Ο δυνατός σεισμός που έπληξε το Σάββατο τη Χιλή ενδέχεται να μετατόπισε τον άξονα της Γης, με αποτέλεσμα να μικρύνει η διάρκεια της μέρας σε μόνιμη και ανεπανόρθωτη βάση, σύμφωνα με επιστήμονες της NASA.
Η αλλαγή είναι αμελητέα, αλλά μόνιμη. Κάθε ημέρα διαρκεί πλέον κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα λιγότερο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αλλά υπενθυμίζεται ότι το μικροδευτερόλεπτο αποτελεί το ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.
Ένας μεγάλος σεισμός μετατοπίζει τεράστια μεγέθη βράχων και ως αποτέλεσμα μεταβάλλει την κατανομή της μάζας του πλανήτη, άρα και τon ρυθμό με τον οποίο περιστρέφεται η γη. Ο ρυθμός περιστροφής είναι αυτός που καθορίζει τη διάρκεια της ημέρας. "Κάθε γεγονός στον πλανήτη που συνεπάγεται την μετακίνηση της μάζας επηρεάζει την περιστροφή της Γης," δήλωσε ο Benjamin Fong Chao της NASA εξηγώντας το φαινόμενο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ως αναλογία το παράδειγμα ενός skater. Όταν μαζεύει τα χέρια του πιο κοντά στο σώμα του, κινείται πιο γρήγορα, καθώς κατ' αυτόν τον τρόπο αλλάζει η κατανομή της μάζας του. Σύμφωνα με το γεωφυσικό της NASA, Richard Gross, ο οποίος, μέσω ηλεκτρονικής αναπαραγωγής του σεισμού μεγέθους 8,8 ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου, κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι ο σεισμός αναμένεται να μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 3 ίντσες, (8 εκατοστά). Όμως ο σεισμός στη Χιλή δεν αποτελεί το πρώτο γεγονός τέτοιας φύσης. Ανάλογη αλλαγή επήλθε μετά το σεισμό του 2004, μεγέθους 9,1ρίχτερ, που δημιούργησε ένα τεράστιο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη συντόμευση της διάρκειας της ημέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα.
πηγή: news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου