Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Το «Μωβ Κίνημα»

Ένα νέο πολιτικό κίνημα, το οποίο ξεκίνησε από το Internet, ελπίζει να κάνει τη διαφορά στις επερχόμενες ιταλικές τοπικές εκλογές. Όσο για τις βασικές του θέσεις, αυτές είναι τελείως ξεκάθαρες: θέλουν την ήττα και την παραίτηση του Silvio Berlusconi. Το όνομα του είναι «Μωβ Κίνημα Πολιτών.»
Το κίνημα αυτό δεν έχει κάποιον αρχηγό και κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς ξεκίνησε. Αυτό που είναι γνωστό, όμως, είναι ότι ξεκίνησε στο Facebook και, στη συνέχεια, στο Twitter, καθώς και ότι σήμερα απαριθμεί 257.000 online οπαδούς. Το «Μωβ Κίνημα» δεν έχει καν γραφεία: το γραφείο τύπου του είναι απλά ένας φορητός υπολογιστής. Ακόμα κι έτσι, στις πρόσφατες συγκεντρώσεις του κινήματος, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Όσο για το μωβ χρώμα –σύμβολο του κινήματος; Τα μέλη του δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο λόγο επιλογής του χρώματος αυτού. «Είναι το χρώμα που ξυπνά τις συνειδήσεις μας» λένε ορισμένοι, ενώ για άλλους «απλά δεν χρησιμοποιείται από κανένα άλλο πολιτικό κόμμα ή κίνημα.»
Σε ένα πράγμα, πάντως, συμφωνούν: δεν συνεργάζονται ή ταυτίζονται με άλλα πολιτικά κόμματα και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πολιτική, πέρα από το ζητούμενο απομάκρυνσης του Berlusconi. «Θέλουμε να είμαστε ένα κίνημα έξω από το πλαίσιο των πολιτικών κομμάτων, ελεύθερο από κάθε πολιτικό σύμβολο ή επιρροή» δηλώνουν.
Σκοπός, επίσης, είναι να διαμαρτυρηθούν για την ολοένα αυξανόμενη επιρροή του Berlusconi στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, αλλά και την επίθεση του ενάντια στους περιφερειακούς δικαστές. Δεν είναι, πάντως, φανερό κατά πόσο το «Μωβ Κίνημα» θα επηρεάσει σημαντικά τις τοπικές εκλογές, καθώς δεν έχει προτείνει καν υποψηφίους.
Πηγή: The Independent        tvxs.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: