Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Μπερλουσκόνι εναντίον.... «σοβιετικής» Αριστεράς!

Χιλιάδες Ιταλοί διαδηλώνουν επί μέρες κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για παραβίαση του Συντάγματος με το διάταγμα που εξέδωσε προκειμένου να αποκαταστήσει τις λίστες της κεντροδεξιάς, οι οποίες απορρίφθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για μη έγκυρες υπογραφές στην περίπτωση του Μιλάνου και για μη έγκαιρη κατάθεση στη Ρώμη.
Με νέα απόφασή της η ιταλική Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η υποψήφια της κεντροδεξιάς στη Ρώμη Ρενάτα Πολβερίνι δεν μπορεί να υποστηριχθεί στις περιφερειακές εκλογές της 28ης-29ης Μαρτίου από τη λίστα του Λαού της Ελευθερίας -του συνασπισμού της δεξιάς που δημιουργήθηκε με τη συνένωση της Forza Italia και της πρώην ακροδεξιάς Εθνικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η λίστα του Λαού της Ελευθερίας κατατέθηκε με καθυστέρηση στην αρμόδια κρατική υπηρεσία, διότι ο αντιπρόσωπος του κόμματος είχε απομακρυνθεί προσωρινά «για σάντουϊτς και καπουτσίνο».........


Και οι τρεις ενστάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής ο Λαός της Ελευθερίας απορρίφθηκαν από τη Δικαιοσύνη, ενώ ακόμη και το διάταγμα που εκδόθηκε -και το οποίο κατά την κυβέρνηση είχε «ερμηνευτικό χαρακτήρα του εκλογικού μηχανισμού»- θεωρήθηκε «αναρμόδιο» από τους δικαστικούς.
Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι το επίμαχο διάταγμα «salva liste» είναι αντιδημοκρατικό διότι επεμβαίνει στον εκλογικό νόμο εν όψει των περιφερειακών εκλογών. Καταγγέλλει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για πραξικοπηματική ενέργεια και μαζί με τον Μωβ Λαό (Il Popolo Viola), ένα κίνημα που γεννήθηκε μέσω Διαδικτύου και γιγαντώνεται, ξεσηκώνεται και διαδηλώνει.
Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι πέρασε την Τετάρτη στην αντεπίθεση σε μία επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να μπλοκάρει με βρώμικα κόλπα τους υποψηφίους του.
«Η σοβιετική μας αριστερά θα ήθελε να είναι η μοναδική υποψήφια. Εμείς, φυσικά, θα είχαμε φερθεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «θα εντατικοποιηθούν, θα διπλασιαστούν οι προσπάθειες, ώστε η υποψήφιά μας στην περιφέρεια της Ρώμης να μπορέσει να κερδίσει και χωρίς την υποστήριξη της λίστας μας».
Ένταση επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου όταν ο Μπερλουσκόνι στράφηκε κατά ρεπόρτερ που απηύθυνε δυνατά ερωτήματα στον πρωθυπουργό χωρίς να περιμένει τη σειρά του. «Ντροπή σου» φώναξε ο Μπερλουσκόνι, ενώ οι κάμερες κατέγραψαν τον Ιταλό υπουργό Αμυνας Ινάσιο λα Ρούσα να προσεγγίζει τον άνδρα και να τον αρπάζει από το σακάκι θέλοντας να τον βγάλει έξω.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού υπογράμμισε ότι «η υπόθεση ζημίωσε την εικόνα μας, αλλά ευτυχώς στο εξωτερικό χαίρουμε μεγάλης εκτίμησης και λόγω του ότι είμαι μεγιστάνας», ανακοίνωσε ότι η κεντροδεξιά θα οργανώσει διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 20 Μαρτίου στη Ρώμη για τον αποκλεισμό της λίστας της.
Πάντως έως το επόμενο Σάββατο -οπότε αναμένεται η ετυμηγορία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας- θα έχει δοθεί η οριστική απάντηση για την εκπρόθεσμη κατάθεση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου και τις δυνατότητες εναλλακτικών «διορθωτικών κινήσεων».

Επίσης το Σάββατο 13 Μαρτίου η κεντροαριστερά ετοιμάζει αντίστοιχη κινητοποίηση, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Για να διαμαρτυρηθεί κατά του διατάγματος, με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να συμπεριλάβει εκ νέου στην προεκλογική αναμέτρηση τη λίστα του Λάου της Ελευθερίας.
Εξαιτίας του εκλογικού χάους η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι και της κυβέρνησής του έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2005, βάσει δημοσκόπησης που φιλοξενεί η Repubblica.
«Αυτή έπρεπε να είναι μία κυβέρνηση δράσης και είναι μία κυβέρνηση σύγχυσης» δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι απορρίπτοντας ως «φαντασίες» τα όσα υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι στη συνέντευξη Τύπου περί φυσικής παρεμπόδισης του αρμόδιου για την κατάθεση της λίστας αντιπροσώπου του Pdl από μέλη της αντιπολίτευσης.
Ακόμη και πολλοί σχολιαστές προσκείμενοι στην καντροδεξιά απέδωσαν το εκλογικό χάος στις εσωτερικές τριβές στο Λαό της Ελευθερίας και κάλεσαν το κόμμα να απολογηθεί στους ψηφοφόρους. Παράλληλα, ηγετικά στελέχη του Pdl αποστασιοποιήθηκαν από τη σκληρή στάση του Μπερλουσκόνι.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: