Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Front national : Ένα ιδιότυπο πολιτικό μόρφωμα….

Με αφορμή τις γαλλικές περιφερειακές εκλογές που διενεργήθηκαν πριν από μερικές ημέρες και την σημαντική άνοδο που κατέγραψε σε αυτές το «Εθνικό Μέτωπο» του Jean-Marie Le Pen, θα θέλαμε να επιχειρήσουμε μία σύντομη ανάλυση του πολιτικού αντικειμένου που καλείται «Front national». Πρόκειται για ένα κόμμα που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως εθνικιστικό, ακροδεξιό, συντηρητικό, για ένα κόμμα που έχει καταφέρει σε σημαντικές στιγμές της γαλλικής πολιτικής ζωής, να συμπαρατάξει όλες τις πολιτικές δυνάμεις εναντίον του, καθώς και για ένα κόμμα που ένας στους τέσσερεις Γάλλους έχει ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του.
Το «Εθνικό Μέτωπο» ιδρύθηκε το 1972 μετά από μια σειρά επαφών ανάμεσα σε διάφορες ακρο συντηρητικές γαλλικές πολιτικές συνιστώσες. Ο Jean-Marie Le Pen θα αποτελέσει τον ηγήτορα αυτής της προσπάθειας και θα ανελιχθεί στην προεδρία της συμμαχίας, την οποία δεν θα εγκαταλείψει από τότε ποτέ.
Από το 1972 μέχρι το 1980, το «Front national» καταλαμβάνει περιφερειακό ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσεις καθώς η γαλλική ακροδεξιά παραμένει διασπασμένη. Εντούτοις, το 1982 καταφέρνει να δημιουργήσει αίσθηση στις τοπικές εκλογές, όταν και σημειώνει ποσοστό 12,6% στην επαρχία Dreux. Η δυναμική που δημιουργείται διατηρείται και στις επόμενες ευρωεκλογές του 1984, όταν το «Εθνικό Μέτωπο» εκλέγει 10 ευρωβουλευτές. Η απόλυτη είσοδος στην γαλλική κεντρική πολιτική σκηνή θα γίνει στις βουλευτικές εκλογές του 1986, όταν και θα εκλέξει 35 αντιπροσώπους. Έκτοτε, το «Front national» αποτελεί τον κύριο εκφραστή της γαλλικής ακροδεξιάς. Σε διάφορες περιόδους μάλιστα, όπως στις Προεδρικές εκλογές του 2002, έφτασε να αποτελεί την δεύτερη πολιτική δύναμη στην Γαλλία........

Πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η πορεία του «Εθνικού Μετώπου», ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν ακόμα δύο στοιχεία που το αφορούν. Η προσωπικότητα του ηγέτη του καθώς και ο τρόπος με τον οποίο το προαναφερθέν κόμμα καταφέρνει να τραβά συνεχώς τα δημοσιογραφικά φώτα επάνω του.



Προσωποπαγές πολιτικό μόρφωμα, το Front national έχει δομηθεί γύρω από τον ηγέτη του Jean-Marie Le Pen. Πολιτικός με αδιαμφησβήτητες πολιτικές αρετές και «εύπεπτο» πολιτικό λόγο, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην συνείδηση κυρίως των λαϊκών στρωμάτων, ως ο θεματοφύλακας της Γαλλίας «που απειλείται από την μετανάστευση και το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα». Τοποθετώντας την εκλογική του δεξαμενή στην ευρεία βάση των εργαζομένων, των «μπλέ κολάρων» και των μικροεπαγγελματιών, το «Εθνικό Μέτωπο» καταφέρνει, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, να συγκεντρώνει την ψήφο διαμαρτυρίας εκατομμυρίων Γάλλων πολιτών που βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να υποβαθμίζεται, ώριμα εργασιακά δικαιώματα να υποθηκεύονται και την κοινωνική ανασφάλεια να εντείνεται. Χρησιμοποιώντας τις δύσκολες κοινωνικές συγκυρίες ως «πολιτικά παράθυρα» και στοχοποιώντας το πιο αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας, τους μετανάστες, το Front national κατάφερε να δομήσει την πολιτική του ύπαρξη στην μισαλλοδοξία, στην αλλοφοβία και στον λαϊκισμό.

Το παράδειγμα που επιχειρήσαμε να αναλύσουμε θα μπορούσαμε να το συναντήσουμε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η ύπαρξη πολιτικών σχηματισμών με χαρακτηριστικά όμοια με αυτά που αναφέραμε σε αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη, καταδεικνύει, κατά την άποψή μας, την ευκολία με την οποία η κοινωνική δυσαρέσκεια μπορεί να χειραγωγηθεί, ιδιαίτερα όταν οι δημόσιες πολιτικές και οι κρατικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής είναι εκλείπεις ή απούσες.

Κουντούρης Νικόλας
Πολιτειολόγος, διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών του Aix-en-Provence της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: