Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

"Ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού"

Η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη των πρόσθετων μέτρων διότι "ο κόμπος έφτασε στο χτένι", δηλαδή ότι "βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την αδυναμία δανεισμού", δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τη ΓΣΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι "αναγκαστήκαμε να πάρουμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πήρε ποτέ κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα. Με απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μιλήσαμε για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού. Τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για την κοινωνία ολόκληρη, την οικονομία και την εργασία τις γνωρίζετε και της γνωρίζουμε όλοι".

Επισήμανε ότι "με τις αποφάσεις μας, όσο επίπονες και σκληρές κι αν είναι, θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. χρειαστεί να πληρώνουμε για δεκαετίες ολόκληρες τοκογλυφικούς τόκους, καταδικάζοντας τη χώρα σε βαθιά και διαρκή ύφεση. Να πέσει η Ελλάδα σε μόνιμη ανυποληψία, να μείνει απομονωμένη από κάθε διεθνή στήριξη".

Και συνέχισε ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης η επιδίωξη είναι "να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τη μοίρα μας, να πάρουμε την τύχη στα δικά μας τα χέρια και όχι να βρίσκεται στις διεθνείς αγορές, έρμαιο των κερδοσκόπων".

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η εποχή της σπατάλης και της διαφθοράς έχει περάσει ανεπιστρεπτί και συμπλήρωσε: "Είμαστε σε πόλεμο στο εσωτερικό και το εξωτερικό", υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε", "οι κόποι των εργαζομένων και των πολιτών θα πιάσουν τόπο".

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η χώρα πληρώνει "βαρύ τίμημα για εγκληματικές επιλογές προηγούμενων ετών, που την έφεραν σε αδιέξοδο" και "ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού", χαρακτηρίζοντας "ιστορικές και αυταπόδεικτες τις ευθύνες της ΝΔ".

Μίλησε, επίσης, για "την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος που τα τελευταία χρόνια συμβιβάστηκε και έμεινε άπραγο απέναντι σε φαινόμενα ανομίας, ατιμωρησίας και διαφθοράς, τα οποία υπονόμευσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά και προκάλεσαν σπατάλη, διασπάθιση χρημάτων, μόνιμο "καπέλο", "φακελάκι" για κάθε υπηρεσία, ή προμήθεια σε βάρος του δημόσιου προϋπολογισμού και σε βάρος της τσέπης του πολίτη".

- Όταν ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου, μέλη του ΠΑΜΕ φώναξαν το σύνθημα: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι το κέρδος του κεφαλαιοκράτη". Ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε σε αυτό"

Δεν υπάρχουν σχόλια: