Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ουγγαρία - Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο Corvinius

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ουγγαρίας έχουμε δύσκολο έργο και πρέπει να δημιουργήσουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης ακόμα και σε περίοδο κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το απόγευμα σε φόρουμ για την διαχείριση της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Corvinius της Βουδαπέστης, μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, παρουσία εκατοντάδων φοιτητών και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κρίση δεν είναι μόνο εθνική, αλλά κρίση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχουν παγκόσμιοι θεσμοί με αποτέλεσμα να υπονομεύονται και οι εθνικοί θεσμοί και να δημιουργείται ανασφάλεια.
«Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «πήραμε δύσκολα μέτρα, χρειαζόμαστε την Ευρώπη, η ευρωζώνη έχει τα μέσα είτε με την έκδοση ευρωομολόγου είτε με την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».
«Η κρίση είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει το επόμενο σοβαρό βήμα» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ουγγαρία ήθελε χρόνο μετά τα δύσκολα μέτρα που πήρε, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και αυτό κάνει την περίπτωσή της διαφορετική.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχαν επαφές με το ΔΝΤ και τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση κινούνται στην λογική των μέτρων που θα υποδείκνυε το Ταμείο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει απόφαση, «θέλουμε άμεση απάντηση, χρειαζόμαστε υποστήριξη για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους»...........
Σημειώνεται ότι νωρίτερα στις κοινές δηλώσεις του με τον Ούγγρο ομόλογό του ο κ.
Παπανδρέου επανέλαβε την θέση ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη περιθωρίου για να αποδώσουν τα μέτρα που έχει πάρει αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά την ανάπτυξη «ευρωπαϊκών εργαλείων» έτσι ώστε να επέμβουν στην αγορά αν χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που πήρε μαζί με τους κ.κ.
Γιούνγκερ, Σαρκοζύ και την κ. Μέρκελ, την οποία και παρουσίασε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος και την χαιρέτησε.
Ο κ, Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων.
Η διεθνής κρίση επηρέασε τις χώρες μας λόγω παλαιών λαθών η καθυστερήσεων στην λήψη αποφάσεων, οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση, και οι δύο χώρες θέλουν υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα και οι δύο χώρες πιέζονται από τους κερδοσκόπους ανέφερε στην δική του ομιλία ο Ούγγρος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπάϊνάϊ.
Ο κ. Μπάϊνάϊ είπε ότι η Ουγγαρία που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης στράφηκε προς την Κομισιόν και το ΔΝΤ αποκτώντας ένα δίκτυ προστασίας από το «πακέτο» των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ κάνει τώρα ότι δεν μπορεί η ΕΕ.
Επίσης ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ της εισόδου της χώρας του στην ζώνη του ευρώ το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Μπάϊνάϊ είπε ότι οι αγορές σκέπτονται με τεχνοκρατικά κριτήρια και τόνισε ότι για την υπέρβαση της κρίσης ένα από τα «εργαλεία» πρέπει να είναι η θέσπιση (από την Ελλάδα εν προκειμένω) μετρήσιμων στόχων, προσθέτοντας επικαλούμενος την εμπειρία της Ουγγαρίας «εδώ είναι ο ρόλος της Κομισιόν και του ΔΝΤ».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κοινωνική αποδοχή των μέτρων έχει μεγάλη σημασία, είπε ότι η Ευρώπη θα περάσει μια δύσκολη περίοδο από την οποία θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι είναι αποφασισμένοι να βαδίσουν τον δρόμο των αλλαγών.
Στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά «κάντε την θυσία τώρα», ενώ εκτίμησε, τέλος, ως αξιόπιστο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο θέλει χρόνο για να επιφέρει αποτελέσματα.
Την ομιλία των δυο πρωθυπουργών στο Πανεπιστήμιο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη καθώς και οι πρέσβεις του Λιβάνου, της Ιαπωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας.AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: