Για την ανάγκη η κατάσταση του ελληνικού κράτους και συνεπώς της ελληνικής οικονομίας να εξηγηθεί από την βάση της, ερευνώντας τις ρίζες του προβλήματος και όχι επιφανειακά, κάνει λόγο ο Mark Mazower σε άρθρο του στους FINANCIAL TIMES.
Πέρα από το γεγονός των κακών οικονομικών επιδόσεων της χώρας αλλά με ιστορικά δεδομένα, ο Mazower τονίζει την έντονη ανάμειξη των ξένων κρατών στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, επισημαίνοντας την ανάγκη του ελληνικού λαού να εκφράσει την αντίδραση του σε οποιαδήποτε επέμβαση του στερεί τα κεκτημένα δικαιώματά του. Ξεκινώντας την ανάλυσή του παραθέτοντας την ιστορία του ελληνικού κράτους από την εποχή που υπήρξε βαυαρικό βασίλειο μέχρι την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ο γνωστός ιστορικός υποστηρίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα που έχει να κάνει με το υπερδιογκωμένο δημόσιο χρέος, έκανε την εμφάνισή του από τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Mazower ισχυρίζεται ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά την εικόνα της Ευρώπης σε μία χώρα (ενν. την Ελλάδα) που κατά παράδοση είναι από τις πιο φιλοευρωπαϊκές. Η Ευρώπη έχει χάσει πλέον το πραγματικό νόημα της ύπαρξής της και επικεντρώνεται στα στενά πλαίσια των κανονισμών που διέπουν την επιβίωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να μην έχουν συνηθίσει να δουλεύουν περισσότερο ή να παίρνουν μειωμένο μισθό όμως είναι πιθανότερο να δεχθούν αυτές τις αλλαγές από την κυβέρνησή τους παρά από την Ευρώπη που φαντάζει σαν μία άλλη εξωτερική δύναμη που προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της το μέλλον της Ελλάδας», τονίζει ο Mazower.
Και καταλήγει με το συμπέρασμα πως η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ε.Ε. παλαιότερα βοήθησε την εδραίωση του δημοκρατικού καθεστώτος στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και σήμερα σε αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, όμως δεν θα πρέπει για την προστασία του ενιαίου νομίσματος να υπονομευθεί σε καμία περίπτωση η πολιτική αυτονομία σε αυτές τις χώρες παρά μόνο να βρεθεί ένα άλλος τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου