Γιώργος Παπανδρέου
Τον Γιώργο Παπανδρέου επέλεξε για βασικό της θέμα η έκδοση της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου της «Le Monde». Με ένα ολοσέλιδο άρθρο - εγκώμιο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, η έγκριτη γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει το προφίλ ενός πολιτικού «τόσο λίγο Βαλκάνιου και τόσο διαφορετικού» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η απεσταλμένη της εφημερίδας στην Αθήνα, Μαριόν Βαν Ρεντεργκάμ, περιγράφει την εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου και τον παρουσιάζει ως άνθρωπο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καλή του παρουσία. Περιγράφει τα καλοραμμένα μπλε μαρέν κοστούμια του, τα ολόλευκα πουκάμισα και τις βιολετί γραβάτες που επιλέγει ως επί το πλείστον στις δημόσιες εμφανίσεις του, κάνει μνεία για το μουστάκι του το οποίο επιμελείται μέχρι το τελευταίο χιλιοστό, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις αθλητικές δραστηριότητες του Έλληνα πρωθυπουργού τις οποίες θεωρεί ως αιτία για την εξαιρετική του εμφάνιση. Φιλοξενώντας και μια δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, η “Le Monde” αναφέρεται και εμμέσως στην αγάπη του κ. Παπανδρέου για τις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος θυμάται τον «Petit George», τον Γιωργάκη όπως τον αναφέρει χαρακτηριστικά, να έρχεται σε ένα υπουργικό συμβούλιο με το laptop την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι είχαν μολύβια και σημειωματάρια, νομίζοντας πως ο «Γιωργάκης παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή».
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην "δυναστεία" των Παπανδρέου, που έχει βγάλει τρεις γενιές πρωθυπουργών και οι οποίοι μαζί με τις "δυναστείες" Καραμανλή και Μητσοτάκη κυβερνούν την Ελλάδα από την λήξη του πολέμου ως σήμερα.
Οι σπουδές του κ. Παπανδρέου στο Μπέρκλευ και το London School of Economics και η άπταιστη γνώση των Αγγλικών και των Σουηδικών, ενισχύουν την εικόνα ενός κοσμοπολίτη ανθρώπου, που σε αντίθεση με τον παππού του και τον πατέρα του, μπορεί και διατηρεί την ψυχραιμία του στις δυσκολότερες καταστάσεις, αποφεύγοντας εξάρσεις και τα περιττά λόγια, προς τέρψιν του ακροατηρίου.
Στην κατακλείδα του το άρθρο, χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό «περισσότερο οραματιστή, παρά πραγματιστή, περισσότερο θεωρητικό, παρά πολιτικό», θεωρώντας τον πάρα ταύτα ως την τελευταία προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει από την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου