Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η Βενεζουέλα του Τσάβες γιόρτασε την 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της

Απειλή για τη σταθερότητα στη Λατινική Αμερική, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, τον επικρατέστερο υποψήφιο για τις εκλογές στη γειτονική Κολομβία.«Είναι απειλή για όλους μας», είπε ο Τσάβες, αναφερόμενος στον Υπουργό Άμυνας της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σαντος, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Το σχόλιο, το οποίο έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών των αριστερών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής, μετρίασε τις ελπίδες των διπλωματών, για την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Κολομβία, παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, σε περίπτωση που ο Σάντος διαδεχθεί τον πρόεδρο Ουρίμπε. «Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν την υποστήριξη των Γιάνκηδων», είπε ο Τσάβες, η αντιπαράθεση του οποίου με τον Ουρίμπε έχει μειώσει δραματικά το εμπόριο στην περιοχή των Άνδεων και έχει αυξήσει την ένταση στα σύνορα των δύο χωρών.

Ανάμεσα στους ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση, η οποία συνέπεσε με τις εκδηλώσεις για την 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας από την Ισπανία, ήταν οι πρόεδροι της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Βολιβίας Έβο Μοράλες, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα και της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες........



Στην παρέλαση που έγινε στο πλαίσιο της επετείου, συμμετείχαν στρατιώτες από σύμμαχες χώρες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Κούβας και της Λιβύης ενώ επιδείχθηκαν καινούργια ρωσικά και κινεζικά όπλα.


«Πολίτες και στρατιώτες ενωμένοι, ο λαός και οι ένοπλες δυνάμεις του, εγγυώνται την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας», φώναξε ο Τσάβες.


Σε γραπτό μήνυμα του, ο πρώην ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανέφερε ότι ο Τσάβες κληρονόμησε το μανδύα του πρωταθλητή εναντίον της ισχύος των ΗΠΑ.


«Τόσο η αυτοκρατορία, όσο και οι μισθοφόροι που την υπηρετούν, δηλητηριασμένοι από τα ψέματα και τον καταναλωτισμό, διακινδυνεύουν να τον υποτιμήσουν τον ίδιο και τον ηρωικό λαό του, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάρουν ένα αξέχαστο μάθημα», έγραψε ο Κάστρο.         Νooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: