο αυτοκριτικό λόγο. Εμπράκτως καλύπτει όλες τις πολιτικές που η ίδια ακολούθησε όσο κυβέρνησε. Πολιτικές που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός.

Εξίσου αόριστα ομιλεί περί συναίνεσης. Στην πράξη αντιμάχεται και πολεμά τις πρωτοβουλίες υπέρβασης της πολύπλευρης κρίσης που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, το φορολογικό νομοσχέδιο και η κατάργηση των σταζ, όπου θα μπορούσε πραγματικά με τη στάση του να δείξει ότι αντιπροσωπεύει μια νέα και υγιή αντίληψη».

- Υπάρχει φλερτ με τον ΛΑΟΣ;
«Ως κυβέρνηση της χώρας σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, έχουμε καλέσει όλους, όλα τα κόμματα, σε έναν διάλογο και μια συστράτευση μπροστά στις δυσκολίες. Γνωρίζετε καλά ότι μας χωρίζει τεράστιο πολιτικό και φιλοσοφικό χάσμα με τον ΛΑΟΣ. Ωστόσο το γεγονός ότι οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα, ακόμη και ο ΛΑΟΣ, αντιλαμβάνεται ορισμένες πτυχές της πραγματικότητας και αποφασίζει να στηρίξει έστω και λίγες από τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για να γυρίσει η χώρα σελίδα είναι θετικό για τη χώρα και τους πολίτες».

- Εχετε εκφραστεί υπέρ της συνεργασίας με την Αριστερά. Την ίδια στιγμή ο κ. Πάγκαλος έχει ανοίξει βεντέτα. Τι ισχύει; Υπάρχει περιθώριο προσέγγισης αυτή την περίοδο;


«Είναι αλήθεια ότι όχι μία αλλά πολλές φορές έχω πει ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά. Περιθώρια προσέγγισης υπάρχουν πάντα, και σήμερα, αυτό όμως προϋποθέτει ειλικρινείς προθέσεις και από τις δύο πλευρές, όχι μόνο από το ΠαΣοΚ.

Σε κάθε περίπτωση όμως ξεκαθαρίζω ότι Αριστερά δεν είναι η μόνιμη άρνηση κάθε αλλαγής στον τόπο μας, δεν είναι οι εύκολες καταγγελίες των αυτονόητων αδυναμιών του σημερινού οικονομικού συστήματος, ούτε είναι ιδεοληψίες που οδηγούν σε διχασμούς. Η Αριστερά είναι για μένα ταυτισμένη με τους αγώνες για την πρόοδο και την αλλαγή σε καθημερινή βάση, με ορατές αλλαγές- όχι θεωρητικές- υπέρ των πολλών, υπέρ των αποκλεισμένων, υπέρ των μη προνομιούχων σε μια κοινωνία.

Και αυτό πολλές φορές σημαίνει να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες, να αλλάξουμε και εμείς, να φύγουμε από την αντίδραση και το δόγμα, για να υπηρετήσουμε αξίες μέσα σε ένα νέο περιβάλλον».

- Είχατε σκληρές συγκρούσεις και με προσωπικό χαρακτήρα με τον κ. Καραμανλή. Τι θα του λέγατε αν τον συναντούσατε σήμερα;
«Προσωπικές συγκρούσεις δεν είχα ποτέ. Πάντα η κριτική που ασκούσαμε είχε σαφέστατο πολιτικό περιεχόμενο. Και η ίδια η Ιστορία απέδειξε ότι είχαμε τότε απόλυτο δίκιο. Δεν θέλω λοιπόν να κρίνω το πρόσωπο, ειδικά τώρα που δεν είναι πια εν ενεργεία πρωθυπουργός. Οσον αφορά τις πολιτικές, είναι γνωστό ότι μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας. Σήμερα, στόχος δικός μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και τα προβλήματα, όποιος και αν ευθύνεται στο παρελθόν, και να γυρίσουμε σελίδα για τη χώρα. Και αυτό κάνουμε καθημερινά».

- Σας ανησυχούν τα συνεχόμενα κρούσματα έντασης με την Τουρκία;
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση, σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο. Ξεκινάμε όμως μια νέα προσπάθεια προσέγγισης και συνεργασίας με την Τουρκία, με οδηγό την πολιτική που ασκήσαμε και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά την περίοδο 1999-2004.

Θέλουμε αποτελέσματα και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα, πάντα όμως με προσεκτικά βήματα και σοβαρή προετοιμασία. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα κατόπιν πρόσκλησής μου. Θέλουμε να πιστέψουμε στα θετικά μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Ερντογάν. Ηρθε η ώρα να δείξει ότι τα εννοεί με πράξεις. Να ανοίξουμε ένα νέο και θετικό κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Είναι μια ευκαιρία και πιστεύω ότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε».

- Θεωρείτε ότι οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι το πρώτο πολιτικό τεστ της κυβέρνησης; Θα επηρεάσουν την πολιτική σας;
«Οι ερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ένα ιστορικό πολιτικό ορόσημο που πρέπει να περάσει- και θα περάσει με επιτυχία- όχι η κυβέρνηση αλλά ολόκληρη η χώρα. Θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση που έγινε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Με αιρετό περιφερειάρχη και ενοποιημένους και ισχυρούς δήμους. Το σχέδιο “Καλλικράτης” είναι η απαρχή ενός εντελώς διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας.

Με αποκεντρωμένες υπηρεσίες, που θα παρέχονται κοντά στον πολίτη, με τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων στις γειτονιές και στις κοινοτικές δράσεις που τους αφορούν, με την προσαρμογή μας στην πράσινη ανάπτυξη, ακόμη με την εκπαίδευση να συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, της κοινωνίας, της νεολαίας μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της κάθε περιοχής.

Αποδεσμεύουμε την κεντρική διοίκηση από πολλές αρμοδιότητες. Καταργούμε στην πράξη τη γραφειοκρατία- την ταλαιπωρία του πολίτη. Δίνουμε ρόλο και λόγο στη νεολαία κάθε περιοχής. Αποτελούν και αυτές οι εκλογές ένα ακόμη δείγμα γραφής των ριζοσπαστικών αλλαγών που φέρνουμε στην Ελλάδα».

«Μπορούμε να φθάσουμε σε λύση με τα Σκόπια»
- Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για μυστική διπλωματία με αφορμή τις συναντήσεις σας με τον ομόλογό σας της πΓΔΜ. Τι απαντάτε;


«Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει πολιτική, σε όλα τα επίπεδα. Είναι επιλογή μας, είναι ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού, να μπει τέλος στην απραξία και στον ρόλο του παθητικού παρατηρητή. Αυτές οι πρακτικές οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, εργαζόμαστε για να δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει. Μιλάμε ξεκάθαρα και λέμε σε όλους ότι η Ελλάδα θέλει λύση στο θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Και θέλουμε λύση άμεσα. Μπορούμε να φθάσουμε σε λύση. Χρειάζεται πολιτική βούληση και από τα Σκόπια. Οι συναντήσεις μου με τον κ. Γκρούεφσκι μόνο να βοηθήσουν μπορούν σε αυτή την προσπάθεια και στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Και η θέση μας είναι σαφής και γνωστή πλέον σε όλους: ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Αυτά μεταφέρω πάντα στον κ. Γκρούεφσκι. Δεν υπάρχει, κατά συνέπεια, “μυστική διπλωματία”»
.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: